Seher Şeniz Biyografisi
Seher Şeniz, 14 Mayıs 1992 tarihinde 44 yaşında intihar ederek hayatına son verdi.
Seher Şeniz, 1 Mart 1948 tarihinde, İzmir-Narlıdere’de talihsiz bir çocuk olarak dünyaya geldi. Çünkü aileyi terk edip giden babasını, hiç göremedi. Kendinden başka da bir abisi ve bir de ablası vardı. Bu ufak aile daha iyi bir yaşam umuduyla İstanbul‘a geldi. Gerçek adı Seher Başdaş ’tır. Ortaokul 2. sınıfa kadar okuyabildi. Gönlünde hep artist olmak vardı. Önce Başdaş olan soyadını Şeniz olarak değiştirdi.
14 yaşında iken 1962 yılı yapımı “Kelle Koltukta” filmiyle sinema oyunculuğuna başladı.
1964 yılında daha 16’sında genç bir kız iken zorunlu bir evlilik yaptı. Kanunen bir kız evlendiğinde 18 yaşında olup olmadığına bakılmaksızın rüşt sayılıyordu. Seher Şeniz de aslında bu sebeple, özgür olabilmek düşüncesiyle hiç istemediği bu evliliği yapmıştı. Bu ilk evliliği yaklaşık 1 ay sürdü. Bir ay sonra boşandı.
Bu kısa macerayı kendisi şu kelimelerle anlatıyor: ‘Evlendiğim zaman bir erkek ile kadın arasındaki biyolojik farkı bile tam olarak bilmiyordum. Çok utanıyordum, ilk gecem tam bir felaketti. 2.5 saat boyunca banyodan çıkamadım’
1965 yılında İstanbul Caddebostan Plaj Güzeli seçilen Seher Şeniz, 4 numaralı yarışmacı iken, 3. Seçilen 7 numaralı yarışmacı ise Seyyal Taner idi.
1966 yılında düzenlenen Türkiye Güzellik Yarışmasında Sevtap Eti, birinci/kraliçe seçilmişti. Seher Şeniz, ikinci olmayı hazmedemeyip ikincilik kurdelesini jüriye fırlattı ve bu sansasyonla ünlendi.
Seher Şeniz, o dönemin modasına uygun olan avantür filmlerinde rol aldı ve vamp kadınları canlandırdı. 1965 yılında yönetmenliğini Hasan Kazankaya ’nın yaptığı “Tehlikeli Adam” filminde Yılmaz Güney ve Selma Güneri ile birlikte rol aldı.
Rol aldığı 22 film içerisinde günümüzde en fazla tanınmışı 1971 yapımı ve başrolünde Tarkan karakterini Kartal Tibet ’in canlandırdığı “Tarkan: Viking Kanı” filmidir.
Seher Şeniz, İstanbul‘da Parizien adlı gece kulübünde striptiz yaparken tanıştığı gazinocu Fahrettin Aslan ’ın teklifi ile oryantal dansa başladı. Melike Cemali‘den dans dersleri aldı. 1971 yılının sonunda Maksim Gazinosunda dansöz olarak çalışmaya başladı.
Gazinocular Kralı Fahrettin Aslan ’ın oğlu Sacit Aslan ile nişanlandı. Traktör üreticisi Osman Hattat ile adı anıldı. Uluslar arası piyasada ‘elmas kralı ’ diye tanınan Ermeni asıllı John Vahe Tosunyan ile de aşk dedikodusuna ismi karıştı.
Sinemada adını vamp kadın olarak duyuran Seher Şeniz, 70li yıllarda Arzu Okay, Mine Mutlu, Zerrin Egeliler, Feri Cansel gibi o da kendini erotik film furyasında buldu. Oyunculuğundan çok fiziğiyle gündeme geliyordu. Ancak bundan hiç hoşlanmıyordu.
Seher Şeniz‘in yaşamı dansözlük, mankenlik, oyunculuk ve gece kulüplerinde çalışmakla geçmiştir.
Seher Şeniz, üç kez evlendi. İlki 16 yaşında İzmir‘de, ikincisi Amerikalı Anthony Wilkins ile olmak üzere üç evlilik yaptı, daha sonra Ermeni asıllı eşi Teknur Kiraz ile Paris‘e yerleşti ve orada Moulin Rouge gibi ünlü striptiz kulüplerinde çalıştı. Bu dönemde Playboy’da fotoğrafları yayınlandı. Playboy’da fotoğrafı çıkan ilk Türk’tür. 1980’li yıllarda ise Türkiye’ye geri döndü.
Paris‘ten döndükten sonra oryantal dansa yöneldi ve İstanbul´un ünlü gazinolarinda ve Parizien´de sahneye çıktı. Bedeni ve şovlarıyla döneminin seks sembolü oldu. Özellikle 1970’lerde Türkiye’nin Tülay Karaca ve Nesrin Topkapı ile birlikte en aranılan dansözü konumuna geldi.
Seher Şeniz hayatının son yıllarında ise büyük bir ruhi bunalıma girdi. Yaşadığı ilişkiler onu o kadar yıpratmıştı ki yaşadığı sıkıntıları bir türlü atlatamadı. 29 Haziran 1984 tarihinde ilk defa intihara kalkıştı. İçtiği ilaçlar neticesinde ölümle yüz yüze geldi ama uzun uğraşlar sonucu kurtarıldı ama bu fikirden vazgeçmedi.
1992 yılında ikinci defa intihar girişiminde bulundu. Yüzlerce morfin hapı ve iki şişe alkol aldı ve bu defa başarılı oldu. Seyahate gideceğini söyleyerek, evinin anahtarlarını abisine verilmek üzere komşusuna bıraktı. 14 Mayıs 1992 günü, komşuların polise haber vermesi üzerine, evini kapısı açıldı ve ağabeyi Turhan Başdaş tarafından cesedi bulundu.
Seher Şeniz, 14 Mayıs 1992 tarihinde 44 yaşında intihar ederek hayatına son verdi.
Ondan geriye sadece vasiyeti ve mektubu kalmıştı.
Seher Şeniz’in intihar mektubu.
“Daha 15 yaşındayken anlamıştım bu dünyadaki insanların ne mal olduğunu… Nihayet bu iğrenç dünyadan gitmeyi başardım. Ölmenin, ölmeye çalışmanın bu kadar zor olduğunu söyleselerdi alay ederdim. 15 yaşında anladım insanların ne mal olduğunu. Ben fahişe olmak için yaratılmamışım, hassas ve duygusalım. Öldüğümü kimse bilmesin. Peruklarımı yakıp, küllerini savurun. Müslüman geleneklerine göre gömülmek istemiyorum. Beni beyaz bir bornoza sarıp her yerimi kapatın o kadar.”
Filmleri ve Dizileri :
1985 – Uyanıklar dünyası (Sinema Filmi)
1976 – Kadınlara Dayanamam (Sinema Filmi)
1976 – Su Perisi Elması (Sinema Filmi)
1975 – Halkalı Şeker (Sinema Filmi)
1975 – Kader Yolcuları (Sevil) (Sinema Filmi)
1975 – Muz Sever misiniz (Sinema Filmi)
1973 – Katiller (Sinema Filmi)
1972 – Katerina 72 (Sinema Filmi)
1972 – İki yosmaya bir kurşun (Sinema Filmi)
1971 – Del-haye bi-aram (Sahar) (Sinema Filmi)
1971 – Kaplan tuzağı (Sinema Filmi)
1971 – Tarkan: Viking Kanı (Lotus)(Sinema Filmi)
1970 – Aşk arzu silah (Sinema Filmi)
1970 – Gölgedeki adam (Sinema Filmi)
1970 – Fırtına adam (Sinema Filmi)
1970 – Kurt kanı (Sinema Filmi)
1970 – Koreli Kemal (Sinema Filmi)
1970 – Kendim ettim kendim buldum (Sinema Filmi)
1966 – Ümit kurbanları (Seher) (Sinema Filmi)
1966 – İstanbul dehşet içinde (Lolu) (Sinema Filmi)
1965 – Tehlikeli Adam (Sinema Filmi)
1964 – Plajda sevişelim (Sinema Filmi)
1963 – Aşkım ve günahım (Sinema Filmi)
1962 – Kelle koltukta (Sinema Filmi)