Anasayfa » Genel » Murat Ağırel

Murat Ağırel

Murat Ağırel Biyografisi

Murat Ağırel, 23 Eylül 1978 tarihinde Adana‘nın Ceyhan ilçesinde doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimini Ceyhan ilçesinde bitirdi. Ardından Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Otomotiv Bvefatı ’nden mezun olan Murat Ağırel, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Dış Ticaret Bvefatı ’nü de başarı ile bitirmiştir.

2006 senesinde “Biz kaç şahısız?” isimli sivil toplum platformu kuruculuğunu ve İstanbul Şehir Başkanlığını yapan Murat Ağırel, dört büyük Cumhuriyet Mitingi tertibi, 7 Teröre Lanet Mitingi, 3 Hukuka Saygı Mitingi, bin 274 salon buluşması, 22 Cadde yürüyüşü, 5 Türkiye Forumu tertip etti.

Murat Ağırel, 2008 senesinde “Memleket Sevdalıları Derneği”ni kurdu ve 3 yarıyıl genel başkanlığını yaptı.

2008 senesinde Ergenekon davaları sürecinde nezaretine alınan Murat Ağırel, iki gün sonra tutuksuz suçlanmak üzere serbest bırakıldı. Suçlandığı davada ”silahlı terör örgütüne aza olmak” ile yargılandı ve 6 sene 3 ay mapus cezasına çarptırıldı. Bu karar daha sonra Yargıtay tarafından bozuldu. Yine yapılan suçlamada 2019 senesinde beraat etti.

Murat Ağırel, 2018 seneyi genel tercihlerinde İYİ Parti‘den İstanbul milletvekili adayı oldu, fakat seçilemedi.

Bir yarıyıl da Güncelçağ Gazetesi‘nde yazarlık yapan Murat Ağırel, Cumhuriyet Gazetesi ’nde de yazarlık yapmıştır. Millet TV‘deki muhtelif televizyon programlarına katılmaktadır. Daha evvel Medya Siyaset ve Oda TV bünyesinde de yazdı. Köşe yazılarında ve kitaplarında, genellikle Türkiye’deki yolsuzluk iddialarını araştırmaktadır.

Murat Ağırel, Dilek Ağırel ile konutludur. Bir oğlu ve bir kızı vardır.

Libya ’da hayatını kaybeden MİT mensubunun cenazesine ait haberin OdaTV‘de yayımlanmasıyla alakalı soruşturmada 5 Mart 2020 tarihine hapsedildi. 24 Haziran 2020 ’de yapılan davanın ilk mahkemesinde Odatv Haber Müdürü Barış Terkoğlu, Güncel Yaşam Gazetesi Genel Yayın Rejisörü Aydın Keser ve Haber Müdürü Ferhat Çelik dört aylık tutukluluklarının ardından tahliye edilmiş, değişik üç adın tutukluluğunun devamına karar verilmişti. 9 Eylül 2020’deki ikinci mahkemesinde; Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç 3 sene 9 ay, Aydın Keser, Ferhat Çelik ve Murat Ağırel, 4 sene 8 ay ceza aldı ancak altı ay cezaevinde kalmaları sebebiyle tahliyelerine karar verildi.

Libya ’da hayatını kaybeden Ulusal İstihbarat Teşkilatı MİT personelini ifşa ettikleri mazeretiyle Odatv Genel Yayın Rejisörü Barış Pehlivan, Manisa muhabiri Hülya Kılınç ve Güncelçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel altı aydır Silivri Cezaevi ’nde yakalanıyordu.

Maznunların cezaları İstanbul Bölge Adliye Duruşması 3. Ceza Dairesi tarafından 28 Ocak 2021‘de onandı. Cezaların netleşmesinin ardından 15 Şubat 2023 tarihinde yine Silivri cezaevine giren gazeteciler Barış Pehlivan ve Murat Ağırel aynı günün akşamında 15 Şubat 2023 tarihinde serbest bırakıldı.

Mükâfatları :
2019 – Türkiye Gazeteciler Toplumu- ‘Senenin Gazetecisi ’ Mükâfatı
2019 – Beynelmilel Transparanlık Derneği – Transparanlık Mükâfatı
2021 – Modern Gazeteciler Derneği – Uğur Mumcu Tahlilci Gazetecilik Mükâfatı

Kitapları :
2019 – Şaki
2020 – Helezoni
2021 – Parsel Parsel
2021 – Vurgun – Parsel Parsel 2

İçeriği Oyla

Yorum yapın