Anasayfa » Genel » Hugo Gernsback Kimdir?

Hugo Gernsback Kimdir?

Hugo Gernsback 16.08.1884-19.08.1967 Lüksemburg orijinli Amerikalı mucittir. Kenidisi aynı zamanda, yazar, editör ve mecmua yayıncısı, olarak da öğrenilmektedir. İlk öğrenilen bilimkurgu mecmualarının atasıdır. Klasikte bir yazar olmasa da, yayıncı olarak türe katkısı o kadar ehemmiyetliydi ki, HG Wells ve Jules Verne romancıları ile beraber bazen “Bilim Kurgu Babası” olarak adlandırılıyor. İftiharına, Dünya Bilim Kurgu Kurultayı’nde […]

Hugo Gernsback Kimdir?Hugo Gernsback 16.08.1884-19.08.1967 Lüksemburg orijinli Amerikalı mucittir. Kenidisi aynı zamanda, yazar, editör ve mecmua yayıncısı, olarak da öğrenilmektedir. İlk öğrenilen bilimkurgu mecmualarının atasıdır. Klasikte bir yazar olmasa da, yayıncı olarak türe katkısı o kadar ehemmiyetliydi ki, HG Wells ve Jules Verne romancıları ile beraber bazen “Bilim Kurgu Babası” olarak adlandırılıyor. İftiharına, Dünya Bilim Kurgu Kurultayı’nde verilen senelik mükâfatlar ” Hugos ” ismine belirleniyor.

Şahsi Hayatı

Gernsback 1884 senesinde Lüksemburg’da doğdu. Annesinin ismi, Berta Dürlacher ve babasının ismi de Moritz Gernsbacher dir. Ailesi Yahudi idi. Gernsback 1904’te Amerika Birleşik Devletleri’ne göç etti ve sonra Amerika yurttaşı oldu . Üç defa evlendi: 1906’da Rose Harvey, 1921’de Dorothy Kantrowitz ve 1951’de Mary Hancher. 1925’te New York’taki Roosevelt Hotel’in 18. katından yayınlanan WRNY radyo istasyonunu kurdu. 1928’de WRNY ilk televizyonların kimilerini yayınladı. Şov sırasında ses durdu ve her sanatçı ekranda el salladı veya eğildi. Ses kaldığı yerden devam etti. Bu surattan Gernsback, acemi radyolarda da lider olarak kabul edilir.

Bilim kurgu yaratmaya takviyeci olmadan evvel, Gernsback elektronik sanayisinde bir teşebbüsçüydü, Avrupa’dan Amerika Birleşik Devletleri‘ye radyo parçaları ithal ediyor ve acemi “kablosuz” u yaygınlaştırmaya takviyeci oluyordu. Nisan 1908’de dünyanın hem elektronik hem de radyo ile alakalı ilk mecmuası Çağdaş Electrics’i kurdu . Mecmuanın kapağının bir fihrist olduğunu belirtirken, çoğu tarihçi, mecmua olarak nitelendirilen yazılar, özellikler ve arsa çizgileri kapsadığını belirtiyor.

Himayesinde, Ocak 1909’da, bir sene içinde 10.000 azası bulunan Amerika Kablosuz Birliği’ni kurdu . 1912’de Gernsback, Amerika Birleşik Devletleri’de 400.000 şahsın acemi radyoya karıştığını hipotez ettiğini söyledi. 1913 senesinde 1920’de Bilim ve Buluş olan eş bir mecmua olan The Electrical Experimenter mecmuasını kurdu . Bu mecmualarda, 12 ay süresince idarediği Ralph 124C 41+ romanı da dahil olmak üzere bilim gazeteciliğinin yanında bilimsel kurgu hikayelerini de dahil etmeye başladı.
19 Ağustos 1967’de New York’ta Roosevelt Sağlık Kurumu’nde 2020 itibariyle Batı Sina Dağı can verdi.

Bilim Kurgu

Gernsback, ilk bilim mecmuası Amazing Stories’i kurarak 1926’da çağdaş bilim kurgu cinsi için bir forum sağladı . Nisan ayındaki açılış sorunu, tek sayfalık bir mecmua ve Poe , Verne ve Wells tarafından üçü on yaşından minik olmak üzere altı hikaGünceln yine yayınlanmasını kapsıyordu . Çocukken Percival Lowell’in çalışmalarının bir tercümesini okuduktan sonra kavramla ilgilendiğini söyledi. Muhteşem bir bilim kurgu hikayesi fikri “yüzde 25 bilim ile iç içe yüzde 75 edebiyat” idi. Bilim Kurgu Ligi ve mecmualarına mektup yazan şahısların adreslerini yayınlayarak, aynı zamanda bilim kurgu fandomunu başlatmada ehemmiyetli bir rol oynadı. Taraftarlar teşkilatlanmaya başladılar ve bir hareket, sosyal bir efor olarak kendilerini fark ettiler; bu muhtemelen cinsin sonraki tarihi için tanımlayıcıydı. “Bilim kurgu” terimini de yarattı, ancak Gernsback “bilim” terimini seçim etti.

1929’da iflas davası sonrasında ilk mecmualarının sahipliğini kaybetti . Bu sürecin hakikat olup olmadığı, yayıncı Bernarr Macfadden tarafından manipüle edildiği veya başka bir firma kurmak için bir Gernsback şeması olup olmadığı mevzusunda bazı münazaralar vardı . Amazing Stories ’in hakimiyetini kaybettikten sonra, Gensback Bilim Wonder Hikayeler ve Hava Wonder Hikayeleri adlı iki Güncel bilim kurgu mecmuasını, kurdu. Bir sene sonra, Bunalım yarıyılı mali kasvetleri sebebiyle ikisi Gernsback’in 1936 senesine kadar yayınlamaya devam etti, daha sonra Wonder Stories ile birleştirildi ve coşku verici yayınlara satıldı ve yine adlandırıldı. Coşku verici Harika Hikayeler ile Gernsback 1952-53’te Science-Fiction Plus ile geri döndü.

Gernsback, belirgin ve bazen gölgeli iş uygulamaları, ve yazarlarına son derece düşük fiyatlar ödemesi veya hiç ödememesi ile dikkat çekti . HP Lovecraft ve Clark Ashton Smith ona “Sıçan Hugo” ismini verdiler.

Radyo Elektroniği ve Yayıncılığa Tesiri

Gernsback, çoğunlukla yayıncı olarak gösterdiği gayretlerle yayınların erkenden gelişmesine ehemmiyetli katkılarda bulundu. Çağdaş Electrics ve Electrical Experimenter ile radyo için özel yayınlar sanayisine katkı sağlamış oldu. Daha sonra ve daha tesirli bir biçimde, radyo yayıncılığının şekillendirici senelerinde radyo mecmuaları arasında en büyük okuyucu kitlesine sahip olacak Radio News’i yayınladı . Radio News’i 1929’a kadar tertip etti. Kısa bir müddet Hugo Gernsback Kimdir?John F. Rider’ı editör olarak işe aldı. Rider, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu Sinyal Kolordusu ile çalışan daha önceki bir mühendis ve Alfred H. Grebe için bir radyo mühendisi ve radyo üreticisiydi. Ancak Rider yakında Gernsback’deri ayrılacak ve 1931 ortamında New York’taki kendi yayın firmayı John F. Rider Publisher’ı kuracaktı.

1925 senesinde başlayan, kapağında, radyo istasyonun çağrı mektupları adlı WRNY mecmuasıyla radyoculuğun çıkarlarını destek ver. Ayrıca telsizin inovasyonu ve tertip edilmesinde gelecekteki yönelimleri korundu. Mecmua, 1920’lerin radyo dinleyicilerini teknolojiyi geliştirmek için kendilerini sınamaya teşvik eden bir hayli çizim ve şema kapsıyordu. WRN, muhtelif radyo buluşlarının bedelli olup olmadığını görmek için sıklıkla laboratuvar olarak kullanıldı.

Televizyon hakkında yayınlanan yazılar, radyo istasyonu, Ağustos 1928’de deneysel televizyon müşterilerine fotoğraf yollamak için kullanıldığında da bu biçimde test edildi. WRNY sadece bir kanalda yayınlanıyordu. Bununla beraber, teknoloji, her ikisini de aynı anda yollamak yerine birbiri arkasına görüntü ve ses yollamayı gerektiriyordu. Bu cins deneyler pahalıydı, sonunda Gernsback’in Experimenter Publishing Company’nin 1929’da iflas etmesine katkıda bulundu. WRNY, havacılık hava vaziyeti raporlarını ve alakalı özellik programlarını yayınlamak için yarı zamanlı yakalayan Havacılık Radyosu’na satıldı. 1934 senesinde aynı frekansı paylaşan öbür istasyonlarla beraber Metro-Goldwyn-Mayer tarafından satın alındı ve işletmenin WHN’sinde birleştirildi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın