Hexadecimal Sayı Sistemi Nedir? sayı sistemi, rakamları dijital sistemlerde temsil faktörün popüler ve güçlü bir yoludur. Fakat Hexadecimal sayı sistemi bütün olarak nedir ve nasıl çalışır? Bu blog yazısında, onaltılığın temellerini, ondalık rakamlarla nasıl ilişkili olduğunu, ne için kullanılabileceğini ve ikisi arasında nasıl dönüştürüleceğini araştıracağız. Bu eşsiz ve güçlü sayı sistemini daha iyi kavramanıza dayanakçı olmak için kullanımda olan bazı pratik Hexadecimal misaller de sunacağız.
Hexadecimal , 0 9 sayılarını ve ardından 6 abecesel şahsiyeti A F kullanan bir sayı sistemidir. Hexadecimal rakamlar ikiliden daha kompakttır, bu da bilgisayar ekranında veya kağıtta daha az alanda temsil edilebilecekleri anlamına kazanç. Bu, her renge altı basamaklı Hexadecimal bir kod ceddilebileceğinden, renkleri daha faydalı bir biçimde temsil etmek için kullanışlıdır.
Çoğu insan sayıları kullanan ikiliye bilindik olsa da 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9, Hexadecimal, günümüz teknolojisinde hala ara gizeme kullanılmaktadır. Misalin, Hexadecimal değerler bilgisayar programlamasında ve HTML dokümanlarında yaygın olarak kullanılır. Bu vaziyetlerde, evraktaki her şahsiyet 0 ile 15 veya 0x00 ile 0xFF arasında bir rakama karşılık kazanç ve bu rakamlar daha sonra bilgisayarlar tarafından uygun gördükleri biçimde açıklanır.
Hexadecimal için başka bir kullanım, sıcaklık değerlerini temsil etmektir. Her sayı bir sıcaklık aralığını temsil eder -40 derece Fahrenheit ile 400 derece Fahrenheit arasında, böylece bu sayı sistemini kullanarak sıcaklık değerlerini kolayca temsil edebilirsiniz. Son olarak, Hexadecimal renkleri temsil etmek için de kullanışlıdır – her renge altı basamaklı bir Hexadecimal kod ceddilebilir. Bu, isimlerini andırmak veya diğer şahsiyetlerle şeker kaplamak zorunda kalmadan muhakkak renklere kolayca müracaat etmenizi sağlar.
Hexadecimal Sistemi Rakamlarla Nasıl İlişkilendiriliyor?
Çoğu insan gibiyseniz, muhtemelen ondalık sayı sistemini ve nasıl çalıştığını öğreniyorsunuzdur. Ama orada Hexadecimal sayı sistemi olarak adlandırılan başka bir sayı sistemi olduğunu öğreniyor muydunuz? Bu sistem, dijital kodlama ve bilgi depolama dahil olmak üzere muhtelif biçimlerde kullanılır.
Her Hexadecimal basamak veya Hexadecimal basamak dört ikili basamağa bit değer, bu da sayı sistemiyle okumayı ve çalışmayı ananesel ondalık sistemimizden çok daha kolay hale getirir. Misalin, 12 rakamı 12H olarak yazılabilir veya 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12. İkili formda, bu olurdu: 010000 011100 001110 011000 001010 110011. Ancak, Hexadecimal şekilde şöyle olurdu:
Hexadecimal Sistem Ne için Kullanılabilir?
Herkes gibi rakamları öğrenir 0, 1, 2, 3, 4, 5 ve 6. Peki ya 7 numara? 10 Tabanında dünyada en sık kullandığımız sayı sistemi 7, ‘J ’ harfi ile temsil edilir. Bununla beraber, temel 16 ’da bilgisayarlarda kullanılan sayı sistemi, ‘J ’ Hexadecimal sayı ‘7F ’ ile temsil edilecektir. Peki Hexadecimal rakamlar ne için kullanılabilir?
Hexadecimal , temel 16 sayı sistemidir, başka bir deyişle 16 değişik simge kullanır. Bu simgeler, rastgele bir ikili rakamı, başka bir deyişle birler ve sıfırlar dizisi olarak yazılabilen iki basamaklı bir rakamı temsil etmek için kullanılabilir. Misalin, ondalık sayı 12 ’nin ikili gösterimi şöyle görünür;
İlk sayı 1 ‘1 ’ simgeyi ile, ikinci sayı 2 ‘0 ’ simgeyi ile temsil edilir. Başka Bir Deyişle 12 ’yi Hexadecimal şekilde yazdığımızda şöyle görünürdü;
Her iki basamağın da hala tek tek simgeleriyle temsil edildiğine dikkat edin – yalnızca daha kısa bir şekilde. Bu sebeple Hexadecimal bazen optimize edilmiş bir ikili sayı sistemi olarak adlandırılır. Ayrıca, Hexadecimal rakamların RGB renk alanlarını kullanan web sitelerinde renkleri temsil edebileceğini de belirtmekte fayda var.
Bu sebeple, tüm metninizi sadece üç Hexadecimal değer misalin, # 000000 kullanarak siyah renklendirmek istiyorsanız, bunu rastgele bir karışık renk seçici veya çevrimiçi dönüştürücü olmadan yapabilirsiniz! Hakikatinde, bir hayli web sitesi artık tasarımın muhtelif Gerçekltuları için arka tasarılar ve kenar boşluklarından yazı tipi renklerine ve hatta kutu gölgelerine kadar Hexadecimal değerler kullanıyor!
Bu misallerden de görebileceğiniz gibi, Hexadecimal ‘ın bilgisayar programlama ve kodlamada paha biçilmez bir vasıta olmasının bir hayli sebebi vardır. Programcıların sadece değişkenler veya bilgi öğeleri içindeki değerleri daha süratli belirlemesine izin vermekle kalmaz; aynı zamanda bilgi depolama ve aktarım emelleri için optimize edilmiş rakamları temsil etmek için de kullanışlıdır. Ek olarak, web tasarımında muhakkak RGB değerleri veya diğer şekillendirme standartları için kısaltma olarak yaygın olarak kullanılır.