Anasayfa » Genel » Kablosuz Ekran Paylaşımı Yapmanızı Sağlayan Miracast Nedir, Nasıl Kullanılır?

Kablosuz Ekran Paylaşımı Yapmanızı Sağlayan Miracast Nedir, Nasıl Kullanılır?

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızda ya da Android işletim sistemine sahip mobil aygıtınızda bir şeyler izlerken veya ehemmiyetli bir harekât yaparken farklı bir ekran kullanmak isteyebilirsiniz. Kablolu iletişim ile pek çok farklı yöntem olsa da miracast ile kablosuz ekran paylaşımı yapmak çok daha khadisedir. Ekran paylaşımı yapmak için miracast geçimli makinelerin aynı Wi-Fi ağına bağlı olması yeterlidir.

Miracast öğrenilenin aksine bir uygulama değil, iletişim protokolüdür. Bu sistem ile aynı Wi-Fi ağına bağlı miracast geçimli tüm makineler arasında ekran paylaşımı yapılabilir. Pek çok aygıtta dahili olarak bu sistem bulunduğu için geçimli aygıt rakamı bir hayli yüksek. Güncelden de ayrıntılara geçmeden evvel makinenizin miracast geçimli olduğundan emin olun. Gelin miracast nedir, nasıl kullanılır azıcık daha ayrıntılı araştıralım.

Miracast nedir?

Miracast, 2012 senesinde yayınlanan ve aynı Wi-Fi ağına bağlı makineler arasında kablosuz ekran paylaşım imkanı sunan bir protokoldür. Öğrenilenin aksine bir uygulama değildir. Son senelerde piyasaya sunulan neredeyse tüm makineler miracast geçimlidir. Bu sayede pek çok farklı aygıt arasında multimedya paylaşımı kablosuz olarak sağlanmaktadır.

Miracast ne işe fayda?

Miracast protokolünün öncelikli emeli, kullanıcıları kablo iletişimlerinden kurtarmaktır. Tüm makinelerin giderek akıllı hale geldiği günümüz koşullarında artık efor kaynakları dışında rastgele bir kablo kullanmak kullanıcılar için giderek bir güçlük haline geliyor. Bu sebeple miracast, en kolay paylaşım için dahi gerekli olan kablo iletişimini ortadan kaldırıyor.

miracast, ekran yansıtma

Miracast nasıl kullanılır?

Yöntem #1: Windows için miracast kullanımı Yöntem #2: Android için miracast kullanımı

Yöntem #1: Windows için miracast kullanımı:

Adım #1: Windows tuşu + K tuş kombinasyonu ile miracast sayfasını açın. Adım #2: Kablosuz bağlanmak istediğiniz ekranı seçin. Adım #3: İrtibatın Gerçekleşmesini bekleyin. Adım #4: Yansıtma türünü seçin. Adım #5: Aynı sayfa üzerinden iletişimi kesebilirsiniz.

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızın ekranını miracast ile başka bir ekrana yansıtmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Harekât sırasında dikkat etkeniz gereken en ehemmiyetli nokta, bilgisayarınızın ve bilgisayar ekranını yansıtmak istediğiniz makinenin aynı Wi-Fi ağına bağlı olmasıdır. Farklı ağlara bağlı makineler arasında ekran yansıtması yapamazsınız.

Yansıtma cinsi de ehemmiyetli noktalardan bir tanesi. Sadece bilgisayar ekranı alternatifi ile bağlanan ekrana görüntü vermezsiniz, tekrarla alternatifi ile her iki ekrana da görüntü verirsiniz, genişlet alternatifi ile iki ekranı tek bir ekran gibi kullanırsınız, sadece ikinci ekran alternatifi ile bilgisayarınıza görüntü vermezsiniz. En çok seçim edilen yansıtma cinsi, tekrarla alternatifidir.

miracast, ekran yansıtma, windows

Yöntem #2: Android için miracast kullanımı:

Adım #1: Android makinenizin Ayarlar uygulamasını açın. Adım #2: İletişim sayfasını açın. Adım #3: Kablosuz Ekran ya da Ekran Paylaşımı sayfasını açın. Adım #4: Kablosuz paylaşım ayarlarını açın. Adım #5: Yansıtmak istediğiniz ekranı seçin.

Android işletim sistemine sahip mobil makinenizin ekranını miracast ile başka bir ekrana yansıtmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Adımlarda geçen başlıklar, Android makinenizin marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir. Güncelden de eş sayfalarda, eş isimlerle bu başlıkları bulabilir ve yansıtma işlemini Gerçekleştirebilirsiniz.

Miracast geçimli makineler:

miracast, ekran yansıtma

Miracast ile Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızın ekranını ya da Android işletim sistemine sahip mobil makinenizin ekranını başka bir ekrana yansıtmak khadise olsa da bu harekât için şehirk ve en ehemmiyetli gereklilik, yansıtma yapmak istediğiniz makinelerin miracast geçimli olmasıdır.

Üretici şirketin internet sitesi üzerinden makinenizin miracast geçimli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda buradaki iletişim üzerinden erişebileceğiniz Wi-Fi ürün bulucu taşıtı ile makinenizin türüne, markasına ve modeline göre arama yaparak miracast geçimli olup olmadığını bilebilirsiniz. 

iOS ve MacOS ’ta iPhone ve Mac miracast kullanılır mı?

iOS işletim sistemine sahip iPad ve iPhone ile MacOS işletim sistemine sahip Mac bilgisayarda da ekran yansıtma özelliği vardır ancak bu özellik miracast olarak değil, AirPlay olarak adlandırılır. Ne Yazık Ki standart miracast protokolü ile AirPlay sistemi geçimli değildir. Bu sebeple Apple aygıtlarda bildiğimiz anlamdaki miracast sistemi kullanılmaz.

Son senelerde artık pek çok farklı aygıt AirPlay geçimli olarak sunulmaya ya da aygıtla senkronize AirPlay uygulamaları geliştirilmeye başladı. Makinenizin uygulama mağazasından ya da üretici şirketin internet sitesi üzerinden AirPlay geçimli olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. App Store ’da bulabileceğiniz ekran yansıtma uygulamaları çoğu zaman işe haylaz. 

Miracast fiyatlı mı?

Miracast protokolü üçüncü taraf bir uygulama ya da ek bir aygıt olmadığı için fiyatlı bir hizmet değildir. Ancak miracast özelliğine sahip makinelerin, bu özellik olmayan makinelere göre pahalı olabileceğini düşünürsek maliyet çoğaldıran bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Güncelden de miracast fiyatlı mı sualinin cevabı hayır, fiyatlı değildir.

Kablosuz ekran paylaşımı yapmanızı sağlayan miracast nedir, ne işe fayda, nasıl kullanılır gibi çayırk edilen sualleri cevapladık ve bu kullanışlı protokol hakkında öğrenmeniz gereken ayrıntılardan bahsettik. Miracast kullanıyorsanız tecrübenizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

İçeriği Oyla

Yorum yapın