İspanya’nın Fuendetodos şehrinde orta sınıf bir ailenin üyeyi olarak 1746’da dünyaya geldi. Sanat çalışmalarına genç yaşta başladı. Becerilerini geliştirmek için İtalya’nın Roma kentinde zaman geçirdi.
1770’lerde Goya, İspanyol krallık ailesi için duruşmada çalışmaya başladı. Asaletle görevlendirilmiş portrelerine ek olarak, çağının sosyal ve siyasi meselelerini tenkit eten yapıtlar ortaya çıkarttı.
Sanat eğitimini İtalya’ya seyahat ederek ilerletmeye çalıştı. Parma Hoş Sanatlar Yüksekokulu tarafından tertip edilen müsabakaya katıldı ve birincilikle kazandı.
1774’te Santa Vahşiye’daki Royal Goblen fabrikası için bir dizi karikatür üretmek üzere görevlendirildi. Bu fotoğraflar, modern İspanyol yaşamından sahneleri, hafif tonlu Rokoko stilinde tasvir ediyordu. Velazquez’ın krallık koleksiyonundaki fotoğraflarından sonra bir dizi gravür üzerinde çalışmaya başladı.
Portre çalışmalarını manzara fotoğraflarına, seçim eden sanatçı, zamanla alakasını fertlerin iç dünyasına yöneltti.
1780’de San Fernando Krallık Yüksekokulu’ne kabul edilerek statüsünde yükselmeye devam etti. Goya, krallık etrafında bir hayli şahıstan komite kazanarak bir portre sanatçısı olarak haysiyet kazanmaya başladı. “Osuna Dükü, Düşesleri ve Çocukları” 1787-1788 gibi yapıtlar, Goya’nın detaylarını gözler önüne sermektedir. Suratlarının ve elbiselerinin en minik unsurlarını ustalıkla ele almıştır.
Goya’nın geniş, görünür fırça darbeleri kullanması, empresyonizmin kendiliğinden stilinin yolunu açmıştır. Öznel ve yaratıcı sanatı modernizme Gerçek ehemmiyetli bir adım olmuştur.
Baskılarında savaş, yolsuzluk, sosyal hastalıklar ve kökleşmiş hurafeler gibi vakaları tenkit eterek kullanmıştır.
Dağlama ve su kabartmasındaki zaferleri ile ünlenmiştir. Kariyeri süresince dört büyük baskı portföyü yaratmıştır: Caprichos, Proverbios, Tauromaquia ve Savaşın Trajedileri. Yapıtlar sanatçının orijinalliğini, gününün sosyal ve siyasi vakaları hakkındaki hakikat düşüncelerini yansıtmaktadır. Onun gravürlerinin mevzusu, rüya gibi, grotesk, dokümansal, hayali, mizahlı ve sert hicivlidir.
Koyu renkleri, özellikle siyahı, geniş miktarda kullanmıştır. Goya’nın tabloları onun yaratımlarının en karanlık ve en sırlı yapıtları arasındadır. Madrid’in eteklerinde bulunan çiftlik odasından “Siyah Fotoğraflar” olarak adlandırılan 14 fotoğraf dizisi, şiddet, naçarlık, makûsluk ve özlem imajı kapsıyor. Onlar cemiyetle beraber hayal kırıklığına uğramış ve kendi usu ile çaba eden, sağır bir sanatçının karamsar ifadeleridir.
Çağdaş sanatın babası, şahsi ifadenin ve bağımsız ruhun hakikat devriminin sinyallerini vermiş olan Goya, 1828’de geçirdiği bir kalp krizi sonunda yaşama gözlerini kapamıştır.
En Ehemmiyetli Yapıtları:
Madrid Ayaklanmasında Mermiye Dizilenler, Dev Heykel, Bileyci, 1808 Ayaklanması, Şemsiye, Satürn Oğullarını Yerken, Okuyan Adamlar, Gülen Bayanlar, Üryan Maya