Bütün ismi Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, ancak kısaltılmış adıyla Auguste Comte olarak tanınmaktadır. Fransa‘nın Montpellier kentinde 19 Ocak 1798 tarihinde dünyaya gelmiştir. 5 Eylül 1857 tarihinde de hayata veda etmiştir. Comte sosyolojinin babası olarak öğrenilmekle beraber matematikçi ve feylesof kimlikleriyle de tarihteki yerini almıştır. Auguste Comte’un babasının işi vergi memuriyeti, annesi ise ev […]
Bütün ismi Isidore Marie Auguste François Xavier Comte, ancak kısaltılmış adıyla Auguste Comte olarak tanınmaktadır. Fransa‘nın Montpellier kentinde 19 Ocak 1798 tarihinde dünyaya gelmiştir. 5 Eylül 1857 tarihinde de hayata veda etmiştir. Comte sosyolojinin babası olarak öğrenilmekle beraber matematikçi ve feylesof kimlikleriyle de tarihteki yerini almıştır.
Auguste Comte’un babasının işi vergi memuriyeti, annesi ise ev hanımıdır. Üç kardeşten biri olan Comte, katolik ve kralcı bir aileden gelmiştir. Ailesi Fransa’da o yarıyıllarda dağılmaya başlayan cumhuriyetçiliğe ve kuşkucu görüşlere karşı bir davranış içinde olmuştur. Comte ise ailesinin bütün aksine kralcılığa ve Katolik Kilisesi’ne karşı çıkmıştır. Comte dokuz yaşındayken ortaokula başlamıştır. Daha evvelinde ailesinin özel olarak yakalamış olduğu bir şahıstan Latince dersleri de almıştır. Ortaokul öğrenimini yatılı olarak okumayı hiç sevmemiş olan Comte akılsal anlamda yaşının ilerisindedir. Bu sayede derslerinde oldukça galibiyetli olmuştur. Comte on dört yaşına geldiğinde Katolik Kilisesi’nden ufalamış, on beş yaşında ise Politeknik Mektebi’nun imtihanına girmiştir. Ancak yaşının ufak olması nedeniyle mektebe kabul edilmemiştir. Lise son sınıftayken matematik hocasının hasta olması üzerine dostlarına matematik dersi verecek seviyede bilgi birikimine sahiptir.
Auguste Comte sosyoloji ismini dünyada ilk öne çıkaran sosyolog olma ünvanını taşımaktadır. Sosyolojinin öteki bilim dalları gibi bir bilim dalı olması ismine çalışmalar yapmıştır. Bunun yanında felsefe alanında pozitif düşünce üzerine çalışmaları bulunmaktadır. İlerleyen zamanlarda fizik, kimya, gökbilim alanlarında da çalışmalar yapan Comte sosyolojinin ve pozitivizmin kurucusu olarak kabul edilmiş ve sosyolojiye sistematik bir yapı getirmiştir. Auguste Comte evrimcidir. Ona göre cemiyetler üç evreden geçmektedir.
1- Teolojik safha
2- Doğa Ötesi safha
3- Pozitivist safha
Auguste Comte’un başlıca yapıtları şunlardır:
1830 – 1842 : Cours de Philosophie Pozitive Pozitif Felsefe Dersleri
1851 – 1854 : Systeme de Politique Positiv Pozitif Siyaset Dizgesi
1852 : Catechisme Positiviste Olguculuğun İlmihali
1855 : Appel au Conservateurs Yakalayıcılara Çağrı
Yazar: Dorukan Çelik