Ömür Akkor Biyografisi
Ömür Akkor, 1975 senesinde Kilis‘te doğmuştur. Bütün ismi Muhammed Ömür Akkor ’dur. Babası gazetecilik ve esnaflık yapmış emekli, annesi ise emekli hocadır. Yunus Emre isminde ikiz kardeşi vardır. Bursa Uludağ Üniversitesi, İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesinde İktisat eğitimi aldı. Eğitim yaşamına Anadolu Üniversitesi Kültürel Servet ve Turizm Bvefatında ikinci üniversite olarak devam etmektedir.
Ömür Akkor, Bursa ’da üniversite eğitimi sırasında 5 sene Bursa‘nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına aldı. 105 yıldır devam eden ve Türkiye’nin en daha önceki arkeolojik kazısı olan Alaca Höyük‘te kazı çalıştayı ekibinde şef olarak bulunan Ömür Akkor, 4000 senelik yemekleri yaşama geçirdi.
Ömür Akkor ’un ikiz kardeşi de şef aşcıdır.
Ömür Akkor ’un Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı 28 adet kitabı ve 200’ü aşkın yazısı vardır. Ayrıca 3 adet kitabını görme manililer için özel olarak kaleme almıştır. Bu özel kitaplar braille alfabesi kullanılarak hazırlanmıştır. Yazarın kitaplarından 16 tanesi başka dillere çevrilmiştir. 2012, 2015, 2016 senelerinde yazdığı kitaplar Gourmand Cookbook Awards tarafından değişik kategorilerde ”best in the world” dünyanın en iyisi seçilmiştir. Bazı yerel ve beynelmilel mecmualarda yemek kültürü ve seyahat üzerine yazdığı yazılar aylık olarak yayımlanmıştır.
Son 25 yıldır Türkiye mutfağı üzerinde çalışmalar yapmak için 81 şehri gezdi ve “Türk mutfağı için 250.000 kilometre” projesini bitirdi. 2009 senesinde hazırladığı “Bursa Mutfağı” kitabı, Bursa’nın 500 senelik yemek kültürünü masaya yatıran ilk yemek kitabı oldu. Kitapta ilk defa yayınlanarak dünya mutfak literatürüne giren 140 tarif yer alıyor. Daha sonra Projesini “Türk mutfağı için 350.000 kilometre” adıyla devam ettirmiş ve bu projeyi de sonlandırmıştır. Proje kaldığı yerden “Türk mutfağı için 500.000 kilometre” ismi altında devam etmektedir.
Ömür Akkor zaman zaman Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu‘nun jüri azalığını üstlendiği MasterChef müsabakasına davetli oldu.
Ömür Akkor, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nde Doğu Akdeniz Üniversitesinde Gastronomi bvefatında “Anadolu Mutfak Tarihi”, “Osmanlı Mutfağı” ve “Türk Mutfağı” dersleri verdi.
Ömür Akkor, 2017 senesinde ortakları Şevki Dilmaç ve Cüneyt Aksoy ile birlikte Bursa ’da ‘Zennup 1844 ’ isminde bir lokanta açtı. Ömür Akkor, lokantaya mutfakta bir efsane olan babaannesi Zennup Hanım ’ın ismini vermiş. “Anneannen kızmasın” deyince “Ona da ilk kitabımı ithaf etmiştim” diyor. Daha sonra İstanbul ’a da bir şubesini açan Ömür Akkor, Zennup 1844 ’ ismindeki bir lokantanın ortaklığından 2023 senesinde dağıldı.
2023 senesinde Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Mükâfatları Merasimi ’nde Gastronomi alanında mükâfata layık görülen Ömür Akkor ve ikiz kardeşi Yunus Emre Akkor ’a mükâfatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Mükâfatları :
2023 – Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Mükâfatları – Gastronomi Mükâfatı
2014 – En Güncel Müessesesel Kitap mükâfatı
2013 – Gourmand Cookbook Awards – ‘Dünyanın En Güncel Mutfak Tarihi Kitabı’ mükâfatı Selçuklu Mutfağı ile
2009 – Gourmand Cookbook Awards – “Yerel Mutfak” kategorisinde en iyi kitap mükâfatı
Kitapları :
2009 – Bursa Mutfağı
2013 – 1236 Selçuklu Mutfağı: Dergâhtan Epilepsiye Bir Aşk Hikâyesi
2014 – Practical Recipes in Turkish Cuisine
2014 – The Zennup Cookbook
2017 – Ömür Akkor ile Osmanlı’dan Günümüze Türk Mutfağı
2021 – Zennup 1844: Öyküsü, Felsefesi, Tarihleri
2021 – The Zennup Cookbook: Traditional Recipes From Anatolia Ingilizce
2021 – Türkiye gastronomi atlası
2023 – Balıkesir Gastronomi Atlası
2023 – Erken Yarıyıl Islam Mutfak Sanati ve Kültürü
2012 – Selçuklu Mutfağı
2012 – Osmanlı’dan Günümüze Yumurtalı Tarifler
2013 – Anadolu’nun Daha Önceki Tadı
2013 – Mutfaktan Hoş Kokular Geliyor
2014 – Sıhhatli Şekersiz Tatlılar
2014 – Alafranga Yumurta Tarifleri
2014 – Türk Mutfağından Pratik Tarifler
2014 – Osmanlı Mutfağı
2016 – Ömür Akkor ’un Komili Lezzet Seyahatnamesi Cilt 1
2018 – Ömür Akkor ’un Komili Lezzet Seyahatnamesi Cilt 2
2019 – Ömür Akkor ’un Komili Lezzet Seyahatnamesi Cilt 3 –
2020 – Zennup 1844
2015 – Komili, Ramazan Lezzetleri – Evvel Zaman İçinde Hilal Görünmeden, Ramazan Başlamazdı
– Ömür Akkor ’la Mutlu Tarifler
– Kahvaltıda Lezzet Pınarı
– Ömür Akkor ’dan Anadolu Tarifleri
– Kır Çiçeği Sofraları
– Anadolu Tarifleri
Yabancı Dilde Yayımlanan Kitapları:
– Ottoman Cuisine
– Rusya Görme manililer yemek kitabı Rusça
– Early İslamic Arkası Cuisine
– Seljuks Cuisine
– Best Egg Recipes
– Healthy Dessert
– Recetas de Hueva
– Practical Recipes
– Postres Saludables
– Ottoman Cuisine
– Les Recettes à Base D ’oeufs
– Turkish Kochen
– Recettes de Dessert Sains
– Naturlish Süss
– Anatolische Küche
– Yumurtalı Tarifler Rusça
– Alman Görme Manililer için Yemek Kitabı
– Sıhhatli Şekersiz Tatlılar Rusça