Anasayfa » Genel » Text To Speech Nedir?

Text To Speech Nedir?

Hayatımızın her alanında değişimlere, Güncelliklere ve gelişmelere tanık oluyoruz. Özellikle teknoloji bize her gün en iyisi olmasa da en iyisini sağlar. Bir zamanlar hayal edilemeyecek kadar büyük olan sistemler artık günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Bunlardan biri, Text to Speech geri bildirim sistemi olan Text to Speech. Bu yazımızda konuşma sentezleri, çalışma prensipleri ve çok merak ettiğimiz özellikleri hakkında her şeyi inceledik.

Text to Speech Nedir?

Konuşma sentezleyici veya Text to Speech sistemi olarak bilinen Text to Speech, bilgisayarınızdan veya telefonunuzdan metni sesli bir biçime dönüştürür. Metin-konuşma teknolojisi, yazdığınız herhangi bir kelimeyi veya ifadeyi söylemek için kullanılır.

Bu teknoloji sayesinde bir kelimeyi, bir cümleyi veya uzun bir yazıyı sese dönüştürmek mümkündür. Bu sesler ne boğuk ne de anlaşılır. Aksine insan sesine çok yakın net ve anlaşılır seslerdir. Genellikle erkek veya kadın sesi seçeneği de mevcuttur ve seçilebilir.

Bazı metin okuma yazılımları Gerçek insan seslerini kullanırken, bazıları bilgisayar tarafından oluşturulan sesleri kullanmayı tercih eder.

İlk olarak görme engellilere ve okuma güçlüğü çekenlere yardımcı olmak için geliştirilmiştir. Metin Okuma (TTS) yazılımının kullanımı birçok yönden kolaydır.

Text to Speech, son yıllarda popülerlik kazanan bir teknolojidir. Ekrandaki metni yüksek sesle kullanıcıya okuyan bu teknoloji birçok alanda kullanılmaktadır. Text to Speech, doğal dil işleme adı verilen yapay zekayı kullanır.

Doğal Dil İşleme Nedir?

Doğal Dil İşleme, Doğal Dil İşleme (NLP), insan dilinin bilgisayarlar tarafından anlaşılmasına, yorumlanmasına ve işlenmesine yardımcı olarak katkıda bulunan bir yapay zeka dalıdır. Metin-konuşma yazılımına ek olarak, yazım denetimi, otomatik tamamlama, spam filtresi, Siri, Alexa, Google Asistan da doğal dil işlemeye dayalıdır.

Doğal dil işlemenin iki temel bileşeni vardır. Bunlardan biri Doğal Dil Anlayışı, biri de Doğal Dil Üretimi olarak adlandırılmaktadır.

Doğal dil anlama, doğal dil girdilerinin faydalı temsillerle birleştirilmesini sağlar. Bu bileşende dil farklı açılardan ele alınmaktadır.

Text to Speech Hangi Alanlarda Kullanılır?

Metin-Konuşma teknolojisi ilk aşamalarında olmasına rağmen, birçok profesyonel alanda kullanılmaktadır. Bu teknolojinin önümüzdeki yıllarda çok daha geniş alanlarda kullanılacağı ve yaygınlaşacağı iddia ediliyor.

Bankacılık ve Finans

Günümüzde bankacılık ve finans sektörü de teknoloji çağına paralel olarak gelişmiştir. Bankalar bu Text to Speech teknolojisini kullanarak müşterilerine kolaylık sağlamaktadır. Metni konuşmaya dönüştürerek güvenlik sağlamayı ve müşteri deneyimini iyileştirmeyi amaçlar. Bu teknoloji ve algoritmanın, duyabilen ancak göremeyen veya okuyamayan müşteriler için üst düzeyde çalıştığı açıktır.

Telekomünikasyon

Metin-konuşma teknolojisi telekomünikasyon endüstrisinde de son derece popüler hale geldi. Bir telekomünikasyon şirketini aradığımızda karşılaştığımız ses, Text to Speech bir üründür. Bu teknoloji sayesinde müşterilere kişiselleştirilmiş mesajlar da ulaştırılmaktadır.

Eğitim

Metin-konuşma, son zamanlarda okuma güçlüğü çeken bazı öğrenciler için hayat kurtarıcı oldu. Bilgisayar veya tablet ekranında kelimeleri okuyamayan öğrencilere yardımcı olan bu teknoloji, öğrencilerin kelimeleri okuyarak değil duyarak da anlamalarına yardımcı oluyor. Bu nedenle eğitim alanında son derece popüler hale gelmektedir. E-kitap okumak bazen uzun zaman alır.

Web Siteleri ve Uygulamalar

Metin-konuşma, web siteleri ve uygulamalar tarafından da kullanılır. Bu sayede hedef kitleye ulaşma yeteneği artar. İçeriği duymak isteyen ve dinleyerek anlayabilen ziyaretçilere ulaşmak Text-to-Speech ile çok daha kolay. Günümüzde birçok haber sitesi bu teknolojiyi kullanarak hedef kitlesini genişletmektedir.

Text-to-Speech ’in Faydaları

Text-to-speech teknolojisi birçok alanda kullanılmakta ve büyük faydalar sunmaktadır. Birincisi, disleksi olan insanlara yardımcı olmasıdır. Disleksik kişiler bu teknoloji sayesinde bir makaleyi, makaleyi veya haberi çok daha kolay algılayabilmektedir.

TTS sayesinde içerik sadece bilgisayar veya tablet ekranı ile sınırlı değildir. Başka bir deyişle, insanlar ekrana bağımlı olmadan içerik bilgilerine sahip olabilirler. Metinden sese dönüştürme ile ekrana bakmadan içerik hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İçerik otobüste, kalabalık ortamlarda, hareket halindeyken ekrana bakmadan öğrenilebilir.
Görme engelliler için tasarlanan TTS, görme engelliler için de bilgiye erişimde büyük rahatlık sağlıyor.

TTS, web siteleri ve içerik üreticileri için de büyük bir avantajdır. Bir e-dergi veya web sitesine tıklamak için birçok insanı cezbeder. Yabancı dil seçeneği olduğu için tek bir dile bağlı kalmanıza gerek kalmaz, böylece daha fazla kişi bu içeriklere erişecektir. Hem yazılı hem de sesli içeriğin mevcudiyeti, erişimini arttırır ve çok daha geniş bir kitleye hitap etme potansiyeli sunar. Ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk üzerinde olumlu bir etkisi vardır.

İçeriği Oyla

Yorum yapın