Kripto para piyasasında alım satım robotlarının ehemmiyeti
Kripto para piyasası “tehlikeli yatırım” olarak adlandırılan grup içindeki tüm abonelerden değişik bir yapıya sahip. Kısa müddette büyük bir çıkış ivmesi tutan kripto paralar, bu süreçte eşi görülmemiş karlar kazandırıyor. Bu kısa ancak oldukça karlı yarıyıldan sonra uzun bir suskunluk ve düşüş yarıyılına giriliyor.
Piyasada süratli çıkış yarıyılına boğa sezonu, uzun ve düşüşler yaşanan yarıyıl ise ayı sezonu sınıyor. Yatırımcılar, piyasaya Güncel girenler kısaca herkes boğa sezonunda kar elde edebiliyor ancak bu sezonun sonunda piyasaya girenlerin kayıpları da yüksek oluyor.
Tam bunlara rağmen her yarıyılda da kazanan yatırımcılar var. Bu yatırımcılar kripto alım satım robotu kullanan şahıslar. Bu robotlara verilen belirli parametreler sayesinde yatırımcıların zorlu yarıyıllarda dahi rahatlık içinde olduğunu görüyoruz.
Kripto para sektörüne giriş yapmayı düşünen ancak büyük para kayıpları yaşamak istemeyen yatırımcılar genellikle bu robotların nasıl çalıştığını merak ediyor. isminden de belirli olduğu gibi robotlara belirli komutlar vermek ve onların bu komutlar içinde harekât yapmasını izlemek temelinde yeterli. Bu komutlar genellikle hangi alt coinlere yatırım yapılması istendiği, belirli bir kazanım yüzesinde karın ana hesaba aktarılması gibi değişik parametrelerden oluşuyor.
Kısa süreli al-satlar
Robotlar piyasadaki hareketleri, çıkan haberleri insanlara mukayeseyle çok daha süratli işleyip, geçmiş trendleri de göz önünde bulundurup alım ve satım emirleri veriyor. Kısa süreli al sat operasyonları ile de yatırımcılarına para kazandırıyor.
Bir misal ile açıklamak gerekirse, BinaryX BNX %8,4 ’lük bir çoğalış tuttuğu hafta kripto robotu bu alt coine evvelden yatırım yapıyor. Belirli bir kar oranı elde edildiğinde de eldeki coinlerin hepsini satıyor. Bu sayede elde edilen kar, robotu kullanan yatırımcının ana hesabına aktarılıyor. Artan para ile beraber kripto ticaret robotu harekâtlarına devam ediyor.
Bu robotları ister belirli bir kar elde edene kadar, ister belirli bir zaman dilimi kapsamında harekât yapacak biçimde ayarlamak olası. Çoğu yatırımcı ise robotları kullanmaya başladığı ilk zaman yatırdığı ana parayı geri aldığında elde edilen kar üzerinden operasyonlarını devam ettiriyor.
Ancak kripto para sektörünün büyük bilinmeyenliklere de sahip olduğu unutulmamalı. Pek çok manipülasyona sarih olunması dışında, bu sektörde hizmet veren merkezi borsaların iyi sorgulanamaması da başlıca meselelerden.
Merkezi ve merkezi olmayan borsalar
Son olarak merkezi kripto para borsalarının harekât hacmi bakımından en büyük üçüncüsü olan FTX ’in iflası sonrasında kripto paralarda büyük bir düşüş yine görüldü. Kimsenin beklemediği bu iflas ile Bitcoin, Ethereum gibi artık herkesin kalıcı olduğunu düşündüğü kripto paralar ile beraber öteki tam alt coinler de büyük hasar gördü.
FTX ’in iflas nedeninin firmanın temel para idare mekanizmasının olmaması olduğu belirtiliyor. Bu temelinde işletmelerin ne kadar başı boş vazgeçildiğinin de bir göstergesi. Yaşanan bu iflas sonrası pek çok devlet merkezi kripto borsalarının sorgulanması için çalışmalarını süratlendirdi.
Piyasaya uzak şahıslar ise merkezi borsa ile merkezi olmayan borsa kavramları arasında bocaladı. Bu temelinde kripto paralara uzak olanlar için oldukça anlaşılabilir bir gidişat. Kısa bir açıklama ile bu vaziyeti özetlemeye çalışalım.
Binance ya da FTX gibi işletmeler bir ülkede merkezi bulunan ve kripto para alım ve satımları üzerinden komite alan müesseseler. Ancak bunların dışında yalnızca internet üzerinden hizmet veren, bir merkezi olmayan ve blok zincir teknolojisine dayalı borsalar da bulunmakta.
Merkezi olmayan borsalar sorgulanamıyor ancak onlar üzerinden yapılan harekâtlar, uslu kontrat ismi verilen bilgisayar programları ile yapıldığı için bugüne kadar bir meseleyle de karşılaşılmadı.
Öncelikle sınama yapmak lüzumlu
Kripto ticaret robotları genellikle uyuşmalı ve emin brokerların olduğu, merkezi borsalar ile süratli harekât yapıyor. Bu nedenle işletilen paranın muhtemel bir iflas vaziyetinde bir işletmede kalma olasılığı çok düşük. FTX dahi iflas açıklamadan evvel tam uslu kontratların olduğu operasyonlarını bitirdi.
Güncelden de bu biçimde beklenmedik büyük piyasa hareketleri de robotların dahi zorlanacağı gidişatlar yaratabiliyor. FTX eşi bir gidişata sıklıkla tesadüfülmese de kripto para sektöründe eş gidişatlar olabiliyor.
Bu nedenle yatırımcıların başlangıçtaki ana paralarını geri aldıktan sonra operasyonlarını devam ettirmeleri sarihçesi hasarlarını en aza indirecek stratejilerden biri. Bununla beraber kimi ticaret robotları başlangıçta fiyatsız bir yarıyıl ya da parasız demo hakkı sunmakta. Bu sayede yapacağınız harekâtların ve kullanacağınız robotun size ne kadar getiri sağlayacağını da hiçbir tehlike almadan görebiliyoruz.
Bu sektörde uzun zaman geçirmiş yatırımcıların dahi kripto para ticaret robotları kullandığı unutulmamalı. Olağan borsalardan ve döviz piyasalarından değişik olarak kripto para piyasaları haftanın yedi günü, günün 24 saati harekât yapılan yerler olduğu için kısa müddette büyük yükseliş ve düşüşler görülebiliyor.
Bazı yatırımcıların ise uzun vadeli yatırımlar yapıp, bir alt coinin o uzun zaman sonunda çoğalış ya da eksiliş göstereceği üzerinden taktikler kurar. Bu cins yatırımlarda da ticaret robotlarının dayanağını almak hasılat olasılığını çoğaldıran etkenlerden biri.
Kripto para sektöründe olan veya girmeyi düşünen herkesin en azından demo ya da fiyatsız süreli olarak bu robotları sınaması ve muhtemel karlarını görmesi tehlikesiz bir yöntem olarak öne çıkıyor. Bu sayede robotların ne derece tesirli olduğu da birinci elden görülebilir.