CSS Nedir? 10 Ekim 1994 tarihinde Hakon Wium Lie tarafından önerilmiştir. 1996 senesinde ise ilk CSS teklifini açıklamıştır. İnternetin daha geniş kitlelere dağılmasıyla birlikte CSS2 duyurulmuştur. 2016 senesinde ise CSS3 duyurulmuştur. Hâlen geliştirilmeye devam edilmektedir. CSS “Cascading Style Sheets” olarak adlandırılır. Basamaklı Tarz Şablonları anlamına gelmektedir. HTML ve JavaScript gibi sayfa kodlamasında kullanılır. CSS rastgele bir HTML sayfasının nasıl görünmesi gerektiğini belirler. Sayfada kullanılan videolar, görüntüler, metinler, arka tasarı gibi birçok öğenin görüntüsü ve tertip edilmesini sağlayan bir kodlama taşıtıdır. HTML ’in görselleştirme yetersizlerini bitirerek bunu bir dosyada meblağ. Bu öğelerin değişik aygıtlar kullanan bireylerde nasıl göründüğü ve daha iyi nasıl tertip edileceği hakkında çalışma yapar. İnternal, External ve İnline olmak üzere 3 tarz sayfa cinsi mevcuttur
CSS Yararları Nelerdir?
Oldukça elastik bir sistem olan CSS ile bir web sitesini basitlikle planlamak ve kullanıcı odaklı olarak tertip etmek muhtemeldir. HTML ’e bakarsak bu sistem sayfanın nasıl görüneceği ve tertip edileceği hakkında bir fayda sağlamaz. Zira bu emel için oluşturulmuş bir sistem değildir. HTML ’in misyonu yalnızca içeriği anlatmak ve ne biçimde olduğunu açıklamaktır. İçeriğin paragraf biçiminde mi olduğu ve içeriğin bağlantıları hakkında balaka verir. Ama CSS ise bu içeriğin boyutunu, biçimini, yazıların fontunu, içeriğini rengini gibi birçok öğenin kullanıcıya nasıl sunulacağı hakkında çalışma yapar. Bunu basitçe anlatmak gerekirse HTML bir evin temel direkleri olarak tarif edilebilir. CSS ise bu evin duvarları, odaları, odaların rengi ve her türlü özelleştirmeye ve elastikliğe sarih bir sistemidir.
Ayrıca CSS ’nin en hoş yanlarından birisi ise tamamen kullanıcı odaklı bir sistem geliştirmesidir. Bir web sitesinin hangi kullanıcılara hitap ettiği ve bu kullanıcıların ne cins aygıtlar kullandığı tespit edilerek metinlerin, yazıların ve daha birçok öğenin kullanıcıya istenilen biçimde sunulmasını sağlar. Tüm bu sayılan operasyonları rastgele bir CSS kullanıcısı birkaç kod yazarak yapabilmektedir. Ama CSS kullanmayıp suratlarca sayfada tertip etme yapmak isteyen bir şahıs tek tek yapmak zorunda kalır.
CSS Sağladığı Basitlikler Nelerdir?
Bir web sitesinin tüm görselleri veya düzenlenmiş öbür operasyonları bir css dosyasında yakalanmaktadır. Her sayfa ayrı olarak ele alındığı bir sistemde bunları aktüelleştirmek oldukça sıkıntılıdır. Böyle bir güçlükte Css sayesinde bir veya birkaç dosyada yakalanan bu balakaların aktüelleştirilmesinde büyük basitlik sağlamaktadır.
İçerik ile görselin tasarımı parçalamak istendiğinde aynı içeriği değişik sayfalarda kullanmak muhtemeldir.
Reponsive tasarım için olmazsa olmazdır. Böylece her makine cinsi için değişik bir stil oluşturmak gerekmez.
CSS Nasıl Bilinir
CSS bilmek her ne kadar güç gibi görünse de hakikatinde basittir. Temel seviyede HTML balakasına sahip birisi Css bilmeye başlayabilir. Kodlama dili İngilizcedir. Bir ölçü İngilizce bilmek ve bazı terimleri bilmek Css kullanımında fayda sağlayacaktır.