Anasayfa » Genel » George Lucas Biyografisi

George Lucas Biyografisi

George Lucas, dünyaca ünlü bir senaryo yazarı, üretimci ve rejisördür. George Lucas genellikle Star Wars ve Indiana Jones film serileri ile öğrenilmektedir. George Lucas Kimdir? Rejisör George Lucas, 14 Mayıs 1944’te Modesto Kaliforniya’da doğdu. George Lucas, şehrin varoş kesimlerinde gelişmiştir ve gençlik safhası bu bakımdan “American Graffiti” filmini sürüklemesi için esin kaynağı olmuştur. Güney Kaliforniya […]

George Lucas BiyografisiGeorge Lucas, dünyaca ünlü bir senaryo yazarı, üretimci ve rejisördür. George Lucas genellikle Star Wars ve Indiana Jones film serileri ile öğrenilmektedir.

George Lucas Kimdir?

Rejisör George Lucas, 14 Mayıs 1944’te Modesto Kaliforniya’da doğdu. George Lucas, şehrin varoş kesimlerinde gelişmiştir ve gençlik safhası bu bakımdan “American Graffiti” filmini sürüklemesi için esin kaynağı olmuştur. Güney Kaliforniya Üniversitesinde Sinema Kısmını tamamlamış ve daha sonra ünlü rejisör Francis Ford Cappola’nın dikkatine sürüklemiştir. George Lucas, Star Wars serisini yazması ve yönetmesini öğrenilir. George Lucas, Star Wars serisinin yanı gizeme Indiana Jones serisinin de yaratıcısıdır.

Erken Yarıyıl

Ünlü rejisör ve senaryocu George Lucas 14 Mayıs 1944’te, George Walton Lucas Jr. adıyla Modesto Kaliforniya’da doğdu. George Lucas’ın ailesi perakende satış yapıyordu ve bir adet ceviz üretim çiftlikleri vardı. Modesto’nun varoşlarında gelişmesi ile araba ve motor yarışlarına olan alakası düşük bütçeli ünlü bir imal olan American Graffiti için esin kaynağı oldu.

George Lucas, kameralar ile saplantılı olmaya başlamadan evvel bir yarış sürücüsü olmak istiyordu fakat lisede yaşadığı bir araba kazası fikrinin tamamen değişmesine neden oldu. Bunun yerine genel liseye giderek sinema ve kamera şikelerine karşı bir tutku geliştirdi. Daha sonra bir dostunun önerisini dinleyerek Güney Kaliforniya Film Mektebi’na devam etti. Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB isimli fütüristtik kısa filmi sürükleyerek ünlü film rejisörü Francis Ford Cappola’nın dikkatini çekti. Coppola, Warner kardeşleri ikna ederek filmin uzun metrajlı halinin çekilmesini sağladı.

İlk filmindeki galibiyetsizliğe karşın George Lucas yılmadı ve Güncel projesi American Graffiti üzerinde çalışmaya başladı. 1973 üretimi bu filmde Ron Howard, Harrison Ford ve Richard Dreyfuss gibi ünlü oyuncuların ilk kere rol aldığını görülebilir. Bu film 1962 senesindeki Amerikan gençliğinin sansasyonel bir biçimde portresini çıkartıyordu. Bu film yalnızca 780 bin dolar bütçe ile çekilmesine karşın 100 milyon doların üzerinde bir kazanç elde etti. Üstelik bu film en iyi film, en iyi senaryo ve en iyi rejisör de dahil olmak üzere 5 dalda Oscar’a aday olmuştur. George Lucas’ın bu filmi hala en iyi düşük bütçeli filmler arasında kabul edilmektedir.

George Lucas BiyografisiStar Wars Projesi

George Lucas eskiki filmiyle hayranlarının da takviyesini alarak yarı peri masalı yarı Flash Gordon eşi fakat tamamen uzayda geçecek bir çizgi film yapmak istedi. Bu proje daha sonra uzun metrajlı bir film projesine dönüştü ve Mayıs 1977’de Star Wars adıyla sinemalarda yerini aldı. 1977 mayıs ayında vizyona giren Star Wars; harika manzaraları, eşsiz kişilikleri ve esin verici özel efektleri ile seyircilerin usunu çelmeyi muvaffak oldu ve bir efsane haline gelmeyi muvaffak oldu. 11 milyon dolarlık bütçe ile çekilen bu film 511 milyon dolar hasılat elde etmeyi muvaffak oldu.

George Lucas, serinin devamını The Empire Strikes Back ve Return of The Jedi filmleri ile getirdi. Bu esnada George Lucas, özel efekt üretmek için Industrial Light & Magic ILM isminde bir işletme de kurdu. Bu sayede filmlerinin üzerinde daha fazla hakimiyet sahibi oldu. George Lucas, Hollywood’un tesiri dışında kendi sinema imparatorluğunu kurdu.

George Lucas BiyografisiIndiana Jones

Star Wars filmlerinin galibiyetinin üstüne George Lucas, sert fakat şakacı bir arkeolog olan Indiana Jones’un serüvenlerini beyaz perdeye yansıtmaya karar verdi. George Lucas, Star Wars’un anti kahramanı olan Harrison Ford’u İndiana Jones Kutsal Hazine Avcıları filminde de başrolde oynattı. Bu projenin rejisör koltuğunda ise Steven Spielberg vardı.

George Lucas, bu hikâGünceln devamında da dayanakçı oldu ve aynı zamanda devam filmlerinde üretimci rolünü de üstlendi. Harrison Ford, Indiana Jones serisinin devam filmlerinde de rol aldı. Indiana Jones serisinin 3. filminden sonra George Lucas, Star Wars serisine dönme kararı aldı.

George Lucas BiyografisiStar Wars Devam Projesi

Sonunda teknoloji, George Lucas’ın hayal gücüyle baş edecek seviyeye gelmişti. George Lucas, kurduğu özel efekt firmasının maharetlerini 1993 üretimi Jurassic Park filminde iyice görmüştü. Teknolojideki bu büyümeler George Lucas’ı Star Wars’ın devamını sürüklemeye ikna etti.

George Lucas, Güncel bir serinin imaline girişti. Bu seride filmin makûs şahsiyeti olan Darth Vader’ın gençliği anlatılacaktı. Bu serinin ilk filmi olan Saklı Risk, 1999 baharında eşi görülmemiş bir temenniyle vizyona girdi. Filme olan tepkiler oldukça muhtelifti. Bazı eleştirmenler ve Star Wars hayranları film kişiliklerini çocukça ve sıradan bulmuşlardı. Öbürleri hikâGünceln bir derinliği olmadığını dile getiriyordu. Fakat kimse George Lucas’ın özel efektler mevzusundaki galibiyetini tartışmıyordu.

Yarattığı filmi korunan George Lucas, Yıldız Savaşları Saklı Risk’nin bir çocuk filmi olduğunu belirtiyordu. Ayrıca öteki Star Wars filmlerinin de efsane olmadan evvel bu emelle çekildiğini belirtiyordu. Fakat 2001’de çıkan DVD’nin ardından George Lucas bütün tersini söylemeye başladı ve yapıtlarından dolayı bir ölçü hayal kırıklığına uğradığını açıkladı.

Yıldız Savaşları serisinin 2. filmi olan Kopyaların Hamlesi 12 Mayıs 2002’de ve üçüncü film olan Sith’in İntikamı ise Mayıs 2005’te vizyona girdi.

George Lucas BiyografisiStar Wars’tan Sonra Yaşam

2008 senesinde George Lucas, Indiana Jones serisinin son filminde vazife aldı. Bu filmde Steven Spielberg rejisör koltuğunda iken George Lucas ise üretimci ve senaryocu olarak çalıştı. Harrison Ford ise ünlü arkeolog rolüne bu film ile geri döndü. Bu film yaz aylarında gösterime giren en iyi film olarak görülmektedir.

Sürüklediği son birkaç filmden sonra George Lucas emekli olmaya karar verdi ve Lucas Film Firmayı’ni satma kararı aldı. Ekim 2012’de Lucasfilm’i Walt Disney’e satmaya karar verdi. Lucas Film’in satışı karşılığında 40 milyon adet Walt Disney payının sahibi oldu. Böylece Disney, ünlü Star Wars serisinin imal haklarını ele geçirmiş oldu.

George Lucas BiyografisiŞahsi Yaşam

Bir film imalcisinin olmasının yanı gizeme George Lucas, eğitim koşullarını iyileştirmek için George Lucas Eğitim Vakfı’nı da kurdu. Bu vakıf, grup çalışmalarını ve proje bazlı çalışmaları özellikle destek ver. George Lucas, bu vakıfla alakalı tüm işleri şahsi bir iş olarak idrak etmiştir.

Ocak 2013’te George Lucas, Mellody Hobson ile nişanlandığını açıkladı. Çift, nişanlanmadan evvel takribî 5 yıldır beraber idi. 69 yaşındaki George Lucas ve 44 yaşındaki Mellody Hobson Haziran 2013’te Kaliforniya’da evlendi. Kısa bir müddet sonra George Lucas’ın kızı Everest dünyaya geldi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın