Anasayfa » Genel » Htaccess Dosyası ve En Çok Kullanılan .Htaccess Kodları

Htaccess Dosyası ve En Çok Kullanılan .Htaccess Kodları

Htaccess Nedir? .htaccess, Apache Web Server yazılımını çalıştıran web sunucularında kullanılan bir yapılandırma dosyasıdır. Bir .htaccess dosyası sırayla ‘Apache Web Sunucusu vasıtasıyla yüklenen ’ bir dizine yerleştirildiğinde, .htaccess dosyası Apache Web Server yazılımı tarafından algılanır ve yürütülür. Bu .htaccess dosyaları Apache Web Sunucusu yazılımının sunması gereken ilave işlevleri ve özellikleri etkinleştirmek / devre dışı bırakmak için değiştirebilir. Bu tesisler arasında, örneğin, bir 404 dosyası bulunamadığında hata oluşması veya içerik şifre koruması gibi daha gelişmiş işlevler için temel yönlendirme işlevi bulunur.

.htaccess nasıl kullanılır?

‘.htaccess ’ tam dosya adıdır, dosya uzantısı değildir. Örneğin, ‘dosya.htaccess ’ adlı bir dosya yaratmazsınız, sadece ‘.htaccess ’ olarak adlandırılır. TextPad, UltraEdit, Microsoft WordPad ve benzeri (Microsoft NotePad ’i kullanamazsınız) gibi iyi bir metin düzenleyiciyi kullanarak bir .htaccess dosyası oluşturabilirsiniz. 

.htaccess dosyalarınızı yüklerken, dosyayı ‘ASCII ’ modunda yüklemeniz çok önemlidir. ‘ASCII ’ ve ‘BINARY ’, veri aktarımı için farklı yöntemlerdir ve .htaccess dosyaları ‘BINARY ’ değil ‘ASCII ’ modunda aktarılır. Muhtemelen FTP yazılımınızın varsayılan ‘BINARY ’ olacağı için menülerde bir ‘Transfer Mode ’ veya ‘Transfer Type ’ seçeneği aramanız gerekir. .htaccess dosyasını, üzerinde etkili olmasını istediğiniz dizine yükleyin. 

.htaccess dosyanızı yüklediğinizde, web sitenizdeki dosyalar için dizin listelerinde görünmeyebilir. Endişelenmeye gerek yoktur; Bu sunucunuzun veya FTP yazılımınızın onları gizleyeceği anlamına gelir; bu da bir sorun olmamalıdır.

.htaccess dosyasındaki dosya izinleri Gerçek ayarlanmazsa olası bir hata nedeni olabilir. Dosya izinleri ‘755 ’ olmalıdır. .htaccess dosyanız işe yaramazsa, sistem yöneticinize veya web barındırma şirketinize başvurun ve hesabınızdaki .htaccess ’i etkinleştirdiklerinden emin olun. Bazı web hosting şirketleri onaysız kullanıma izin vermez. Hatalar devam ederse, tavsiye almak için bu makaleye bakın veya tavsiye için sistem yöneticinize başvurun.

.htaccess ve Özel 404 Sayfaları

Özel 404 sayfaları oluşturmak çok yararlıdır, örneğin web sitenizdeki bir URL çalışmazsa, web sitesi ziyaretçilerine güzel bir hata mesajı vermenizi sağlar. Bu, düşmanca ‘404 Dosyası Bulunamadı ’ hatasından kaçınır ve muhtemel çözümleri açıklayan ve ziyaretçiyi hayal kırıklığına uğratıp kaybolmadan geriye web sitenizin içeriğine yönlendiren bir dostu 404 sayfası görüntülemenize olanak tanır.

Özel hata belgelerini ayarlamak için, ana talimatları ve aşağıdaki metni içeren talimatları izleyerek bir .htaccess dosyası oluşturun:

ErrorDocument 404 /error_pages/404.html

Yukarıdaki satır, bir 404 (dosya bulunamadı) hatası oluştuğunda Apache Web Sunucusuna /error_pages/404.html adresinde bulunan sayfayı görüntülemesini söyler.

Bu örnekte hata belgesini oluşturduğunuzu ve ‘404.html ’ olarak adlandırdığınızı ve alan adınızın altında ‘error_pages ’ adlı bir dizine yerleştirdiğinizi varsayıyoruz. Örneğin, http://www.alaniniz.com/error_pages/404.html 

404.html sayfası, web sitenizdeki diğerleri gibi normal bir HTML belgesidir ve istediğiniz içeriği görüntüleyebilirsiniz, ancak bir ‘Dosya Bulunamadı ’ mesajını da mutlaka dahil etmenizi öneririz.

Yönlendirme ve .htaccess

Güncelden yönlendirme, web sitesi ziyaretçilerini web sitenizdeki bir belgeden diğerine yönlendirmenizi sağlar. Bu, örneğin, web sitenizin içeriğini taşındıysanız ve eski bağlantılardan Güncel içerik konumuna ziyaretçilerinizi Güncelden yönlendirmek istiyorsanız yararlıdır. Yönlendirmeleri ayarlamak için, ana talimatları ve aşağıdaki metni içeren talimatları izleyerek bir .htaccess dosyası oluşturun:

Redirect /old_dir/ http://www.moradam.com/new_dir/index.html

Yukarıdaki satır, bir ziyaretçi ‘old_dir ’ dizininde bulunan bir belge isterse ‘new_dir ’ dizininde bulunan ‘index.html ’ belgesini görüntülemek istediğini Apache Web Sunucusuna bildirir. Bu örnekte, ‘old_dir ’, ziyaretçinin istediği belgenin bulunduğu yerdir ve ana alanınızın altında bulunan bir belge veya dizindir. Bu, ziyaretçileri herhangi bir web sitesi belgesine “old_dir” klasörüne yönlendirebileceğimiz anlamına gelir, web sitenizin içeriğinde tutulması gerekmez ve herhangi bir web sitesi olabilir.

Htaccess ile IP Adresi Engelleme

Apache Web Sunucusu tarafından sunulan ziyaretçileri engelleme olanakları, belirli ziyaretçilere erişimi reddetmemizi sağlıyor. Bu, istenmeyen ziyaretçilerin engellenmesi için veya web sitesinin belirli alanlarına, örneğin bir yönetim bölgesi gibi erişmesine izin vermek için son derece yararlıdır. Ziyaretçi kısıtlamalarını ayarlamak ve engellemek için, aşağıdaki metni içeren ana talimatları ve rehberliği izleyerek bir .htaccess dosyası oluşturun: 

order allow,deny
deny from 255.0.0.0
deny from 123.45.6.
allow from all

Yukarıdaki satırlar, Apache Web Sunucusuna, ‘255.0.0.0 ’ ve ‘123.45.6 ’ IP adreslerinden gelen ziyaretçileri engellemelerini söyler, ikinci IP adresinin dördüncü basamak kümesini eksik olduğuna dikkat edin; bu, ipucu ile eşleşen herhangi bir IP adresidir. Üç haneli ilgili IP ’leri engeller, örn. ‘123.45.6.10 ’ ve ‘123.45.6.255 ’ engellenir.

 

İçeriği Oyla

Yorum yapın