Anasayfa » Genel » Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?

Andy Warhol (1928-1987) Kimdir?

Andy Warhol, ünlülerin renkli serigrafilerini* ve sayısız özgün çoklu etraf eserini kapsayan portföyüyle 1960 ’lı senelerin Pop Arkası akımında eserler yapan sıradışı Amerikalı sanatçıdır. Warhol, seri üretilen aşina Andy Warhol 1928-1987 Kimdir?mahsulleri alıp birer sanat eserine dönüştürüyordu. Warhol ’un bu sanat eserlerinin sıradan doğası, kitlelerin “Bu eser, Amerikan ticari kavrayışının bir eleştirisi mi, yoksa övgüsü mü?” diye sormasına neden oluyordu.
İnsanların eserleri hakkında konuşması Warhol ’un güzeline gidiyordu. Bu anlamda sahne ışıkları altında boy gösterdi, New York ’un gösterişli toplum yaşamına katıldı ve kendini tesir alanı geniş ve büyük bir markaya dönüştürdü. Acayip ama kolay tenkit etilebilir üslubu moda, film, resim, müzik ve cümbüş sektörünü derinden etkiledi.
1928‘de Pittsburg ’da Çekoslovakya muhaciri emekçi ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelen Warhol kendini hep bir yabancı gibi hissederek gelişti. Solgun deri rengine ve donakaltıcı derecede beyaz saçları vardı. Genç yaşta Kore olarak öğrenilen ender görülen hastalığa tutuldu. Bedenini pembe beneklerle kaplayan ve istemsizce titremesine neden olan bu hastalık sebebiyle mektepten uzun süre uzak kalmıştır. Bu sürede kendini espri kitaplarına, sosyete mecmualarına ve çizime verdi. Sanat onun için rehabilitasyon görevi görmekteydi ve sonraki senelerde özlemini sürüklediği şöhrete kavuşturacaktı. Liseden mezun olduktan sonra şimdi Carnegie Mellon Üniversitesi diye anılan o zamanların Carnegie Teknoloji Enstitüsü ’nün resimsel tasarım kısmında lisansını bitirmiştir. Warhol ’un orjinal ismi Andrew Warhola ’dır. Üniversite senelerinde Andy Warhol olarak değiştirmiştir. Manhattan ’da bir daireye yerleştikten kısa bir süre sonra etkileyici ticari sanat işleri yaparak nispeten rahat bir zaman geçirmiştir. Reklam tasarımları Glamour, Vogue ve Harper ’s Bazaar gibi mecmualarda ve Tiffany & Co. ’s Christmas kartlarında boy gösterdi. Warhol ’un eşsiz noktalı çizgi tekniği, nüfuzlu insanların alakasini çekti ve her geçen gün Güncel insanlara erişti.
Noktalı çizgi tekniği Warhol ’un kolejde sınadığı bir tekniktir. İki boş kağıdı birbirine bantlayarak bir çeşit mafsal yapıyor ve tasarımını kağıtlardan birine mürekkep ile çizip sonra boş kağıdı ıslak tasarıma bastırıyor ve ilk çizimin eksik halini elde ediyordu. Sonradan istediği son hali elde etmek için suluboya ile boyuyordu. Bu tekniğin en hoş yanı kullanışlılığıydı. Bu da alıcının seçimine göre değişik seçeneklerde yaratmasını sağlıyordu.
Daha uzun seriler yaratabilmek emeliyle sonraki senelerde serigrafiye yönelmiştir. Bu usulle resme sabreden sansasyonel sanat eserleri ortaya çıkarmıştır. Bazen parlak renkler kullanıyor ve Coca-Cola kutusu gibi sıradan nesnelerden Marilyn Monroe gibi zarif figürlere uzanan mevzular seçiyordu. Bu teknik sayesinde meşhur eserler ortaya çıkarmıştır. 1962 ’de otuz iki tuvalden oluşan Campbell marka çorba konservesi kolilerini galeride sergilediğinde büyük bir coşku yaratmıştı. Aynı biçimde Marilyn Monroe ve Çin lideri Mao Zedung ’un ünlü portre serileri de büyük alaka görmüştür. Mekanik röprodüksiyon arttırma Warhol ’un imzasına dönüşmüştü. Andy Warhol 1928-1987 Kimdir?
Zengin ve ünlü şahısların portrelerini yapmak Warhol ’un uyum kaynağıydı, ancak kendini tek bir iş kolu ile sınırlamıyordu. Yaratıcı olan her işe el atmaya çalışıyordu. Performans sanatlarından film imalciliğine, video yerleştirmeden müziğe ve modelliğe kadar bir çok alanda yer almıştır.
Warhol 1950 ’lerde grafik tasarımında şan yaptı ve yaptığı çalışmalarla muhtelif ödüller elde etti. Kitap illüstrasyonu işine girerek Truman Capote kitaplarının bir dizisinde ve Amy Vanderbilt ’in Complete Book of Etiquette isimli kitabında sanatını göstermiştir.
Warhol 1960 ’ların başında Amerika ’da tesirli olan Pop Arkası hareketine kapılmıştır. Kısa sürede Coca-Cola kolilerinin, dolar işaretlerinin ve Jacqueline Kennedy Onassis gibi ünlülerin resimleriyle Avrupa ve ABD ’de sergilerde kendini göstermiştir. Bu yarıyılda Warhol aynı zamanda film alanında da eserler üretmekteydi. Eserleri arasında şair John Giorno ’nun altı saatlik uykusunu mevzu alan Uyku ve mantar yiyen adamı mevzu alan kırk beş dakikalık Yeme belgesel filmleri de bulunmaktadır. 1966 ’da yayınladığı Chelsea Kızları isimli filmi en çok hoşlanılan filmidir. Bu filmde ekran ikiye ayrılınarak aynı anda iki öykü ekrana yansıtılmaktadır. Yan yana akan öykülerde odak, bir öyküden öbürüne geçerken ses de ona göre ayarlanmaktadır.
1970 ve 80 ’lerde Warhol ’un tesirsi daha geniş bir alana dağılmıştır. Liza Minelli ve Bianca Jagger gibi ünlülerle gözde mekanı Studio 54 ’te takılıyor, kendi televizyon gösterisine katılıp, Aşk Gemisi isimli dizide boy göstermişti. Bununla beraber Rolling Stones için ödül kazanan albüm kapağı tasarlamış, The Velvet Underground ve Nico gibi müzik gruplarının keşfedilmesine katkıda bulunmuştur. Andy Warhol 1928-1987 Kimdir?
1968 ’de Warhol ’un eserini çalacağı düşünerek zekâ sağlığı yerinde olmayan yazar Valerie Solanas Warhol ’un stüdyosuna giderek onu göğsünden vurur. Hadise yerinde Warhol ’un can verdiği duyurulsa da göğsünü açıp kalp masajı yapılarak olağanüstü biçimde kurtarılır. 1986 ’da henüz elli sekiz yaşında olan Warhol rutin biçimde yaptırdığı safra kesesi hakimiyetinden sonra beklenmedik biçimde can verir.
Andy Warhol şöhret ve sosyete alemi kavramlarına kafayı takmıştı. “Gelecekte, herkes on beş dakikalığına dünyaca ünlü olacaktır.” sözüyle de anılmaktadır. Yakın çevresi tarafından Drella ismiyle seslenilmektedir. Dracula ve Cinderella ’yı birleştirerek bu ismi oluşturmuştur. Yirmili yaşlarında saçlarının dökülmesi ile fırça gibi gümüş peruklar kullanrak kendi stilini oluşturmuştur.
Eserleri
Marilyn Monroe ve Elizabeth Taylor Eserleri
Campbell ’s Soup Cans 32 tuvalden oluşur.
Brillo Box Andy Warhol ’un yaşamını mevzu alan aynı isimli bir kitap ve o kitaptan uyarlanmış bir de belgesel bulunmaktadır.
Banana Muz; aslında 1967 senesinde The Velvet Underground & Nico ’nun çıkış albümünün kapağı için tasarlanmıştı.

*serigrafi: seri baskı yapma operasyonudur.

İçeriği Oyla

Yorum yapın