Anasayfa » Genel » Dilan Yeşilgöz

Dilan Yeşilgöz

Dilan Yeşilgöz Biyografisi

Dilan Yeşilgöz, 18 Haziran 1977 tarihinde Ankara‘da doğmuştur. Annesi Karadenizli. Babası Tunceli doğumlu 12 Eylül 1980 askeri darbesi evveli Devrimci Emekçi Sendikaları Konfederasyonu ’nda DİSK görevli sendikacı Yücel Yeşilgöz ’dür. Babası 12 Eylül darbesinin hemen ardından, 1980 senesinde Türkiye‘den kaçarak Hollanda‘da sığınma talebinde bulundu. Babası Yücel Yeşilgöz, uzun seneler Hollanda’da Utrecht Üniversitesi Kriminoloji bvefatında doçent olarak çalıştı. Dilan Yeşilgöz de 1984 senesinde annesi ve kız kardeşiyle birlikte firari yolla bir tekneyle Yunanistan ’ın Kos adasına geçti ve oradan bir sığınmacı olarak Hollanda ’ya sığındı.

Dilan Yeşilgöz, Amsterdam ’da büyüdü. 1991-1997 seneleri arasında, Hollanda ’da Amersfoort’taki Vallei Koleji’nde ortaöğretimini bitirdi. Ardından sosyal ve kültürel bilimler alanında Vrije Üniversitesi‘nde eğitim gördü ve 2003 senesinde Kültür, Organizasyon ve İdare alanında yüksek lisans derecesi aldı.

2014 senesinde hekim Rene Zegerius ile evlendi. Amsterdam‘da yaşamını sürdürüyor. Çok seviyede Felemenkçe, İngilizce, Kürtçe, orta seviyede Almanca konuşabilmektedir.

Dilan Yeşilgöz Zegerius, Hürlük ve Demokrasi için Ulus Partisi ’nde VVD politikaya atıldı. VVD ’den 2017 senesinde milletvekili seçildi, aynı zamanda fakirliğin eksiltilmesi emeliyle sürdürdüğü çalışmalarında 2014 senesinde Hollanda ’nın başkenti Amsterdam ’da Belediye Meclis Azası oldu.

Dilan Yeşilgöz, 25 Mayıs 2021 tarihinde Hollanda Hükûmeti ’nde Ekonomik İşler ve İklim Siyaseti Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyor. Hollanda başbakanı Mark Rutte‘nin 10 Temmuz 2023 tarihindeki istifasının ardından mümkün haleflerinden bkocaman olarak Dilan Yeşilgöz Zegerius’tan bahsedildi. 12 Temmuz 2023 tarihinde adaylığını resmen açıkladı ve Telegraaf’a göre parti idare heyeti Güncel başbakan adayı olarak onu seçim edilen aday olarak duyuru etti.

Politik yaşamına Hürlük ve Demokrasi için Ulus Partisi ’nde başladı. 2014 ve 2017 seneyi tercihlerinde parti listesinden Amsterdam Kent Konseyi azalığına seçildi. 25 Mayıs 2021 tarihinde Hollanda Hükûmeti ’nde Ekonomik İşler ve İklim Siyaseti Devlet Bakanı olarak atandı. 10 Ocak 2023 tarihinden itibaren Güvenlik ve Adalet bakanı olarak görev yapıyor.

Partisi:
Hürlük ve Demokrasi için Ulus Partisi

İçeriği Oyla

Yorum yapın