Anasayfa » Türkiye » İnebolu ’da Gezilecek Yerler

İnebolu ’da Gezilecek Yerler

Çoğumuzun usuna tatil, gezi denildiğinde meşhur Ege, Akdeniz kıyı şehirleri gelmektedir. Şimdi ise tarihe de şahitlik etmiş İnebolu ’da gezilecek yerleri inceliyoruz.

İnebolu ’da gezilecek yerleri bu yazıda beraber tasarlayalım. Köklü tarihiyle beraber ananesel yerli mimarinin bir hayli misaline sahip bir Karadeniz liman şehri. Belki de bir hayli şahsın bu yazıyla tanışacağı, muhteşem doğası, geniş tarihi ve birliktesi ender hoşluğu da barındıran Kastamonu şehrimizin bir ilçesi olan İnebolu ’dayız.

Neden İnebolu ’ya Gidilmeli?

Ülkemiz bulunduğu jeopoliik konum ve geniş tarihi ile hemen hemen her bölgesinde ayrı hoşluklar barındırıyor. İnebolu ’da geziyi incelediğimizde bu hoşlukları daha iyi barındıracak bir yer olmadığını göreceksiniz. Gerek tarihiyle ulusal duygularımızı uyandıran, gerek natürel hoşluğuyla kalbimizde yer vazgeçen İnebolu ’da nerelere gitmeliyiz gelin beraber bakalım.

Özlüce Köyü

Özlüce köyü daha önceki ismiyle Zarbana, Türkiye ’de bir limana sahip tek köy olma özelliği taşımaktadır. Bu mesken yeri İnebolu ’ya takribî 13 kilometre uzaklıkta olup muhteşem natürel hoşlukları ile yoğun alaka görmekte.

Tabiatın muhteşem geçiminin en hoş haliyle çadır ve karavan hoşlanırlar için de iyi bir seçenek olabilir.

İnebolu Konutları

Genellikle bordo ve beyaz renkte olan, muhtelif meyve ağaçları, geniş avlularıyla fantastik bir mimariye sahip olan bu konutlar rengini Aşı Köyü ’nden elden edilen topraktan yapılan aşı boyasından almaktadır. Kullanılan bu boya yapıların hoş görünüşünün yanında, uzun seneler dayanıklı kalmasında da katkı sağlamaktadır.

Bu tarihi yapılar devletin muhtelif müessese ve kuruluşları tarafından koruma altına alınmıştır. Yapıları ve tarihini gözetmek ismine bir hayli onarım çalışmaları günümüzde de sürdürülmektedir.

Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Abideyi

İlçede Kurtuluş Savaşı esnasında kışlaya mühimmat taşıyan ve bu yolda şehit olan kahraman Şerife Bacı hatırasına, Türk halkını temsil eden muhtelif figürler ve ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ’e ait heykeller bulunmaktadır.

Cumhuriyet Alanı ’nda bulunan bu tarihi abideye baktığında bir hayli ulusal duyguyu ve kıvancı sezmemek elde değil.

İnebolu Kent Müzesi

Müzenin bulunduğu bina uzunca bir zaman belediye tarafından Hizmet Binası olarak kullanılmıştır.1996 senelinde yaşanan yangın sonrası boşaltılan, ancak 2013 senesinde restore edilen bina 2014 senesinde müze olarak kullanıma açılmıştır. Tarihe ışık yakalayan ve birliktesi bir hayli kültürel ögenin sergilendiği bu müze şehri tanımakta oldukça tesirli.

Müze Pazartesi günleri kapalı olup, değişik günlerde ise 08:30-12:30 ile 13:30-17:30 saatleri arası ziyarete sarihtir. İnebolu ’da gezilecek yerler listenize burayı ilave etmeyi unutmamalısınız.

Nezihe Battal Kültür Konutu

1896 senesinde inşa edilen bu binanın, İnebolu konutlarıne özgün özellikleri değiştirilmeden onarımı reelleştirilmiştir. Dışarıdan bakıldığında 2 katlı gibi görünen binaya içeriden bakıldığında ise 5 katlı olduğu görülmektedir. İçerisinde 4000 ’i aşkın kitabı ve bununla beraber şehri temsil eden bir hayli tarihi belge kalitesindeki görselleri ile zamanda yolculuğa çıkmak isteyenlerin, ziyaret etmesi gerekenler listesinde kesinlikle olmalı.

İnebolu Türk Ocağı

Türk toplumunun en daha önceki sivil toplum kuruluşlarından biri olan ocaklardan; İnebolu Türk Ocağı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ’nam şapka devrimini açıkladığı ve bu tarihi vakayı temsilen avlusunda heykelinin de bulunduğu, deniz manzaralı tarihi yapı da ziyaret noktalarımıza dâhil edilmeli.

Pembe Köşk

Gidenin bir daha gitmek istediği, huzurlu bahçesi, muhteşem liman manzarası ile sevinçli dakikalar geçirebileceğiniz yer. Evvelinde eskimiş halde olan bu eser bir aile tarafından satın alınarak restore edilmiş.

Her ne kadar özel mal olarak belirtilse de ziyarete sarih olduğu öğrenilmektedir.

Geriş Tepesi Ören Yeri

İlçenin güneyinde, 495 m yüksekliğindeki tepedir. Bölgede hangi tarihten kaldığı bütün olarak bilinmez büyük bir manastır viranelerinin olması köklü bir geçmişe sahip olduğunun delili.

Resim hoşlanırlar için de eşsiz çekimler yapabilecekleri bu tepede şehri izlerken bir tablonun içinde gibi sezeceksiniz. Tarihe şahitlik eden bu bölge gezilecek yerler listesine kesinlikle ilave edilmeli.

İnebolu Çarşısı

Yerel milletle iç içe olunabilen, belki de bulunulan civarın kültürünün en asılcı aynası olan çarşılar. Bir çarşıyı dolaşırken aynı zamanda şehrin tarihine şahitlik etmekle birlikte kültürel mimariye sahip İnebolu konutlarıyla karşılaşmak muhteşem bir his olmalı.

Armağanlık eşya alınabilecek, yöresel bir hayli lezzeti tatma imkânına da ulaşabilecek görülmeye değer dürüst bu etrafta sevinçli zaman da geçirileceği aşikâr. İnebolu ’da gezilecek yerlerden en cümbüşlüsü olacağı kesin gibi.

İnebolu ’da Gezilecek Yerler

5/5 - (3 Oy)

Yorum yapın