Bedri Koraman Biyografisi
Bedri Koraman, 1928 yılında Samsun, Bafra ’da doğmuştur. 1945 yılında 17 yaşındayken istanbul ’a geldi ve bir süre İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde Cemal Tollu atölyesinde eğitim gördü. Daha geldiği ilk yılda illüstrasyon ressamı ve karikatürcü olarak Babıali‘de çalışmaya başladı. Yoğun bir şekilde basın sektöründe çalışmaya başlayınca Akademi ’de okuyup ressam olma hayallerini vazgeçti. Akademi ’de okumayı yarıda bıraktı.
O dönemin en büyük dergi yayıncısı Türkiye Yayınevi‘nin kn bol çizgi romanlı dergisi 1001 Roman ’ın iyi bir okuru olan Bedri Koraman sevdiği bu dergide çizer olarak çalışmak istediğini belirtti. Bu isteği kabul görmedi ama yayınevinin bir başka dergisi olan ve başında ünlü yazar Kemalettin Tuğcu‘nun bulunduğu EV – İŞ dergisinde işe başladı. Dergide yayımlanan ilk işi Kemalettin Tuğcu ’nun yazdığı bir öyküyü resimlemek oldu.
Bedri Koraman ’ın ilk karikatürü mizah dergisi Şaka‘da 1946 yılında yayınlandı. Gazete çizerliğine Asım Us‘un Vakit Gazetesi‘nde 1946 yılında başladı. Bu gazetenin çıkarmış olduğu çocuk dergilerinde çalışarak çizerliğini ilerletti. Bu dergilere kısa serili çizgi romanlar çizdi. Hikaye, roman tefrikası resimlemeleri, kapak resimleri yaptı.
1947 yılında Çocuk Âlemi dergisinde karikatürnraları da 41 Buçuk, Tef, Taş, Karikatür gibi mizah dergilerinde de karikatür çizdi. Uzun soluklu ilk çizgi romanları Tahsin Demiray‘ın 1948 yılında yayını başlayan büyük okurlara yönelik çizgi roman dergisi Binbir Roman‘da yayınlandı. Aynı yayınevinin çocuk dergisi Çocuk Haftası‘na karikatür desenli, kısa öykülü ilk özgün çizgi romanlarını çizdi. Yazı resimlemeleri yaptı.
İlk özgün çizgi romanı Cem Kurt adlı polisiye eseri Vatan Gazetesi ’nde yayınlandı. Gazeteden çizgi romanının yayın ücretini alamayınca eseri kısa ömürlü oldu. Bu olay Koraman ’ı gazetede çalışmaktan soğuttu. Serbest çalışmaya başladı. Ressam Firuz Aşkın‘ın yanında film afişi ressamlığı işine de girdi. Birçok filmin afişini hazırladı. Çeşitli yayınevlerine kitap kapakları hazırladı.
Kare Reklam adlı bir reklam ajansını çizer arkadaşları ile birlikte kurarak bir süre sinemalarda gösterilen reklam çizgi filmleri yaptı. Bu reklam ajansını kurarken amacı Walt Disney gibi ekip kurarak uzun metrajlı çizgi filmler yapmaktı. Ancak bu güzel düşüncesini Gerçekleştiremedi.
1951 yılında Türkiye ’nin ilk erotik mizah dergisi Deve, daha sonra Gölge adlı mizah dergilerini çıkardı. 1954 yılından itibaren de Milliyet gazetesinde karikatürleri yayınlanmaya başladı. 1960 ’lı yıllarda çizdiği “Cici Can” adlı çizgi romanı geniş ilgi topladı.
Bedri Koraman ’ın yazmış olduğu bu “Cici Can” adlı çizgi romanı 1963 yılında Cicican adıyla sinemaya da aktarılarak; senarist Safa Önal tarafından uyarlandı, yönetmenliğini Ertem Göreç yaptı ve başrolünde ise Göksel Arsoy oynadı. Diğer rollerde ise Öztürk Serengil, Huri Zuhal, Suna Pekuysal, Ahmet Tarık Tekçe, Hüseyin Baradan, Sami Hazinses, Sadettin Erbil, Suzan Avcı, Ali Şen (oyuncu), Altan Erbulak gibi oyuncular vardı.
1970 yılından sonra ise Milliyet gazetesinde Abdi İpekçi‘nin isteğiyle baş sayfada olmak üzere o günün en önemli haberini karikatürize etti. Bedri Koraman, Milliyet ’e çizerken Halit Kıvanç‘ın senaryosunu yazdığı kısa bir dizi olan Tekir Hafiye‘yi çizdi.
Bedri Koraman, 18 Kasım 1978 tarihinde bir silahlı saldırıya uğradı ancak yara almadan kurtuldu.
1982 yılında Güneş gazetesine geçtiyse de 1985 yılında Milliyet’e döndü. Günlük karikatürleri dışında gazetenin hafta sonu ekleri için özel karikatür-öykü sayfaları hazırladı. Yıllarca çalıştığı Milliyet gazetesinden ayrıldıktan sonra, Sabah gazetesinin Pazar ekinde, “Çizgi Dünyası” başlığı altında tam sayfa karikatürler çizdi.
Türkiye Spor Yazarları Derneği ’nin Spor karikatürleri Yarışması ’nda birincilik ve ikincilik ödülleri aldı. Siyasi karikatürlerinin bir kısmını içeren Siyaset Arenası adlı bir kitabı olan Bedri Koraman, İtalya Marostica, Yugoslavya Üsküp ’te ve Saraybosna ’da özel ödüller kazandı.
Karikatürcüler Derneği Genel Başkanlığı yaptı. Merkezi Brezilya‘da bulunan Internacional dos Jornalistas adlı basın kuruluşuna 1986 yılında onur üyesi seçildi.
Bedri Koraman, 1967 yılından beri evli olduğu eşi Nil Koraman’dan Murat Koraman ve Şule Gerger adında iki çocuğu vardır. Bedri Koraman, 1984 yılından itibaren Muğla‘nın Bodrum İlçesi ’nde ikamet etti.
2012 yılında yaşadığı Bodrum’da Karikatürlerini sergiledi.
Bedri Koraman, 30 Mayıs 2015 tarihinde Bodrum Torba’daki evinde 87 yaşında hayatını kaybetti.