Anasayfa » Genel » Bartholomeos

Bartholomeos

Bartholomeos Biyografisi

Rum Ortodoks Patrikhanesi Patriği ’dir.

Patrik I. Bartholomeos, 29 Şubat 1940 tarihinde Zeytinliköy, Gökçeada ’da doğmuştur. Asıl adı Dimitris Arhondonis ’dir. Babası Christos Archontónis, annesi Merope Archontónis ’dir. Zaharo- Taso Anastasiadis, Niko Arhondoni, Andon Arhondoni adlarında 3 kardeşi vardır. Rum kökenli olup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Heybeliada Ruhban Okulu ’nu birincilikle bitirdi. Patrikhane ’nin sağladığı burs ile yurtdışında İtalya, Roma ’da Pontifical Oriental Institute ile İsviçre, Bossey ’de The Ecumenical Institute ve University of Munich ’de eğitim gördü.

The Oriental Institute of The Gregorian University ’de “Kutonu ve Ortodoks Kiliseleri ’nin Şeriatı” konulu doktora tezini hazırladı. 1968 yılında eğitimini tamamlayıp istanbul ’a döndü.

Bartholomeos, 1968 ’den 1991 yılına kadar din adamından çok, bir diplomat gibi çeşitli uluslararası organizasyonlarda görev aldı. Heybeliada Ruhban Okulu’nun Dekan Yardımcılığı’na getirildi. Hamisi Athenagoras tarafından Archimandrite (Papaz’ın bir üstü) makamına yükseltildi. 1973 yılında Metropolit (Patrik makamından bir önceki makam) seviyesine yükseltti. Ocak 1990’da Kadıköy Metropolitliği’ne atanıncaya kadar, Patrikhane Özel Bürosu Başkanlığı görevini sürdürdü. Bartholomeos, Patrikhane Özel Bürosu’ndaki görevi boyunca, kendisini manastıra kapatıp, ibadet eden bir ruhban olmadı. 1968’den 1991 yılına kadar din adamından çok, bir diplomat gibi çeşitli uluslararası organizasyonlarda görev aldı.

Society of Canon Law of the Oriental Churches” (Doğu Kiliseleri Dini Kanunları Toplumu)” adlı birliğin yardımcısı olarak görev yaptı. The World Council of Churches (Dünya Kiliseler Birliği)’de 8 yılı başkan yardımcılığı olmak üzere 15 yıl görev yaptı. 1990’da “Ortodoks Diasparası” için oluşturulan “Kutsal ve Büyük Sinod için Ortodokslararası Komite”nin de başkanlığına getirildi.

2 Kasım 1991 tarihinde Rum Ortodoks Patrikhanesi tarafından Patrik seçildi. Bartholomeos, Türkçe, Yunanca, Latince, Antik Yunanca, Fransızca, İngilizce, İtalyanca ve Almanca bilmektedir. Göreve geldiğinden bugüne kadar Moskova‘dan Etiyopya‘ya, İngiltere‘den Japonya‘ya kadar birçok ülkeyi ziyaret etti.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması sebebi ile askerlik hizmetini 1961 ile 1963 yılları arasında istanbul ’da yedek subay olarak yaptı.

Fener Rum Patrikhanesi:
Fatih ilçesi, Fener, Balat semtinde bulunan Sadrazam Ali Paşa Caddesi ’ndeki Patrikhane, Ortodoks Rumlarının en kutsal mekanıdır. 1602 yılında bugünkü binasına taşınan Patrikhane, şimdiki görüntüsüne 1800′lü yıllarda yapılan esaslı restorasyonla kavuştu. Patrikhaneye üçlü bir kapıdan giriliyor. Basamaklardan yukarı Gerçek çıkıldığında ana kapı karşımıza geliyor. Ana kapı, 1821 yılındaki Mora İsyanı ’nı desteklediği gerekçesiyle idam edilen Patrik V.Grigorios ve üç metropolitin burada idam edilmesi anısına kapalı tutulmakta, giriş sol kapıdan yapılmakta. Soldaki kapıdan patrikhane kilisesi Aya Yorgi ’ye geçilir. Mevcut bina 1700′lerde bazilika tipinde inşa edilmiş.

Türkiye ’de resmî olarak Fener Rum Patrikhanesi, dünyada Constantinopolis Ekümenik Patrikhanesi olarak anılan kurum, 250 milyon inanana sahip Ortodoks dünyasının ruhanî önderi konumunda olan bir kurum. Zaten Patrik Bartholomeos ’da Otosefal Kiliselerin dahi bu Gerçekltuda hareket ettiklerini vurguluyor.

Ekümenikal Patriklik nedir?
İlk defa 24. Piskopos zamanında İznik ’te toplanan konsül tarafından kullanılmış ve I.Metrophanes ilk Ekümenikal Patrik seçilmiştir.(MÖ:325) Ekümenikal kelimesi, tüm Ortodoksların evrensel lideri anlamına gelmekte olup, halife sıfatı yerine kullanılmaktadır. Fener Patrikhanesinin Osmanlı döneminde ve milli mücadele dönemindeki faaliyetleri gözönünde bulundurularak, patriğin Ekümenikal sıfatı Lozan antlaşması ile ortadan kaldırılmıştır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın