Anasayfa » Genel » Mazhar Kazancı

Mazhar Kazancı

Mazhar Kazancı Biyografisi

Beşiktaş spor kulübünün kurucularından olan Mazhar Kazancı, Türkiye’de idmancılığın ve Alman jimnastiğinin liderliğini yaptı.

Mazhar Kazancı, 1876 senesinde Maraş‘ta doğmuştur. 1895 senesinde Harbiyeden mezun oldu. Eskrim, halter ve binicilik dallarında şan kazandı. İdman Toplumları İttifakı tarafından kendisine; “İlk Türkiye cimnastik şampiyonu” ünvanı verildi. Beden Terbiyesi merkez danışma heyeti aboneliğinde bulundu.

Mazhar Kazancı, Edirne Harbiyesi, Harbiye Mektebi, Askerî Tıbbiye, Kuleli Askerî lisesi ve Harp Yüksekokulları ile Galatasaray lisesinde misyon aldı. Muhtelif eğitim müesseselerinde beden eğitimi hocalığı yaptı.

İstanbul boğazını yüzerek karşıya geçmek, hiç bilave etmeden Güncelden yüzerek geri dönmek onun en beğendiği idmanlarından bkocamandı.

Mazhar Kazancı, Güreş Ulusal ekibi kadrosuna girdi. İlk Jimnastik federasyonunda ve Halter federasyonunda muhtelif vazifelerde bulundu. Avrupa Halter federasyonu azası ve uluslararası halter ve güreş hakemidir. Güreş ve jimnastik mevzusunda birkaç yapıtı vardır.

Mazhar Kazancı, evli idi ve Esat Kazancı ile Melih Kazancı isimlerinde iki oğlu vardı.

Mazhar Kazancı 1957 senesinde İstanbul‘da 81 yaşına can verdi. Oğlu Esat Kazancı da babası gibi sporla ilgilendi.

Beşiktaş spor kulübünün kuruluşu:
1902 sonbaharında Beşiktaş Serencebey Mahallesi’nde, o zamanın Medine Muhafızı olan Osman Paşa’nın konağının bahçesinde, 22 karakter genç grup, haftanın bazı günlerinde bir araya gelip jimnastik hareketleri yapmaktaydı. Başta Osman Paşa’nın oğulları Mehmet Şamil ve Hüseyin Bereket ile mahellenin gençlerinden Ahmet Fetgeri, Mehmet Ali Fetgeri, Nazım Nazif, Cemil Feti ve Şevket Beyler ’in aralarında bulunduğu gençlerin ilk ilgilendikleri spor branşları, özellikle barfiks, paralel, güreş, halter, aletli ve aletsiz jimnastikti. O sıralarda politik hareketler dolayısıyla her türlü bir araya gelmeden ürkerek hafiyeler gezdiren Abdülhamit II‘in adamları Serencebey’deki bu bir araya gelmeleri haber alınca, spor yapan gençler bir baskınla karakola götürüldü. Bu sporcu gençlerin bir kısmının saray erkanına yakın olması, ayrıca o yarıyıllarda makûs gözle bakılan futbol oynamadıkları ve yalnızca beden hareketleri yaptıklarını belirtmeleriyle gergin vaziyet yumuşadı. Hatta saray etrafından Şeyhzade Abdülhalim bu sporcuları destek ver ve sık sık idmanları izlemeye başladı. Ünlü boksör ve pehlivan Kenan Bey de idmanlara gelerek güreş ve boks hareketleri göstermeye başladı.

1903 Mart’ında ise özel bir izinle Bereket Jimnastik Kulübü heyetti. 1908 senesinde II. Meşrutiyet‘in bülteniyle atletik hareketler biraz daha serbestlik kazandı. 31 Mart 1909’daki politik hadiselerden sonra Edirne‘de bulunan Fuat Balkan ve Mazhar Kazancı, Hareket Ordusu ile İstanbul‘a geldi. Politik hadiseler yatıştıktan sonra iyi bir eskrim öğretmeni olan Fuat Balkan ile başta güreş ve halter sporlarını yapan Mazhar Kazancı, Serencebey’de jimnastik yapan gençleri bularak birlikte spor yapma fikrini kabul ettirdi. Fuat Balkan, Ihlamur’daki evinin altındaki yeri, kulüp merkezi yaptı ve Bereket Jimnastik Kulübü’nün ismi Beşiktaş Jimnastik Kulübü olarak değiştirildi. Böylece jimnastik, güreş, boks, eskrim ve atletizmin ön tasarıda yakalandığı güçlü bir spor kulübü alana geldi. Fuat Bey’in dostları Refik ve Şerafettin Beyler de iyi birer eskrimciydi.

Bu arada Beyoğlu Mutasarrıfı Muhittin Bey’in teşvikiyle Beşiktaş Osmanlı Jimnastik Kulübü, 13 Ocak 1910 tarihinde patent edilen ilk Türk spor kulübü oldu. Mahallenin gençlerinin bu spor kulübüne alakası büyüdü ve spor yapan azaların rakamı bir anda 150’ye yükseldi. Kulübşan merkezi de Ihlamur’dan Akaretler’de 49 numaralı binaya taşındı. Bir vakit sonra bu bina da minik gelince, Güncelden Akaretler’de 84 numaralı binaya geçildi. Bu binanın arkasındaki bahçe de bir spor sahası haline getirildi.

İçeriği Oyla

Yorum yapın