Türk masallarının en ünlü kahramanlarından biri olan ve sevimliliği ile herkesin gönlünde yer alan, saçı olmayan fakat aklı, cingözlüğü ile tanınan biridir. Çok fazla öyküsü ve masal kitapları vardır. Onun ismine yazılan masallarda çocuklar sanki bu kahramanın ebediliği ile gelişiyor ve ondan bir hayli misaller alıyorlar. Milletin sevgilisi keloğlanı biz,omzundan noksan olmayan çıkını ile hatırlarız. Keloğlan […]
Türk masallarının en ünlü kahramanlarından biri olan ve sevimliliği ile herkesin gönlünde yer alan, saçı olmayan fakat aklı, cingözlüğü ile tanınan biridir. Çok fazla öyküsü ve masal kitapları vardır. Onun ismine yazılan masallarda çocuklar sanki bu kahramanın ebediliği ile gelişiyor ve ondan bir hayli misaller alıyorlar. Milletin sevgilisi keloğlanı biz,omzundan noksan olmayan çıkını ile hatırlarız. Keloğlan masalları Türk mitolojisi ehemmiyetli kriterlerde değer kazanmıştır. Altay mitolojisinin ortak figürlerinden biri olarak tanınır. Bazı lehçelerde kullanılan keloğlan isminin deyimine göre,”Keloğlan” isminin “Kaloğlan, Kalca, Kelce” biçiminde kullanılmaktadır.
Keloğlan masallarını şöyle bir ele aldığımızda ,Keloğlan en çok annesi ile yaşamakta ve neredeyse annesinin sözşöhretten hiç çıkmamaktadır. Korkak ve saf bir kimliğe bürünür olması onu en natürel yapan davranışlarındandır. Ses tonlaması ve muhtelif seslendirmeler ile keloğlan dair birden fazla masal ,dizi ve film çekilmiştir. Ekranların kahkaha tufanıdır o. Anadolu delikanlısı ve samimilik anıtıdır. Asla yanlış yapmaz ve yanlışa mahal verenleri de kesinlikle beğenmez. Muhtaçlık içinde ilginç annesi ile gelişir. Bazen aksi ,bazen şımarık ,bazen ussuz olur ama bunun en natürel kısmı saflığı ve iyiliği arasında hiç bir terazinin onun ayarını bozmasına izin vermemesidir. Açıkgözlüğünü ise hiç olmadık zamanlarda kullanır.
Usu iyi çalışan, devamlı bir şeyler geliştiren,ve fikirlerinde misal model olan bir kimliktir. Gülünç ve sevgi dolu olmasıdır onu ulusa bağlayan. Yeisini emin etmemeye çalışır. Bu sebeple,genelde mutlu, kendi dünyalarında yaşayan ana oğuldur.Keloğlan, miskin fakat istediğinde herkesten çalışkan olabilecek bir kapasiteye sahiptir. Saf ve kadersiz bir şahıstır. Devamlı bir iş bulma peşindedir, Fakat uyuşukluğu fazla baskın olduğunda bulduğu işlerde pek fazla barınamaz. Girdiği işlerden her seferinde kovulmayı muvaffak olur. Devamlı Karşılaştığı negatif gidişatlarda hemen sivri zekâsını kullanarak bu işe Gerçek bir biçimde erişme mücadelesine girer. Etrafındakilere verdiği değer kendisininkinden daha fazladır. İnsanları kıramayan seven bir yapıya sahiptir. En çok alaka sürükleyen tarafı ise hazır yanıt olmasıdır. Pat diye sözü yapıştırır ve bu vaziyetten asla çekinmez. Açıksözlü biridir.
Keloğlan ismine yapılan birden fazla farklı masallarda farklı bir hayli hadise söz mevzusudur. Fakat bu masallarda hem düşündürücü hem de eğlendirici bir espriye sahip olması onu Keloğlan şahsiyeti yapmakta zorlamıyor. Milletin hoşlandığı keloğlan adlandırılması ve kişiliğini canlandıran ünlü ise, Rüştü Asyalı olmuştur. Keloğlan şahsiyetiyle olağanüstü özleşmiştir. Keloğlanın masalları ise yok satmaya devam etmektedir.
İşte keloğlan masal misalleri :
Keloğlan ve Kuyudaki Dev, Keloğlan’ın Sazı,Keloğlan ve Çocuk Cin,Keloğlan ile Sadakatsiz Dostu,Keloğlan ve Değirmenci, Keloğlan ile Devler,- Keloğlan ve Kabiliyetli Tavşan, Keloğlan ve Şifalı Su,Keloğlan ve Büyülü Taş, Keloğlan ve Saklı Hazine,Keloğlan ,Hekimbaşı,
–