Anasayfa » Genel » Ateş Benice

Ateş Benice

Ateş Benice Biyografisi

Ateş Benice, 1947 senesinde doğmuştur. Günümüzde Mimar Sinan Hoş Sanatlar Üniversitesi adıyla eğitimine devam eden İstanbul Devlet Hoş Sanatlar Yüksekokulu Fotoğraf Bvefatından mezun oldu.

Ateş Benice, çizgi filme Orhan Büyükdoğan ile başladı ve Tonguç Yaşar ile birlikte reklam filmleri yaptıktan sonra Derviş Pasin ile uzun zaman filmler üretti.

“Bir Karınca Ailesi” isimli 8 dakikalık filmi Televizyonlarda yayınlanan ilk Türk çizgi filmlerindendir. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu ’de ekrana gelen bu çizgi dizinin 22 ülkeye satışı asıllaşmıştır.

Boğaziçi Üniversitesi Sinema Klubü ’nün tertip ettiği müsabakalarda birçok ödül almıştır.

1975 senesinde. Hürriyet gazetesinde beraber çalıştığı dostu karikatürist Bülent Arabacıoğlu ’nun yarattığı “Tipitip” isminde bir çizgi tip şahsiyetinden sonra Hürriyet gazetesinden birlikte bölerek Hürriyet ’in yayın rejisörü Nezih Demirkent ’in de destekleriyle karikatürist dostu Bülent Arabacıoğlu ile birlikte Tipitip ’deri yola çıkarak “Tip Ajans”ı kurdu. 3 yıl boyunca çok hoş çalışmalar yaptılar.

Filmlerini genellikle sipariş üzerine hazırlayan ve müsabakalarda birçok ödülü olan Ateş Benice, 1976 senesinde Akşehir ve Zagrep ’de başarılar kazanmıştır. 1982 senesinde Ateş Benice’nin Stereo adlı kısa filmi, Zagreb Film Şenliği’nde gösterilmiştir.

1984 senesinde Derviş Pasin ve Ateş Benice tarafından kurulan Pasin – Benice stüdyosu Türkiye Radyo Televizyon Kurumu için muhtelif projeler üretmiştir. Bunlardan en tanınmışları Karınca Ailesi ve Evliya Çelebi adlı üretimlerdir. Ateş Benice, Derviş Pasin ile birlikte kurduğu stüdyoda uzun metrajlı ilk Türk çizgi filmlerinden bkocaman olan Boğaç Han ’ı reelleştirdi. Derviş Pasin – Ateş Benice ikilisi Neden Çizgi, Tomurcuk, Selvi ’nin Fırçasından, Karınca Ailesi gibi dizilerin yanında Uykudan Evvel programının jeneriğini de hazırladı.

Derviş Pasin ile Ateş Benice, Türkiye ’de çizgi film alanında birçok şeyin liderliğini yapmışlardır.

Ödülleri :
1983 – Antalya Film Şenliği, Altın Portakal Ödülü- En Güncel Üçüncü Kısa Film Birleşim
1999 – 11. Ankara Film Şenliği, Milli Kısa Film Müsabakası, Canlandırma Dalı, Bcerahatçilik Ödülü Dünyayı Kurtaran Adam
1979 – Nasreddin Öğretmen Çizgi Filmleri Müsabakası, İkincilik Ödülü. Öğretmen Birgün
1978 – Kültür Bakanlığı “Nasreddin Öğretmen” mevzulu Çizgi Film Müsabakası, İkincilik Ödülü Öğretmen Birgün
1976 – 3. BÜSK Kısa Film Müsabakası, Canlandırma Kategorisi, Bcerahatçilik Ödülü Düğüm Nasıl Çözülür?

Rejisörlüğünü Yaptığı Kısa Filmler:
1998 – Dünyayı Kurtaran Adam
1992 – Midas’ın Kulakları
1989 – Az Gittik Uz Gittik
1984 – Bir Karınca Ailesi
1983 – Birleşim
1980 – Stero
1978 – Öğretmen Birgün
1976 – Düğüm Nasıl Çözülür?
1970 – İnsanız Biz

İçeriği Oyla

Yorum yapın