Gerçek ismi Balthasar Klossowski de Rola olan Balthus, 1908 senesinde Paris’te dünyaya geldi. Babası tanınmış bir sanat tarihçisiydi. Annesi ise ressamdı. Normal bir eğitim aldı. Ailesinin takviyeyi ve özendirmesiyle ufak yaşta fotoğrafa alaka duydu. Ufak bir çocuk olarak çizimleri Rilke’nin tanıtımını kapsayan Mitsou 1921 isimli kitapta yayınlandı. Eserlerinde esasen aktüel bir hevesi yansıtan hafızayı temsil […]
Gerçek ismi Balthasar Klossowski de Rola olan Balthus, 1908 senesinde Paris’te dünyaya geldi. Babası tanınmış bir sanat tarihçisiydi. Annesi ise ressamdı. Normal bir eğitim aldı. Ailesinin takviyeyi ve özendirmesiyle ufak yaşta fotoğrafa alaka duydu. Ufak bir çocuk olarak çizimleri Rilke’nin tanıtımını kapsayan Mitsou 1921 isimli kitapta yayınlandı.
Eserlerinde esasen aktüel bir hevesi yansıtan hafızayı temsil etti. Hem çocukken kendi tecrübeleri hem de Heathcliff şahsiyetiyle olan ilişkisi, kariyerinin çıktısını hem efsanevi hem de eşzamanlı olarak röntgenci bir doğa ile gösterdi.
1930’ların başlarında Fas ordusunda hizmet etti. Askerlik görevinden sonra, Paris stüdyosunda fotoğraflarını geliştirerek kendini adamaya başladı. Modernizmin merkezi olan Paris, Kübizm dahil, günümüzün modern sanatını şekillendiren bazı sanatsal ifadelere ev sahipliği yapıyordu. Ancak Balthus, eskiki normal etkilerine gözetti ve temsili bir modda çalışmaya devam etti.
1934 senesinde Paris’te ilk şahsi sergisini açtı. Picasso, Giacometti, Man Ray ve Breton gibi Parisli kültürel elitlerin bir haylisiyle dost oldu. Albert Camus ve Antonin Artaud’un sahnelediği oyunlara müteveccih setler planladı ve çok rakamda sanatçı tarafında saygı gördü. Kendi psikolojik gidişatını çalışmalardan, yorumlarından uzaklaştırarak, hem kendi özneleri hem de onları izleyenler de dahil olmak üzere başkalarının şuursuzluğunu yansıtarak kullanmayı seçim etti.
Tematik olarak, ufak çocukların ve özellikle genç kızların tasvirlerinin modern sanat etrafında hiçbir biçimde yabancı olmadığını düşünüyordu. Paris’teki ünlü Louvre Müzesi’ndeki yapıtları yaşamdayken görmeyi başaran sanatçılardan biri oldu. Balthus’un tiyatroda bir set tasarımcısı olarak çalışması, hayatı ve yaratıcı kariyeri bağlamında hayati bir ehemmiyete sahip oldu. Zira genç bir yaştan itibaren şahsiyetlerin ve anlatıların yaratılmasının, kendileri de içinde yer aldıkları tableaux için fiziksel sahneyi oluşturarak bilmesini sağladı.
Uzun bir zamandan beri tanıştığı ve fotoğrafları için sık sık modellik yapan Antoinette de Watteville’le 1937’de yaşamını birleştirdi. Bir vakit sonrada İsviçre’ye taşındı. Tesirli sanatsal sosyal çevreleri göz önünde bulundurulduğunda, çalışmalarının dünya çapında rakamsız sergide yer aldı. New York’ta Pierre Matisse Galerisi tarafından temsil edildi ve 1956’da New York Çağdaş Sanat Müzesi’nde ilk büyük solo sergisine katıldı.
1964’te Roma’ya taşındı. Federico Fellini gibi kültürel efsanelerle dostluk kurarak Villa Medici’de Roma’daki Fransız Yüksekokulu’nin rejisörlüğünü yaptı. 1977’de tekerrür İsviçre’ye taşındı ve ikinci eşi – Japon sanatçısı Setsuko Ideta ile evlendi.
Balthus’un garip hayatı gerçeğinde yapıtının özü olmuştur. Çalışmaları, bir hayli şahsın erotik ve çizgisel pornografik olarak gördüğü mevzuları kapsadığı halde, Balthus bu iddiaları resmi olarak ele alsa da, izleyicinin gördüğü gibi fotoğraftan çıkarılmasına izin verdi.
1968’de Londra’daki Tate Galerisi’nde yapıtlarının retrospektif bir çalışması yapıldı. Çağdaş çağın endişelerini son derece kısıtlı, ancak Güncelden de sık sık yüklü bir biçimde yansıtan, cinselliği, sosyal transgresyon ve anomi bulgularını yansıtan yapıtlar yaptı. Figüratif görüntü üretimciliği ile yaptığı yatırım, bir hayli sanatsal hareketin soyutlamaya dönüştüğünü gören bir yüzyılda temsili resmin tenkidi bir efor olarak değerini kuvvetlendirdi.
2001 senesinde Rossiniere İsviçre’de yaşamını kaybetti.
Balthus’u hayranlık uyandıran bir bile olarak metheden Fransa Devlet Başkanı Jacques Chirac, sanatçının vefatından büyük yeis dinlediğini açıkladı.
En ehemmiyetli yapıtları:
Cadde, Gitar Dersi, Yaz Zamanı, Kız ve Kedi, Kurban, Pierre Matisse, Kız Bir Pencerede, Therese Düşü, Bayan Abdy, Kedilerin Kralı, İlk Bağlantıcılar, Katia Okuması, Altın Meyve, Yatan Kız, Hayaletlerin Fobisi, Kedi ile Üryan, Figürlü Natürmort, Chassy’de Manzara, Montecalvello, Gotteron, Pencerede Gül Buketi, Siesta İçin Çalışma, Yonne Vadisi, Morvan’da Manzara, Güve, Çocuklar, Sabır, Larchant, Üç Kız Kardeş