Jeremy Rifkin Biyografisi
Bilimsel ve teknolojik değişimlerin ekonomi üzerindeki etkileri ile ilgili 20’den fazla kitap yazan Jeremy Rifkin’in kaleme aldığı eserler dünya genelinde 35’dile çevrildi.
Jeremy Rifkin, 26 Ocak 1945 tarihinde ABD, Colorado eyaletinin Denver şehirinde Rus Yahudi göçmeni Vivette Ravel Rifkin, Milton Rifkin çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Chicago‘nun güneybatı tarafında büyüdü. 1967 yılında Pennsylvania Üniversitesi, Wharton School of Finance and Commerce işletme Fakültesinden mezun oldu. 1968 yılında Tufts Üniversitesi‘ndeki Fletcher Hukuk ve Diplomasi Okulu’nda Uluslararası İlişkiler bölümünde okudu.
1973 yılında Rifkin, Boston Limanı’nda Boston Çay Partisi’nin 200. Yıldönümü anma töreninde petrol şirketlerine karşı kitlesel bir protesto düzenledi. Aktivistler boş petrol varillerini Boston Limanı’na boşaltırken protestoya binlerce kişi katıldı. 1977’de Ted Howard ile çevre, ekonomi ve iklim değişikliği ile ilgili hem ulusal hem de uluslararası kamu politikası konularında aktif olan Foundation on Economic Trends’i (FOET) kurdu, Rifkin, 2015 yılında Belçika‘daki Hasselt Üniversitesi‘nden ve Liege Üniversitesi‘nden fahri doktora aldı.
Jeremy Rifkin, Amerikalı ekonomik ve sosyal kuramcı, yazar, konuşmacı, siyasi danışman ve aktivisttir. Bilimsel ve teknolojik değişikliklerin ekonomi, iş gücü, toplum ve çevre üzerindeki etkisi hakkında yirmi iki kitap yazmıştır. Yazılarında “ilerleme çağından” sonra “dayanıklılık çağına” geçilmesini öneriyor ve yeşil enerjinin öneminin altını çiziyor.
Jeremy Rifkin, küresel ekonomik kriz, enerji güvenliği ve iklim değişikliğinin zorluğunu ele alan uzun vadeli ekonomik sürdürülebilirlik planı olan “Üçüncü Sanayi Devrimi”nin baş mimarıdır. Üçüncü Sanayi Devrimi, 2007 yılında Avrupa Parlamentosu tarafından resmen desteklendi.
Jeremy Rifkin, iklim değişikliğini ele alma konusundaki çalışmaları nedeniyle Aralık 2020’de 13. Alman Sürdürülebilirlik Ödülü’nün sahibi oldu. Jeremy Rifkin, Almanya Eski Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ’e endüstri ve sanayi teknolojileri danışmanlığı yaptı.
Jeremy Rifkin, 1990 yılında Carol Grunewald ile evlendi.
Jeremy Rifkin, dünyanın önde gelen Güncellenebilir enerji şirketleri, elektrik iletim şirketleri, inşaat şirketleri, mimarlık firmaları, bilişim ve elektronik şirketleri ile taşımacılık ve lojistik şirketlerinden oluşan “TIR Consulting” isimli danışmanlık şirketinin başkanlığını yürütüyor.
Jeremy Rifkin, kendi oluşturduğu küresel ekonomik kalkınma ekibi, Collaborative Commons ve Third Industrial Revolution (Üçüncü Sanayi Devrimi) için IoT (Nesnelerin İnterneti / fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağı) altyapısını geliştirmek için şehirler, bölgeler ve ulusal hükümetlerle birlikte çalışıyor.
Aynı zamanda ABD‘nin Maryland eyaletine bağlı Bethesda kenti merkezli Ekonomik Eğilimler Vakfı’nın (FOET) kurucu başkanı. Vakıf, küresel ekonomiye dahil olan Güncel teknolojilerin ekonomik, çevresel, sosyo kültürel etkilerini inceliyor.
Jeremy Rifkin, 2012 yılından beri son on yıldır Avrupa Birliği‘ne ekonomi, iklim değişikliği ve enerji güvenliği alanlarında danışmanlık hizmeti veriyor. Ayrıca AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve birçok AB ve Asya ülkesinin devlet başkanına danışmanlık yapıyor.
Jeremy Rifkin, 1995 yılından bu yana Pennsylvania Üniversitesi Wharton School Yönetici Eğitim Programı’nda kürsüsü bulunuyor. Okul, CEO‘lar ile üst düzey yöneticilere ticari faaliyetlerini sürdürülebilir ekonomilere dönüştürme konusunda eğitim veriyor.
Kitapları :
1973 – Amerikan Tarzı Devrim Nasıl Yapılır: İki Yüzüncü Yıl Bildirgesi
1975 – Sağduyu II: Kurumsal Tiranlığa Karşı Dava
1977 – Kendi İşinin Sahibi Ol: Çalışan Amerikalılar İçin Ekonomik Demokrasi
1977 – Tanrı’yı ??Kim Oynamalı? Hayatın Yapay Yaratılışı ve İnsan Irkının Geleceği İçin Anlamı
1978 – Kuzey Güncelden Yükselecek: 1980’lerde Emeklilik, Politika ve Güç
1979 – Yükselen Düzen: Kıtlık Çağında Tanrı
1980 – Entropy: A New World View
1983 – Algeny: A New Word
1985 – Declaration of a Heretic
1987 – Zaman Savaşları: İnsanlık Tarihindeki Birincil Çatışma
1990 – The Green Lifestyle Handbook: 1001 Ways to Heal the Earth
1991 – Biyosfer Politikası: Güncel Bir Yüzyıl İçin Güncel Bir Bilinç
1992 – Beyond Beef: Sığır Kültürünün Yükselişi ve Düşüşü
1992 – Yeşil Oy Vermek: 90’larda Siyasi Seçimler Yapmak İçin Eksiksiz Çevre Rehberiniz
1995 – İşin Sonu: Küresel İşgücünün Düşüşü ve Pazar Sonrası Dönemin Şafağı
1998 – Biyoteknoloji Yüzyılı: Geni Kullanmak ve Dünyayı Güncelden Oluşturmak
2000 – Erişim Çağı: Hayatın Tümünün Ücretli Bir Deneyim Olduğu Güncel Hiperkapitalizm Kültürü
2002 – Hidrojen Ekonomisi: Dünya Çapında Enerji Ağının Oluşturulması ve Yeryüzündeki Gücün Güncelden Dağıtılması
2004 – Avrupa Rüyası: Avrupa’nın Gelecek Vizyonu Nasıl Sessizce Amerikan Rüyasını Gölgede Bırakıyor
2010 – Empatik Medeniyet: Krizdeki Bir Dünyada Küresel Bilince Giden Yarış
2011 – Üçüncü Sanayi Devrimi: Yanal Güç Enerjiyi, Ekonomiyi ve Dünyayı Nasıl Dönüştürüyor
2014 – Sıfır Marjinal Maliyetli Toplum: Nesnelerin interneti, işbirlikçi müşterekler ve kapitalizmin tutulması
2019 – Yeşil Güncel Anlaşma: Fosil Yakıt Uygarlığı 2028’e Kadar Neden Çökecek ve Dünya’da Hayatı Kurtarmak İçin Cesur Ekonomik Plan
2023 – The Age of Resilience: Reimagining Existence on a Rewilding Earth