Anasayfa » Genel » Leonora Carrington Hayatı ve Eserleri

Leonora Carrington Hayatı ve Eserleri

Gerçeküstü hareketin ehemmiyetli bir figürü olan Carrington, 1917 senesinde Clayton Green, Lancashire’de tekstil üreticisi olan Harold ile İrlanda doğumlu olan annesi Maurie Moorhead’ın evladı olarak doğdu. Çocukluğunu İngiltere’deki aile arazisinde geçirdi. Orada hayvanlarla, İrlandalı dadılarının peri masalları ve Kelt folkloru hikâyelerini dinleyerek gelişti. Daha sonra ise bunları sanat yapıtlarına esin verecek sembolizm kaynakları olarak kullandı. […]

Leonora Carrington Hayatı ve EserleriGerçeküstü hareketin ehemmiyetli bir figürü olan Carrington, 1917 senesinde Clayton Green, Lancashire’de tekstil üreticisi olan Harold ile İrlanda doğumlu olan annesi Maurie Moorhead’ın evladı olarak doğdu. Çocukluğunu İngiltere’deki aile arazisinde geçirdi. Orada hayvanlarla, İrlandalı dadılarının peri masalları ve Kelt folkloru hikâyelerini dinleyerek gelişti. Daha sonra ise bunları sanat yapıtlarına esin verecek sembolizm kaynakları olarak kullandı.

Carrington, bir dizi rejisör, hoca ve rahibe tarafından eğitilen, isyankar ve itaatsiz bir çocuktu ve iki manastır okulundan makûs tutumları sebebiyle hudut dışı edildi. Başka bir disiplinde sanatsal ifadeye çekildi; Bununla beraber, ebeveynleri Carrington’un sanatsal meyilleri mevzusunda tereddüttü ve Kral George V. duruşmasında bir debutante olarak sunulma mevzusunda ısrar ettiler. Başkaldırı etmeye devam ettiğinde, onu İtalya’nın Floransa kentinde kısa bir zaman sanat eğitimi alması için gönderdiler. Carrington, orada gördüğü ortaçağ ve Barok heykel ve mimarisinden etkilendi. Özellikle İtalyan Rönesansı tablosundan esinlendi. Londra’ya döndüğünde, Carrington’ın ailesi, ilk olarak Chelsea Sanat Okulu’nda ve daha sonra Fransız gurbetçi ve Kübist ressam Amedee Ozenfant tarafından kurulan mektepte sanat eğitimi almasına izin verdi.

Avangard figür çalışmalarına maruz kalarak, Özenfant’ın yüksekokul çalışmalarından olan iki kitabından derinden etkilendi.1936’da, Londra’daki New Burlington Galerisinde Uluslararası Sürrealizm Sergisine katıldı ve Gerçeküstülerin sırlı sanatsal kodları için kendini gösterdi. Gerçeküstülerin çoğu gibi, Carrington da yaratıcılığa mani olan ödünlü bir arka tasarıdan geldi; İngiliz aristokrasisinin sınıf önyargılarıyla boğulmuş sezerek, Gerçeküstü estetiğin dönüştürücü eforuna çekildi.

Leonora Carrington Hayatı ve Eserleri1937 senesinde, Londra’da bir partide Max Ernst’le toplandı. İkili birbirine aşık oldu ve Paris’e Gerçek yola çıktı. Ernst karısını terk ederek Carrington ile 1938’de Fransa‘nın güneyindeki Saint-Martin-d’Ardeche’ye yerleşti. Onların romantik yarıyılının bu safhasında, Carrington Gerçeküstü uygulamalarına daldı. Fotoğraf, kolaj ve otomatik yazı ile ortak çalışma süreçlerini keşfetti. Ernst, Alman işgali altındaki Fransa’da birkaç defa hapsedildi ve sonunda Peggy Guggenheim’ın dayanağıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçtı. Carrington, Ernst’deri dağılarak Fransa’yı terk etti. Nazilerden kaçarak Madrid’e gitti. İspanya’da psikotik bir çöküntü yaşadı ve Madrid’de bir us sağlık kurumunda yattı. Yineleyen sanrılar ve kaygı hamlelerinden acı sürüklemeye başladığında, ebeveynleri tıbbi bakımına müdahale etti. Sanatçı sürüklediği çile tarafından travmatize edildi ve sonunda Lizbon’un Meksika büyükelçiliğine sığındı.

Andre Breton’un cesaretlendirmesiyle, Carrington ‘Down Below’ isimli ilk romanı yazdı. Romanında us hastalığına dair deneyimlerini yazdı. Bunun yanı gizeme Psikotik çöküşünü çağrıştıran pek çok karanlık tablo yarattı. 1941 senesinde Carrington, Pablo Picasso’nun dostu olan Meksikalı şair ve diplomat Renato Leduc ile evlendi. Kısa ömürlü ortaklıklarında Carrington ve Leduc, nihayetinde can sıkıcı bir boşanma arz etmeden evvel New York’a gitti.

Carrington, 1942’de Meksika’ya yerleşti. Mexico City’de, Yahudi Macar resimci Emeric “Chiki” Weisz ile tanıştı. 1950’lerde kendini sanatına adamış, otobiyografik ve saklı sembolizmi birleştiren yoğun bir şahsi Gerçeküstü duyarlılığı geliştirmiştir. Remedios Varo ve Benjamin Peret gibi Meksika’da çalışan öteki Gerçeküstüler ile yakınlaştı. 1947’de Carrington New York’ta Pierre Matisse Gallery’de sürrealizm sergisine katılmaya davet edildi ve çalışmalarının hemen ardından vizyoner ve eşsiz bir biçimde bayansı olarak kutlandı. Çalışmaları, Çağdaş Sanat Müzesi’ndeki grup sergilerinde ve New York’taki Peggy Guggenheim’in Asır Sanatında da yer aldı.

Leonora Carrington Hayatı ve EserleriCarrington’ın mistisizm ve olağanüstü mahlukatlara olan alakası, fotoğraflarında, baskılarında ve öteki medya çalışmalarında büyümeye devam etti. Gerçeküstü tiyatro grubu Poesia en Voz Alta ile yaptığı işbirliği ve Varo’yla yakın dostluğu sayesinde sanatsal ruhları akla getirdi. Devam eden sanatsal gelişimi, Carl Jung , Budizm ve Kabala’nın dini inançları ve yerel Meksika folkloru ve mistizmi gibi düşünürlerin araştırmalarını araştırılması ile daha da çoğalmıştır.

Carrington, Meksika’da on sene süresince bir hayli yazı ve kısa hikaye yayınladı. Ayrıca avangardın öteki aboneleriyle ve yazar Octavio Paz ve film imalcisi Luis Bunuel gibi entelektüellerle işbirliği yaptı. 1960 senesinde Carrington, Mexico City’deki Museo Nacional de Arte Moderno’da yaptığı çalışmaların büyük bir retrospektifiyle şereflendirildi.

1990’lardan itibaren, Carrington, Mexico City’deki konutu ile New York ve Chicago’ya ziyaretleri arasında zamanını geçirdi. Fotoğraflarına, baskılarına ve çizimlerine ek olarak, bronz heykeller ve insan figürlerini ekledi. Zaman zaman süren Gerçeküstü deneylerinden, daha sonraki sanatsal istismarlarına kadar yaşamı ve kariyeri hakkında canlı ziyaretler verdi.

Carrington’un çalışmalarında, başkalaşım ve büyü gibi temalar, sanatına kalıcı bir sürükleyicilik kazandırdı. Gerçeküstülerin bilinçdışı zeka ve hayal dünyasına olan alakasını paylaştı. Bu fikirlere, Kelt edebiyatı, Rönesans tablosu, Orta Amerika millet sanatı, ortaçağ alşimisi ve Jungian psikolojisi dahil olmak üzere, kendine özgü kültürel tesir karışımına ilave etti. Yarı insan ve yarı hayvan olan korkutucu ve mizahlı olmak üzere muhtelif olağanüstü hayvanların kombinasyonlarını melez figürlerle doldurdu. Bu imgeler sayesinde kesintisiz değişen bir dünyada tema ve mutasyon temalarını keşfetti.

Carrington, Mexico City’de Mayıs 2011’de zatürree kaynaklı karmaşıklıktan dolayı yaşamını kaybetti.

En ehemmiyetli yapıtları:

Leonora Carrington Hayatı ve EserleriMax Ernst’in Portresi, Devler Yumurta’nın Gözeticileri , Ulu’nun Pantolonu, Kuş Banyosu, Elveda Ammenotep, Çarşamba, Chen Tavus Kuşu, Yeşil Çay, Giordano Bruno’nun Yakılması, Komşu Nasihati, Conjurer, Crookhey Salonu, Son Balık, Hafta, Başlıksız, Örümcek, Ressamın Kendi Portresi, Aşıklar…

İçeriği Oyla

Yorum yapın