Anasayfa » Genel » George Soros Kimdir?

George Soros Kimdir?

Soros, dünyada para babası olarak tanınmaktadır. Fon Yönetimi LLC’yi kurmuş olan işadamı ayrıca dünyanın en etkin yardımseverlerinden birisidir. Gyorgy Schwartz olarak Macaristan‘da doğdu, İngiltere’ye çocukken göç etti ve ismini George Soros olarak değiştirdi. Nazi’nin doğduğu ülkedeki işgale ve Yahudi ailesinin Budapeşte Savaşı sırasında yaşamlarından nasıl korktuğunu gördü. Erken çocukluk tecrübeleri siyasi görüşlerini şekillendirdi ve kapitalizmi desteklemek için gelişti. Londra […]

George Soros Kimdir?Soros, dünyada para babası olarak tanınmaktadır. Fon Yönetimi LLC’yi kurmuş olan işadamı ayrıca dünyanın en etkin yardımseverlerinden birisidir. Gyorgy Schwartz olarak Macaristan‘da doğdu, İngiltere’ye çocukken göç etti ve ismini George Soros olarak değiştirdi. Nazi’nin doğduğu ülkedeki işgale ve Yahudi ailesinin Budapeşte Savaşı sırasında yaşamlarından nasıl korktuğunu gördü. Erken çocukluk tecrübeleri siyasi görüşlerini şekillendirdi ve kapitalizmi desteklemek için gelişti. Londra Ekonomi Mektebi’nda okudu ve feylesof Karl Popper’in talebesi oldu. Mezun olduktan sonra New York’a taşındı ve finans alanında kariyere başladı. Başkaları için çalışmak onu çok tatmin etmedi. Bu surattan bugün en karlı hedge fon işletmelerinden biri olan Soros Fon Yönetimi’ni kurdu. İngiltere’deki Kara Çarşamba krizinde 1992’de kısa satış yaparak 1 milyar Amerika Birleşik Devletleri doları kar elde etti. 1970’lerde etkin olarak iyiliksever teşebbüslere katılmaya başladı ve politik sebepleri, ekonomik ve sosyal reformları desteklemek için Sarih Cemiyet Vakfı’nı kurdu. Bugüne kadar insan hakları, eğitim ve millet sıhhati ile alakalı sebeplerden dolayı 8 milyar dolar affettiği bildirildi.

Macaristan’da Elizabeth ve Tivadar çiftinden dünyaya geldi. Babası, avukat ve savaştan kaçmış bir savaş tutsağıdır. 13 yaşındayken Nazi Almanyası Macaristan’ı işgal etti. Hatta 1945’te Budapeşte Savaşı’ndan sağ kurtuldu. 1947’de amcasıyla yaşadığı İngiltere’ye taşındı. Londra Ekonomi Mektebi’na gitti ve feylesof Karl Popper’in talebesi oldu. Popper’ın ‘Sarih Cemiyet ve Düşmanları’ kitabından derinden etkilendi. 1952’de mezun oldu. 1956’da New York’a taşındı ve 1959’a kadar FM Mayer için arbitraj tüccarı olarak çalıştı. Daha sonra 1963’e kadar Wertheim & Co.’nun finans analisti oldu. Popper’ın görüşlerinin tesiriyle, feylesofun fikirlerini piyasadaki varlıkların piyasa değerlendirmesini açıklayabilecek bir “refleksivite” kuramı geliştirmek için uyarladı.

George Soros Kimdir?1963 senesinde Arnhold ve Bleichroeder başkan yardımcılığına atandı. Ancak, 1973 senesine kadar kaldığı işinde fazla bir tatmin edicilik bulamadı.
1973’te Jim Rogers ile ortaklaşa özel olarak sahip olduğu hedge fonlarından Quantum Group of Funds’u kurdu. İngiltere’deki 16 Eylül 1992 para üniteyi krizi sırasında ‘Siyah Çarşamba’ olarak öğrenilen gün, Soros, kısa satış Sterling ile 1 milyar Amerika Birleşik Devletleri doları kar elde etti. 1970’lerde, demokratikleşme, eğitim ve millet sıhhatini teşvik etmek için çalışan Orta ve Doğu Avrupa, Sovyetler Birliği ve Afrika’da bulunan bir vakıf ağı kurmaya başladığında iyiliksever faaliyetlerine başladı. Soros Vakıfları dünya çapında 60’tan fazla ülkede faaliyet gösteriyor. 1984’te Macaristan’daki ilk Sarih Cemiyet Enstitüsü’nü 3 milyon dolar bütçeyle oluşturdu.

1993’te New York’taki Sarih Cemiyet Vakıfları’nı OSF kurdu. Vakıflar, eğitim alanlarındaki, hukukun üstünlüğü ve bağımsız medyanın öbür alanlarındaki teşebbüslerini destekliyor. İlerici ve liberal politik görüşlerin ateşli bir destekçisi olan Soros, 2004 tercihlerinde Demokratları desteklemek için Amerika İlerletme Merkezi’ne 3 milyon toplamda 20 milyon dolar verdi. Ekonomist Jeffrey Sachs, mücadelelerinde, Afrika’daki muhtaçlığa itilmiş köylere eğitim ve tıbbi dayanak sağlamak için Millennium Promise’e destek verdi.

George Soros Kimdir?2006 senesinde teşebbüse 50 milyon dolar dayanak lafı verdi. 2009 senesinde Güncel Ekonomik Düşünce Enstitüsü’nün INET 50 milyon dolarlık bir başlangıç ​​fonuna sahip olmasına takviyeci oldu. Enstitü, New York’ta yerleşik bir sivil toplum kuruluşudur. 2010 senesinde, Kaliforniya eyaletindeki esrarın legalleştirilmesi için Öneri 19’u finanse etmek emeliyle Uyuşturucu Siyaseti İttifakı kampanyasına 1 milyon dolar affetti. Ancak Önerme, Kasım 2010 tercihlerinden geçemedi. “Sarih Cemiyet: Küresel Kapital Reformu” 2001 ve “Yaşanabilirlik Çağı: Teröre Karşı Savaşın Neticeleri” 2006 dahil olmak üzere finansal ve siyasi mevzularda muhtelif kitaplar yazdı. Günümüzde, tüm dünyada iyiliksever faaliyetlere katılan Soros Vakfı’nın ağını idareyen Sarih Cemiyet Vakıfları OSF olarak öğrenilen Sarih Cemiyet Enstitüsü’nü kurdu.

2000 senesinde Yale School of Management’dan Yale Beynelmilel Finans Mükâfatı’ne layık görülmüştür.1960’da Annaliese Witschak ile evlendi ve 1983’te boşandı. İlk eşinden üç çocuğu vardır. İkinci konutluluğu da boşanmakla sona eren Susan Weber’di. Bu konutluluktan iki çocuk daha dünyaya geldi. Hayır müessesesinin ismi Karl Popper’ın “Sarih Cemiyet ve Düşmanları” isimli kitabına katlanmaktadır. 12 Mart 2012 tarihinde Forbes tarafından dünyanın en zengin 22. şahsı seçildi.

 

Doğduğu Ülke: Macaristan

Tebaayı: Macar, Amerikan

Doğum Tarihi: 12 Ağustos 1930

Burcu: Aslan

Boyu: 1.75 M

Doğum Yeri: Budapeşte, Macaristan

Babası: Tivadar Schwartz

Annesi: Erzebet Szucz

Kardeşleri: Paul

Eşi / Daha Önceki Eşi: Annaliese Witschak, Susan Weber

Çocukları: Alexander, Andrea, Gregory, Jonathan, Robert

Kurucu / Kurucu Ortak: Quantum Fund

Net Kıymeti: 22 Mart 2017 Itibarıyla 25,2 Milyar Dolar

Eğitimi: London School Of Economics, Toronto Üniversitesi Mississauga

Mükâfatları: 2000 – Yale Beynelmilel Finans Merkezi Mükâfatı – James Madison Mükâfatı

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın