Ahmet Robenson Biyografisi
1905–1915 seneleri arasında Galatasaray Spor kulübünde kaleci olarak bulundu.
Ahmet Robenson, 1889 senesinde Kalimpong, Britanya Hindistanı‘nda günümüz Hindistan‘ı doğmuştur. Doğum ismi Peel Harold Robinson’dur. Babası Spencer Robenson, annesi ise Sarah Robenson’dur. Ahmet Robenson’un babası Hindistan‘da misyon yapan bir İngiliz subayıdır. Müslüman olmuş ve Abdülhamit II‘e başvuru ederek İstanbul‘a gelip Türk ordusunda misyon yapmıştır. Ahmet, Abdurrahman ve Yakup isimlerinde üç oğlu vardır, hepsi de Galatasaray Lisesi‘nde okumuştur. Ahmet Robenson babasını çocuk yaşta kaybetmiştir.
Babası Spencer Robenson Kendi milletinin Hindistan‘a yaptığı sömürü ve baskı hiçte güzeline gitmemekteydi. Özellikle müslümanlığı seçen Hintlilere karşı acımasız olan İngilizlerin bu davranışını hiç beğenmemekteydi. Müslümanlığa bu kin nedendi sualiyle birlikte hareket ederek İslam dinini eşiyle birlikte irdeleyerek Müslüman olmaya karar verirler. Bu hadise ingiliz camiasında hiçte güzel karşılanmadı. Hindistan‘da yaşamak onlar için güçtü, İngiltere‘ye de dönemezdiler… Biraz araştırma yaptıktan sonra soluğu Osmanlı topraklarında dünyanın altın şehri olan İstanbul‘da aldılar. Spancer Robenson; Abdullah, Sarah Robenson ise Fatma ismini aldı. Çocuklarınaysa Abdurrahman, Yakup ve Ahmet ismini verdiler.
Ahmet Robenson, birinci Dünya Savaşı ’nda Rusya Cephesine gönderildi ve yaşamda kalmayı başardı. Savaştan hemen sonra Güney Batı Kafkasya hükümetinin resmi çevirmeni oldu.
Ahmet Robenson‘in sporla da ilgilenen Yakup ve Abdurrahman Robenson isminde iki erkek kardeşinden Abdurrahman Robenson I. Dünya Savaşı‘nda Rusya Cephesi ’nde tifo nedeniyle yaşamını kaybetti. Yakup Robenson ise 1916 senesinde Sina cephesinde Osmanlılar için İngilizlere karşı savaşırken can verdi.
Ahmet Robenson, İstanbul Galatasaray Lisesi ’nden mezun olduktan sonra Galatasaray Lisesi ’nde Beden Eğitimi öğretmenliği misyoninde bulundu. Türkiye ’de sporun yaygınlaşması için büyük gayret gösteren önemli bir spor adamıdır. Öğretmenliğini yaptığı mektebe ve Galatasaray kulübüne çok rakamda sporcu yetiştirdi. Galatasaray Spor Kulübünün ilk kalecisidir. 1909 senesinde İstanbul Ligi şampiyonluğunu kazanan Galatasaray futbol ekibinin de kalecisiydi.
1926 senesinde Galatasaray Spor kulübü başkanı oldu ve Galatasaray bir defa daha İstanbul Ligi’ni kazandı.
Ahmet Robenson Çim Hokeyi sporunun Türkiye ’de yaygınlaşması için Çim Hokeyi ekibinde yer aldı. Fenerbahçeli yöneticilerle beraber İzmit, Afyon, Isparta, Manisa ve İzmir illerinde Çim Hokeyi mevzusunda konferanslar verdi. Gösteri müsabakalarının yapılmasında büyük gayret gösterdi. Ayrıca Galatasaray ’ın ilk basketbolcularından olduğu bilinmektedir.
Türkiye ’deki ilk resmi izci örgütlenmesi 1912 senesinde Ahmet Robenson ve Abdurrahman Robenson kardeşler liderliğinde Mekteb-i Sultani ’de Galatasaray Lisesi ’nde başlamıştır. Senelerce etkili bir şekilde çalışmalarına devam eden kulüp 80 ’lerde politik sebeplerden dolayı kapatılmıştır. 2009 senesinde Aslan İzci Oymağı olarak tekerrür faaliyete geçirilmiştir. Kulübün emeli Aslan İzci Oymağı ’nı Güncelden aktif hale getirmek ve izcilik temellerini temel alarak cemiyete verimli olmayı emel edinmiş bireyler yetişmesini sağlamaktır.
Ahmet Robenson, Polonyalı Nina ile evlendi. Annesi ve Karısı ile beraber İstanbul‘da yaşayan Ahmet Robenson, 1920’lerin sonunda İzmir‘e taşındı. İzmir‘de Amerikalı, YMCA ’nın Genç Hristiyan Erkekler Birliği önde gelen temsilcilerinden biri olan Asa Jennings ile birlikte çalıştı. Ve o zaman Amerikalılar Ankara ve İzmir ’de sosyal eğitim, spor ve kültür tesisleri kurmaya çalışıyorlardı. Ahmet Robenson da burada yine çevirmen ve arabulucu olarak çalıştı.
Türkiye ’nin ilk çocuk parkı Ahmet Robenson ve Amerikalıların desteği ile İzmir ’de heyetti. Ahmet Robenson o tarihlerde annesi ile birlikte İzmir ’de yaşıyor ve sonra 1929 senesinde aniden karısıyla birlikte Amerika ’ya gitti.
Ahmet Robenson, 1 Ocak 1968 tarihinde ABD, New York‘da 79 yaşına can vermiştir.