Anasayfa » Genel » Carl Ritter

Carl Ritter

Carl Ritter Biyografisi

Carl Ritter, 7 Ağustos 1779 ila 28 Eylül 1859 tarihleri arasında yaşamış Alman, coğrafyacı ve düşünürdür.

Carl Ritter, 7 Ağustos 1779 tarihinde Almanya ’da Magdeburg yakınlarındaki Quedlinburg ’da doğmuştur. Annesi Elisabeth Dorothea idi. Beş erkek kardeşi olan Carl Ritter ’in hekim olan babası Johann Friedrich Ritter o iki yaşında iken ölmüştür. Babası can verdikten sonra en büyük abisi Johann Gutsmuths babalık etmiştir.

Carl Ritter, 1785 seneyi Temmuz ayında altı yaşında, tabiatı tahlile odaklanan bir mektep olan Schnepfenthal kasabasındaki Christian Gotthilf Salzmann Okulu’nda eğitimine başladı. 1796 senesine kadar 11 sene burada eğitim gördü. 28 Ekim 1796 ’da Halle ’ye geldi. 1796-1798 tarihleri arasında Halle Üniversitesinde öğrenim gördü. Üniversiteden mezun olduğunda 1798 senesinde Frankfurt ’da Frankfurtlu tüccar Johann Jakob Bethmann-Hollweg ’in çocuklarına özel hocalık yapmak üzere uyuştu. Bu görevi 15 sene sürerken devam ettiği üniversite giderleri bu hamisi tarafından karşılandı.

1819 senesinde Frankfurt’ta tarih profesörü oldu. 1820 senesinde Berlin Üniversitesinde coğrafya hocalığına başladı ve bu görevini hayatının sonuna değin sürdürdü. Carl Ritter, 1821 senesinde doktorasını orada aldı ve 1825 senesinde fantastik profesör olarak atandı. Ayrıca yakındaki bir askeri kolejde ders verdi.

1807 ’de Avrupa kıtası üzerine yaptığı coğrafi ve tarihsel çalışmalarını yayımladı. Ardından, tüm Avrupa ve Asya ’yı gezerek tahlillerini sürdürdü.

Carl Ritter, modern coğrafya biliminin kurucularındandır ve tarihçi istikametiyle de ön tasarıya çıkmaktadır. Carl Ritter, coğrafyacı Alexander von Humboldt ile birlikte bilimsel coğrafyanın kurucusu olarak kabul edilmektedir.

Özellikle Afrika’nın bulgusuyla ilgilenen Carl Ritter, İngiliz bilim adamları ve Krallık Coğrafya Derneği gibi bilim etraflarıyla devamlı temas halinde oldu. Kaşif Heinrich Barth’ın akademik hocalarından bkocamandı.

Eğitimci J.H. Pestalozzi ’nin ve düşünür J.G. von Herder ’in görüşlerinden etkilenmiş, araştırmalarında deneysel yaklaşımı ve gözlemi temel alarak önsel a priori yaklaşımlara karşı çıkmıştır. Dünyanın belirli coğrafya kanunlarına göre işlediğini ve bu kanunların da ancak vakaların kapsamlı bir biçimde gözlemlenmesiyle keşfedilebileceğini ileri sürmüştür.

Ona göre, bağımsız bir bilim dalı olan coğrafya, dünyanın insanla ve onun yaratıcısıyla olan bağlantısını gösterir. Organik bir bütün olan dünya, insan için yaratılmış ve insan hayatına uygun olarak tertip edilmiştir. Bu sebeple fiziksel dünya hakkındaki bilgiler dünyanın insanla ve onun yaratıcısıyla olan ilişkisini kavramada faydalı olacaktır.

Tarihin gelişimini insanın içinde bulunduğu natürel etrafın belirlediğini ileri sürerek insanın natürel etrafıyla olan ilişkilerinin araştırılması gerektiğini belirtmiştir. Bu sebeple araştırmalarını tarihin coğrafi yorumu üstüne temellendirmiş ve coğrafyayı insan tarihinin araştırılmasıyla eşdeğerde görmüştür.

Carl Ritter, 1822 senesinde Prusya Bilimler Akademisi’ne seçildi ve 1824 senesinde Société Asiatique de Paris’in muhabir azası oldu. 1828 senesinde Gesellschaft für Erdkunde zu Berlin’i Berlin Coğrafya Derneği kurdu. 1849’da Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi’nin Yabancı Onursal Azası seçildi. 1856’da Prusya Krallık Kartografi Enstitüsü’nün küratörü olarak atandı.

Carl Ritter, Lilli Kramer ile evli idi.

Carl Ritter, 28 Eylül 1859 tarihinde Berlin, Almanya ’da 80 yaşına can vermiştir.

Kitapları :
1817 – Die Erdkunde im Verhâltnis zur Natur und zur Geschichte des Menschen “İnsanlık Tarihi ve Tabiatla İlişkisi Açısından Coğrafya” 19 cilt

İçeriği Oyla

Yorum yapın