Anasayfa » Genel » Julian Assange Kimdir?

Julian Assange Kimdir?

-WikiLeaks web sitesini kurmasıyla ismini duyuran Julian Assange Kimdir? 3 Temmuz 1971’de, Avustralya‘nın Townsville kentinde doğan Julian Assange, çok rakamda yüksek profilli kuruluşun veritabanlarına girebilmek için dahisini kullandı.Assange, 2006 senesinde beynelmilel ölçekte saklı bilgileri toplayıp paylaşmayı hedefleyen bir web sitesi olan WikiLeaks üzerinde çalışmaya başladı.Çalışmaları sayesinde 2010 senesinde Time mecmuası ‘Senenin Şahsı’ unvanını kazandı.Assange, cinsel […]

Julian Assange Kimdir?-WikiLeaks web sitesini kurmasıyla ismini duyuran Julian Assange Kimdir?
3 Temmuz 1971’de, Avustralya‘nın Townsville kentinde doğan Julian Assange, çok rakamda yüksek profilli kuruluşun veritabanlarına girebilmek için dahisini kullandı.Assange, 2006 senesinde beynelmilel ölçekte saklı bilgileri toplayıp paylaşmayı hedefleyen bir web sitesi olan WikiLeaks üzerinde çalışmaya başladı.Çalışmaları sayesinde 2010 senesinde Time mecmuası ‘Senenin Şahsı’ unvanını kazandı.Assange, cinsel atak iddiaları sebebiyle İsveç’e iade edilmekten sakınmak için 2012 senesinden itibaren Londra da büyükelçilikte kaldı.2016’da tekerrür WikiLeaks, Amerika Birleşik Devletleri cumhurbaşkanlığı adayı Hillary Clinton ve Demokratik Milli Kurul ‘ den binlerce e-posta yayınladığında , o seneki cumhurbaşkanlığı tercihini etkilediği düşünüldüğünden beynelmilel alanda dikkat çekti.
Julian Assange Kimdir?-WikiLeaks’in Kuruluşu
Assange bilgisayar isteğini genç yaşta keşfetti.16 yaşındayken ilk bilgisayarını annesinden hediye olarak aldı.Çok geçmeden bilgisayar sistemlerine hack yapmak için usuller geliştirmeye başladı.1991 senesinde bir telekomünikasyon işletmeyi olan Nortel’in ana bilgisayarına yaptığı atak onu kasvete soktu.Assange, Avustralya’da 30’dan fazla korsanlık suçlamasını yargılandı ancak yalnızca verdiği hasarlar için para cezasına çarptırıldı.
Assange, bir bilgisayar programcısı ve yazılım geliştiricisi olarak kariyer yapmaya devam etti.Melbourne Üniversitesi’nde matematik eğitimi aldı.Ancak diplomasını alamadan üniversiteyi vazgeçti.
2006 senesinde Assange, beynelmilel ölçekte saklı bilgileri toplayıp paylaşmayı hedefleyen bir web sitesi olan WikiLeaks üzerinde çalışmaya başladı. Site 2007 senesinde resmen başlatıldı.Aynı senenin ilerleyen zamanlarında WikiLeaks, Guantanamo nezaret merkezi hakkında detaylı bilgi veren bir Amerika Birleşik Devletleri askeri el kitabı yayınladı. WikiLeaks ayrıca , 2008 senesinin Eylül ayında anonim bir kaynaktan aldığı başkan yardımcısı adayı Sarah Palin’in e-postalarını paylaştı.
Julian Assange Kimdir?– Cinsel Atak Müzakeresi
2010 senesinin başında, Assange kaygılanacak başka legal meseleleri olduğunu keşfetti. Ağustos başından bu yana, İsveç polisi tarafından, iki adet cinsel taciz, bir tane yasadışı baskı ve bir adet tecavüz kapsayan yargılamalar sebebiyle soruşturma altında bulunuyordu.İsveçli yetkililer tarafından 6 Aralık’ta bir Avrupa Hapsetme Emri çıkarıldı. Assange, emri temyize götürmek üzere 2011’in başlarında bir dizi iade arzını takiben, Yüksek Duruşmanın itirazını yalanladı. Güncelden de koşullu kefaletle görevlendirilen Assange, İngiltere Yüksek Duruşmasına itiraz etme tasarıları yaptı.
Ağustos 2015’te İsveçli savcıların hudut ihlallerine ait ihlaller sebebiyle tecavüz hariç öteki cinsel atak iddiaları düştü.
Şubat 2016’da Birleşmiş Milletler oturumu, Assange’nin sevinci olarak nezaretine alındığını, özgür vazgeçilmesi ve tazminat ödemesini öneri etti.Bununla beraber, hem İsveçli hem de İngiliz hükümetleri bu belirtileri bağlayıcı olmadıkça yalanladılar ve Ascuge’nin Ekvador büyükelçiliğini ufalarsa tutuklanacağını yinelediler.
Julian Assange Kimdir?Assange, Aralık 2017’de Ekvador yurttaşlığına layık görüldü, ancak ülke ile ilişkisi kısa zamanda bozuldu. Mart 2018’de hükümet, eylemlerinin “ülkenin Birleşik Kraliyet’la, Avrupa Birliği ülkelerinin geri kalanıyla ve öteki halklarla beraber sürdürdüğü iyi ilişkilerin” riske girdiği mazeretiyle internet ulaşımını kesti.

İçeriği Oyla

Yorum yapın