Anasayfa » Genel » Cenap And

Cenap And

Cenap And Biyografisi

Cenap And, 1929 senesinde Ankara ’da Kavaklıdere yamaçlarında satın alınan bağlar üzerinde eşi ile birlikte, Kavaklıdere ismini vererek ilk Türk özel şarap yapım kuruluşunu kurdu.

Cenap And, 2 Şubat 1894 tarihinde Bulgaristan‘da Vidin’de Emine Hanım ile Mustafa Bey ’in oğlu olarak doğmuştur. Bütün ismi Mehmet Cenap And ’dır. Lise eğitimini 1911 senesinde, İstanbul Kabataş Lisesi ’nde bitirdi ve 1915 – 1924 seneleri arasında Almanya ’da inşaat mühendisliği, ticaret ve ekonomi eğitimi gördü.

Cenap And, üniversite eğitimini bitirip Almanya ’dan İstanbul ’a döndüğünde evvel Esnaf Bankası ’nda, ardından da Türkiye İş Bankası ’nda çalıştı. O senelerde, ilk milletvekilllerimizden Tunalı Hilmi ’nin kızı Sevda Tunalı ile evlendi. 1929 senesinde, Kavaklıdere yamaçlarında satın alınan bağlar üzerinde eşi ile birlikte, Kavaklıdere ismini vererek ilk Türk özel şarap yapım kuruluşunu kurdu. Bu arada Ankara Hukuk Fakültesi ’ne devam ederek 1938 senesinde mezun oldu.

Cenap And ve Sevda Tunalı çiftinin çocukları olmadığından Cenap And ’ın yeğeni Metin Tevfik Çavdar ’ı Metin And d.1927 evlatlık olarak aldılar.

Cenap And ’ın müziğe olan alakası, 1940 ’lı senelerde faal bir çabaya dönüştü ve çalışmalarını Ahmet Adnan Saygun başkanlığında yürüten Ses ve Tel Birliği ’nde, Nurettin Şazi Kösemihal, Mithat Fenmen, Sabahattin Eyüboğlu, Halil Vedat Fıratlı ve Lico Amar ’ın da yer aldığı topluluğa katıldı; Ses ve Tel Birliği Genel Sekreteri seçildi. Birliğe parasal ve manevi katkılarda bulundu.

6 Aralık 1958 tarihinde kendisi gibi müziksever olan eşi Sevda And ’ın trafik kazasında yaşamını yitirmesinin ardından, müzik; Cenap And ’ın yaşam sebebi oldu. Çoksesli müziğin ülkemizde yaygınlaşması yolunda faal teşebbüslerden sonra bu defa bir sanat gözeticisi olarak, can veren eşinin ismini de koyarak, 1965 senesinde Sevda – Cenap And Müzik Kuruluşu ’ni kurdu. Günümüzün beynelmilel şana sahip, İdil Biret, Verda Erman gibi sanatçıları, “çocuk sanatçı” olarak onun evinde konser verdiler.

Cenap And, 1968 senesinde daha önceki Ulusal Eğitim Bakanlarından Avni Başman ’ın kızı Cevza Başman ile evlendi.

1965 senesinde kurduğu Sevda – Cenap And Müzik Kuruluşu ’ni 1973 senesinde Güncel eşi Cevza Başman ile birlikte Sevda – Cenap And Müzik Vakfı ’na dönüştürdü. Bu mutasyonda, Vakfın Danışma Heyeti Başkanlığı, ömür boyu Ahmet Adnan Saygun ’a verilmiştir. Şu anda Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, Türkiye ’nin en büyük şenliklerinden bkocaman olan Beynelmilel Ankara Müzik Şenliği ’ni tertip ediyor ve her sene Cevza Hanım ’ın vefat yıldönümü olan 6 Aralık ’ta müziğe büyük katkısı olanlara ödül veriyor.

Cenap And, 4 Nisan 1982 tarihinde Ankara ’da 88 yaşına can verdi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın