Benjamin Franklin 18. asrın en ehemmiyetli bilim adamlarından biridir. Boston’da Josiah FrankMm 17 tane çocuğun 15. si olarak 1706 senesinde dünyaya gelmiştir. 8 yaşın gelince mektebe başlayan Franklin 2 senelik öğrenimi zamanınca okuma, yazma ve aritmetik eğitimi aldı. 10 yaşına geldiğinde sabun ve mum esnafı olan babasına dayanak etmek emeli ile öğrenimine vazgeçti. İki sene […]
Benjamin Franklin 18. asrın en ehemmiyetli bilim adamlarından biridir. Boston’da Josiah FrankMm 17 tane çocuğun 15. si olarak 1706 senesinde dünyaya gelmiştir. 8 yaşın gelince mektebe başlayan Franklin 2 senelik öğrenimi zamanınca okuma, yazma ve aritmetik eğitimi aldı. 10 yaşına geldiğinde sabun ve mum esnafı olan babasına dayanak etmek emeli ile öğrenimine vazgeçti. İki sene sonrasında bu işten de bunalıp basımcılık yapan ağabeyinin yanında işe başladı. Birkaç senede yerel bir gazetede yazı yazmaya başladı. Daha sonraları gazete çıkararak kitabevi açtı.
Bu yoğun uğraşlarını sürdürürken elektrik ile sadece bir hobi olarak ilgileniyordu. Alanındaki çalışmalara alakası bütün olarak 1737 senesinde başladı. Sürtünmeye dayalı bir elektrik makinası ve Leyden şişeleriyle muhtelif deneyler yapıyordu. Daha sonrasında günümüzün en ehemmiyetli bilim kuruluşlarından olan American Phylosophical Society’nin kurulmasını sağladı.
Leyden şişesi içinden boşalan elektriğin oluşturmuş olduğu çatırtı ve kıvılcımlar ile kasırgalı havalarda alana gelen gök hengamesi ve şimşeklerin çakması arasında bir ilişkinin olduğunu, şimşek çakmasının reelinde büyük bir elektrik kıvılcımı olabileceğini düşünüyordu. Bu nedenle hava gidişatının kasırgalı olduğu gidişatlarda, fazla sabit elektriğin semanda mevcut olması gerekiyordu. 1752 senesinde kasırgalı bir günde ünlü uçurtma deneyini yapmaya karar verdi. Yüklü olan bulutlarda mevcut sabit elektriğin bir kısmının uçurtmanın ıslak olan ipliğinden alt gelerek ip ucuna bağlı olan bir anahtarda kıvılcım oluşturdu. Aynı deneyi sonraki senelerde yinelemek isteyen bilim adamı Richman çarpılarak can verdi.
Franklin kısa bir müddette sabit elektrik üstüne tam bilimsel bilgilerini derlemişti. Elektriksel hareketten akışkanmışçasına bahsediyordu. Elektrik akışkanı tüm cisimlerde durağan halde vardı. Bu kuramda rastgele bir cisim elektriksel akışkan kaybeder ya da kazanır ise elektrik yüklenmekteydi. Elektrik yüklerinin + pozitif ve – olumsuz adlandırmasını ilk yapan Franklin’dir.
Yer hareketleri, denizcilik, metalürji, meteoroloji, okyanus akımları ve natürel olmayan gübre gibi bir çok mevzuda bilimsel çalışmalar yürüten Franklin, baca içindeki duman hareketini analiz eterek Güncel bir soba tipi buluş etmiştir. 31 yaşındayken posta servis başkanlığı yapmış ve kısa bir zaman sonrasında da siyasete atılmıştır. Bağımsızlık savaşı esnasında çok bereketli olan Franklin, Amerika eyaletleri temsilcisi olarak Fransa‘ya sevk edildi. Franklin orada bulunurken Fransa kralı ondan Friedrich Mesmef’m hastalığı magnetizma ile iyileştirme fikri hakkında rapor yazmasını istedi.
Zamanında basımcı, yazar, siyasetçi, diplomat ve bilimadamı olan Benjamin Franklin aynı zamanda tarihin en ehemmiyetli tahlilcilerden biriydi. Hayatı süresince bir çok mevzu hakkında ehemmiyetli çalışmalarda bulunan Franklin zamanının en ehemmiyetli bilimadamları arasındadır.