Anasayfa » Genel » Önder Bali

Önder Bali

Önder Bali Biyografisi

Önder Bali, 1 Mart 1938 tarihinde İstanbul ’da doğmuştur. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda öğrenim gördü ve profesyonel müzik yaşamına 1961 senesinde İstanbul Şehir armoni Orkestrası’nda ilk olarak klarnetçi olarak girmiştir.

Önder Bali, daha sonra Ertan Anapa, Şevket Uğurluer, Erol Büyükburç ve Yalçın Ateş orkestralarında soluklu sazları üstlendi.

Önder Bali, hazır olduğunu sezince kendi ismine orkestra kurdu ve birçok sanatçıya gazino çalışmalarında, plak kayıtlarında eşlik etti. Zafer Dilek gitar, Berç Kürkçü basgitar gibi adların da yer aldığı orkestrası ile “Altın Klarinet” isimli bir albüm de çıkardı.

1960 ’lı senelerde Selimiye Askeri Ortaokulu ’nda müzik hocayı olarak misyon yaptı.

1969 senesinde Orhan Şevki ile yedili Orhan Şevki, Önder Bali, Haluk Hancı, Zafer Dilek, Erdal Gürel, Garbo Mayk, Asu Maralman orkestra kuran Önder Bali, bu orkestrayla çalışmalarını sürdürürken bir sene sonra da Önder Bali Dörtlüsü ismini verdiği orkestrasıyla plak kayıtlarına girdi. Zafer Dilek gitar, Haluk Hancı basgitar, Erdal Gürel davul, Önder Bali ’den org, klarnet oluşan dörtlü, 1970 senesinde çıkardığı “Bergama Zeybeği / Geçen Yaz” isimli 45 ’lik plak ile listelerde doruğa çıkmıştı.

Önder Bali, 1970 senesinde Zafer Dilek ile İstanbul Hilton Otel ’inde ve Lions kulüplerinde çalıştı.

Dörtlüye bir vakit ara veren Önder Bali, 1972 senesinde Ergun Dinç bas gitar, keman, Veysel Çadır davul, Kemal Çizgen ’li org, klarnet kadroyla yine sahnelere döndü.

1971 senesinde İstanbul Şehir armoni Orkestrası’nda şef olmuştur ve bu vazifesini 1985 senesine kadar sürdürmüştür. Emekliliğinden sonra şehir tiyatroları genel müzik direktörlüğü görevini soyulmuştur.

Önder Bali, Yeşilçam‘a birçok film müziği vermiştir.

1977 senesinde Bulgaristan‘da tertip edilen Altın Orfe Müzik Festivali’nde Semiha Yankı‘ya çalan büyük orkestrayı idaremiştir. 

90 ’lı senelerde Önder BaliMehmet Kaygusuz ile birlikte kurduğu müzik merkezinde gençlere müzik eğitimi verdi.

Kitapları :
1992 – ORG KİTABI – 1 TEMEL EĞİTİM ORG METODU ÖNDER BALI-MEHMET KAYGUSUZ birlikte

Albümleri :
1974 – Altın Klarinet

45 ’lik Plakları :
1970 – Bergama Zeybeği / Geçen Yaz

İçeriği Oyla

Yorum yapın