Anasayfa » Genel » Borsa ve Yatırım Dehası: Warren Buffett

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren Buffett

Dünyanın en zengin insanlarından ve belki de zamanımızın en tesirli hayırseverlerinden biri olan Warren Buffett için bir ön tanıtım yazısına lüzum yoktur. O, Omaha’da bulunan çok halklı bir holding işletmeyi olan Berkshire Hathaway’in en büyük CEO’su ve paydaşıdır. Zaferli iş yönetimi söz mevzusu olduğunda, yaşıtları ve dünyası tarafından şahsi idarelilik ve etik prensiplere bağlı kalmaktan çok […]

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren BuffettDünyanın en zengin insanlarından ve belki de zamanımızın en tesirli hayırseverlerinden biri olan Warren Buffett için bir ön tanıtım yazısına lüzum yoktur. O, Omaha’da bulunan çok halklı bir holding işletmeyi olan Berkshire Hathaway’in en büyük CEO’su ve paydaşıdır. Zaferli iş yönetimi söz mevzusu olduğunda, yaşıtları ve dünyası tarafından şahsi idarelilik ve etik prensiplere bağlı kalmaktan çok saygı dinlenmektedir. ‘Omaha’nın Oracle’si olarak adlandırılan Buffett, mütevazı bir hayattan, dünyanın en zengin adamlarından biri haline gelmiştir. Zorlu ve aşikar yatırımlar reelleştirmiştir. İlk senelerinden itibaren parasal hünerlerini kapıdan kapıya şekerleme ve içkisiz meşrubat satmaya başladığında göstermeye başladı. Genç olarak yatırım yapmaya başladı ve 20 yaşına kadar neredeyse 10.000 dolar tasarruf etti. Büyük iş zekâsı vardı ve kariyerine pay tahvili kurulcusu olarak başladı. Kendisine çok ölçüde servet kazandıran kendi yatırım prensiplerini geliştirdi; O, otuzlu yaşların başında olduğu zaman milyonerdi. Zenginlikleri çoğaldıkça, cemiyete geri verme hevesi de büyüdü. Servetlerinin ehemmiyetli bir kısmını hayır müessesesine vermeyi vaat etmiştir.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren BuffettHoward ve Leila Buffett’in üç çocuğundan biridir. İki kız kardeşi vardır. Babası dört yarıyıl Amerika Birleşik Devletleri kurultay aboneliği yapmıştır. Eğitimine Rose Hill İlkokulunda başladı. 1947’de Woodrow Wilson Lisesi’nden mezun oldu. Ufak bir çocukken dahi akut iş anlayışı vardı; Sakız ve içecek satarak para kazanırdı. Bir genç olarak, bir dizi para kazanma teşebbüslerine dahil oldu ve aynı zamanda para biriktirmeye ve yatırım yapmaya başladı. 1947’de iki sene süresince okuduğu Pennsylvania Üniversitesi Wharton Mektebi’na kaydoldu. Şirket kısmından mezun olduktan sonra University of Nebraska-Lincoln’e geçti. Columbia Business School’a katıldı ve 1951’de ekonomi alanında yüksek lisans derecesi aldı. Orada Benjamin Graham ve David Dodd tarafından öğretilen derslere katılma ayrıcalığına sahip oldu. 1951’den 1954’e kadar babasının işletmesi Buffett Falk & Co’da yatırım satıcısı olarak çalıştı. 20 yaşına geldiğinde, 1950’de neredeyse 10,000 dolar bedelindeki tasarruflarını biriktirmişti. Bu, ne kadar güçlü bir yatırımcı olduğunu göstermektedir.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren BuffettBenjamin Graham’ın 1954’teki ortaklığında senede 12.000 dolarlık bir başlangıç ​​ücretiyle atandı. İşvereni çalışmak için güç bir adamdı ve Buffett’in genç zekasının denetlediği ananesel yatırım kaidelerine sıkı sıkıya bağlı kalmasını bekledi. Benjamin Graham, 1956’daki iş ortaklığını ayırdı ve işletmeyi kapattı. Bu sırada Buffett, Omaha’da yatırım ortaklığı olan Buffett Partnership Ltd.’i kurdu. Büyük ölçüde şahsi birikime sahip oluyordu. Ortaklıklar kurmaya başladı ve on sene sonunda faaliyet gösteren yedi ortaklığa sahipti. 1962’de tüm ortaklıklarından hasılatının bir neticeyi olarak milyoner oldu.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren BuffettTekerrür tüm ortaklıkları bir araya getirdi ve Berkshire Hathaway isminde bir tekstil imalat işletmesine yatırım yaptı. 1960’ların başında Berkshire Hathaway’in paylarını kızgın bir biçimde satın almaya başladı ve sonunda firmanın hakimiyetini devraldı. 1960’ların sonlarında işi tekstilden sigorta sektörüne kaydırdı ve 1985’te Berkshire Hathaway’in altındaki tekstil fabrikalarının satışına son verildi. Berkshire Hathaway, 1987’de Salomon Inc.’den % 12 pay satın aldı ve en büyük paydaşı oldu; Buffett rejisör olmuştu. 1990 senesinde bir skandalın ardından, Salomon Brothers’ın CEO’su John Gutfreund işletmeyi 1991’de terk etti. Buffett, kriz bitene kadar başkanlığını devraldı.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren BuffettBuffett, 1988 senesinde Coca-Cola Company’de pay satın almaya başladı ve sonunda firmanın % 7’sine kadarını 1.02 milyar dolara satın aldı. Bu paylar Berkshire’ın en iyi yatırımlarından biri olduğunu kanıtlayacaktır. Coco cola paylarını 30 yıl elini yakalamıştır. Ayrıca öteki para ünitelerine karşı Amerika Birleşik Devletleri doları sağlamak için 11 milyar dolarlık vadeli sözleşme imza attı. Nisan 2006’ya kadar 2 milyar dolar kazandı. 2006 senesinin Haziran ayında, Buffett, Berkshire şirketlerinin % 85’ini beş esasta kademeli olarak vereceğini ve en büyük katkıyı Bill ve Melinda Gates Vakfı’na götüreceğini duyurdu.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren Buffett2008 senesinde Forbes tarafından 62 milyar dolar olarak varsayım edilen toplam net bedeli ile 2008 senesinde dünyanın en zengin şahsı oldu ve son 13 yıldır Forbes listesinde birinci olan Bill Gates’i geride vazgeçti. Gelecek sene, Gates ilk pozisyonunu tekerrür kazandı ve Buffett ikinci sıraya yerleşti. 2011’de Başkan Barack Obama tarafından Başkanlık Madalyası ile onure edildi. Berkshire Hathaway’in başkanı, CEO’su ve dünyanın en zenginleri arasında yer alıyor. 20. asrın en zaferli yatırımcısı olduğu düşünülürse, aynı zamanda zamanımızın en büyük hayırseveridir ve servetlerinin çoğunu sosyal hizmetlere bağışlamayı söz vermiştir.

Borsa ve Yatırım Dehası: Warren Buffett1952’de Susan Thompson’la evlendi. Çiftin üç çocuğu oldu. Susan, kendi kariyerini sürdürmek ve ayrı yaşamak için 1977’de onu terk etti. 2004’te Susan’ın vefatından evvel asla boşanamadılar ve legal olarak evli kaldılar. Uzun zamandır ortağı olan Astrid Menks ile 2006 senesinde evlendi. çift, birbirini ilk karısının onu terk ettiği andan beri tanıyordu. Nisan 2012’de prostat kanseri teşhisi kondu ve rehabilitasyonunu galibiyetle bitirdi. Kazandıklarını cemiyete geri verdiğine inanıyor ve servetinin büyük kısmını hayır müessesesine bağışlamaya söz veriyor. Her ay bu söz üzerine hayır müesseselerinden Bill & Melinda Gates Vakfı’na kumpaslı ödeme yapıyor.

Bu milyarder, şahsi davranışından dolayı iyi öğrenilir. Cep telefonu dahi taşımaz ve toplu taşıma ile seyahat etmeyi seçim eder.

Şöhreti: İş Uzmanı, Yatırımcı, Hayırsever

Tebaa: Amerikan

Doğum Tarihi: 30 Ağustos 1930

Burcu: Başak

Boyu: 1.78 M

Doğum Yeri: Omaha, Nebraska, Amerika Birleşik Devletleri

Babası: Howard Buffett

Annesi: Leila

Eş / Daha Önceki Eş: Astrid Menks M. 2006, Susan Buffett M. 1952–2004

Çocukları: Howard Graham Buffett, Peter Buffett, Susan Alice Buffett

Net Bedeli: 20 Mart 2017 İtibariyle 75,6 Milyar Dolar

Eğitim: Columbia Business School 1950–1951, Nebraska Üniversitesi-Lincoln 1950-1950, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Mektebi 1947-1949

Yazar: Osman Uçar

İçeriği Oyla

Yorum yapın