Türkiye ’nin ilk kadın gezi ve savaş fotoğrafçısı olan Semiha Es yıllarını savaş meydanlarında geçirdi. Kore ’den Vietnam ’a kadar hemen hemen her bölgede yer alan Es, Türkiye ’de geri döndüğünde emek sömürüsüyle uğraşmak durumunda kaldı.
Kendisine hak ettiği ücretlerden ödenmezken yayımlanan bazı fotoğraflarında ise imzası dahi kullanılmayan Semiha Es, tüm zorlukları geride bırakarak dünya çapında bir kadının savaş muhabirliğini yapacağını gözler önüne serdi.
Semiha Es Kimdir?
1912 yılında İstanbul ’un Vefa semtinde dünyaya gelen Semiha Es, henüz 15 yaşında iken Fransızlara ait olan telefon idaresinde santral memuresi olarak görev aldı. Zamanın ünlü gazetecisi Hikmet Feridun Es ile tanışarak evlendi.
Yurt dışı görevlerinde de bulunan Es, yurt dışı seyahatlerine eşi ile birlikte gitti. Bu sayede de fotoğraf çekmeyi öğrenerek eşinin yanında profesyonel olarak foto muhabirliği yaptı. Feridun Es ’in gazetede yazdığı yazıları Semiha Es fotoğraflamaya başladı.
Birlikte çok sayıda seyahat Gerçekleştiren ikili, Hürriyet Gazetesi tarafından savaşın görüntülenmesi amacıyla Kore ’de görevlendirildi. Savaşta yaşananlar bu ikili tarafından Hürriyet Gazetesi ’ne aktarıldı. Semiha Es, yaklaşık 50 yıl boyunca gezi ve savaş muhabiri olarak çalıştı.
2011 senesinde Türkiye Fotoğraf Sanatçısı Ödülleri kapsamında Onur Ödülü ’ne layık görülen Semiha Es, 12 Aralık 2012 tarihinde 100 yaşında İstanbul ’daki evinde vefat etti. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığında eşi Hikmet Feridun Es’in yanına defnedildi.