Anasayfa » Genel » Baha Boduroğlu

Baha Boduroğlu

Baha Boduroğlu Biyografisi

Pop şarkıcısı, bestecisi

70 ’li yıllarda Güzin ile Baha olarak müzik piyasasında ‘Gençlik Başımda Duman’ şarkısı ile tanındılar.

Baha Boduroğlu, 3 Şubat 1947 tarihinde İstanbul ’da Laleli semtinde doğmuştur. Annesi Fahriye Boduroğlu ’dur. Emin Boduroğlu adında erkek kardeşi ve Ferhan Önem adında kız kardeşi vardır. Babası subay olduğu için tayinlerle anadolu ’nun birçok yerini gezmiştir. İlköğretimini, Bingöl, Erzurum Dumlu, İstanbul Kocaragıppaşa, Kocaeli Sümer İlkokulları, İzmit Ortaokulu, İstanbul Gedikpaşa Ortaokulu, Pertevniyal Lisesi, Kültür Koleji, İstanbul İstiklal Lisesi gibi çeşitli okullarda tamamladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Konservatuarı Tiyatro bölümüne devam eden Baha Boduroğlu, Yüksek Gazetecilik Okulunu bitirdi.

Baha Boduroğlu 1963 yılından itibaren çeşitli orkestralarda bas gitar çalarak ve şarkı söyleyerek sahneyle tanıştı.

Konservatuvarda eğitimine devam ederken Kent Oyuncuları sahnesinde “Üç Kuruşluk Opera”da figüran olarak tiyatro yaşamına başladı.

Sırası ile Münir Özkul Tiyatrosu ’nda “Aşk Aşk Aşk”, Hasan Taşdelenler Tiyatrosunda “Şıpsevdi ve “Kırmızı Fenerler” oyununda oynadı. Bir arkadaşının vasıtasıyla Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan Tiyatrolarında çalışmaya başladı. Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan Tiyatrosunda “Deli”, “Üsküdar ’ın karşısında Galata”, “Kız Kuruları” oyunlarında oynadı,”Sülüman Bacanak ” adlı oyunu yönetti. “Kadıköy İl Tiyatrosu, Sezer SezinÜner İlsever Topluluğunda “Papaz Kaçtı” adlı Vodvilde 1971 ’de son oyununu oynadıktan sonra artık sadece müzik ile ilgilenmeye başladı.

Gençlik yıllarında Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan Tiyatrolarında çalışmaya başlayan Baha Boduroğlu, Güzin Sokullu ile burada tanıştı. İkili olarak altmışlı yılların ikinci yarısında Gazanfer Özcan ve Gönül Ülkü Özcan Tiyatrosu ’nun oyuncuları olarak aynı sahneyi paylaşırken o günlerde sahnelenen “Üsküdar ’ın Karşısında Galata” adlı müzikli oyunda söyledikleri şarkılarla müzik çevrelerinin dikkatini çektiler.

Baha Boduroğlu, Güzin Sokullu, tiyatro haricinde boş kalan zamanlarında da birlikte müzik çalışıp Baha Boduroğlu ’nun henüz gün ışığına çıkmamış bestelerini kendi aralarında çalıp söylerken, o günlerde tiyatro eleştirmenliği de yapan Selmi Andak ’ın kendilerini dinleyip beğenmesi üzerine, Andak ’ın da teşvikiyle ikili olarak müziğe atılmaya karar verdiler.

İkili olarak ilk 45’liklerini 1971 yılında çıkartılar. Günlerden bir gün Baha Boduroğlu, aynı sahneyi paylaştıkları tiyatro oyuncusu Aysel Gürel ’in amatörce yazdığı şiirlerle dolu sarı sayfalı defterini fark etti ve Gürel ’i bir hayli zor ikna ettikten sonra defterdeki bazı şiirleri bestelemeye başladı. Bu sayede Türk popunun görüp göreceği en renkli, en usta ve en eşsiz kalemlerinden birinin ilk şarkı sözleri, Baha Boduroğlu besteleriyle birer birer şarkıya dönüştü ve ikilinin 1973 yılından itibaren plaklarında kullanmaya başladığı bu şarkılar, pop-folk tarzının dışına çıkan ilk çalışmaları oldu.

Baha Boduroğlu, tiyatroda aynı sahneyi paylaştıkları tiyatro oyuncusu Aysel Gürel ile tanıştıktan sonra 1973 yılından itibaren beraber şarkılar yapmaya başladılar.

1973-1975 vatani görevini piyade asteğmen olarak Antakya 122. J. Eğitim Alayında yapan Baha Boduroğlu, bu arada 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekâtına da katıldı hatta yaralandı. Askerlik dönüşü sözlerini Aysel Gürel ’in yazdığı “Gençlik Başımda Duman” adlı besteyi yaptı.

Baha Boduroğlu ve Güzin Sokullu 70 ’li yıllarda Güzin ile Baha olarak müzik piyasasında tanındılar. 1975 yılında “Gençlik Başımda Duman” ya da bilinen adıyla “Ateşböceği” şarkısını çıkardığında Türk modern müziği en parlak dönemini yaşıyordu. Ancak Güzin ile Baha ilerleyen yıllarda yollarını ayırdı.

Baha Boduroğlu ve Güzin Sokullu, 1972 yılında tiyatroyu bırakarak tamamen müziğe yöneldiler. Baha Boduroğlu ve Güzin Sokullu, konserler, turneler ve gazino çalışmalarıyla birlikte Baha, tonmayster ve prodüktör olarak Şanar Yurdatapan ve Attila Özdemiroğlu ’nun kurduğu müzik yapım şirketi “ŞAT Yapım”da, Güzin ise bir müddet “Hafif Müzik Derneği”nde görev aldılar.

1977 yılında “Şat yapım” çalışmalarına ara verince, Şat yapım kadrosundan Ercan Turgut, Serpil Eroymak, Recep Aktuğ ’u da alarak Ertuğrul Çayıroğlu ve Tuğrul Karataş ile birlikte “ARI Yapım” adlı prodüksiyon şirketini kurdular. Şirketin ayrıca “BİP Plak” adlı bir markası vardı. Arı Yapım şirketinin ilk prodüksiyonu Sezen Aksu ’nun “Kaybolan Yıllar- Neye Yarar” adlı 45 ’liğidir.

Arı Yapım şirketi, Sadık Gürbüz, Ercan Turgut, Turgay Noyan, Ersen Dinleten, Semiha Yankı, Erkut Taçkın, Işıl German, Pakize Suda, Füsun Önal prodüksiyonlarıyla müzik dünyasının belli başlı yapımcıları arasına girdi. Bu süreç içinde bir çok TV programlarına (“Bizim show” 1977-1978 yılbaşı programları” “Sümbül sokağı”) da imza attılar.

Arı Yapım ’a sonradan Tuğrul Karataş, Hayrettin Çalkılıç ve “Yonca Plak” etiketinin sahibi Ergin Bener ’de ortak olarak katıldılar.

1979 yılında Güzin ile Baha evliliklerine son verdiler. Şirket el değiştirdi.

1980 ’ler Baha ’nın alkolle yoğun olarak mücadele ettiği yıllardır. Bu yıllarda Pancar Motor ’da halkla ilişkiler sorumlusu olarak çalıştı.

Baha Boduroğlu, müziksiz yapamayacağını anlayınca “Karınca Yapım” adında küçük bir stüdyo kurdu. Bu stüdyoda Turgay Noyan ile birlikte Necef Uğurlu ve Ahmet Uğurlu ’nun “Hüseyin Rahmi” Hikayeleri, “Karşı Show” Eski dostlar” Bizim Çocuklar ”Ali Poyrazoğlu” nun “Kim Bunlar” ve “İnsanlık Hali”, “Murat Gürüz”ün portatif Hüseyin, “Refik Erduran ’ın “Gençler ” ve yine TRT için Nuray Baydar ’ın “Hayal Gemisi” adlı dizilerin müzikleri yapıldı. Bu prodüksiyonlarda aranjör olarak Ergüder Yoldaş ’la birlikte çalıştılar.

1990 yılında Karınca Yapım adlı stüdyosunu kapatan Baha Boduroğlu, 1993 yılında özel ”Radyo televizyon” sektöründe çalışmaya başladı. “Müzik direktörü” ve “Yayın yönetmeni” olarak, ”Metropol Fm ’ de, sonraları “Karacan” gurubunda “Klas Fm” de çalıştı. Gene Karacan grubunda “Genç TV” nin kuruluşunda bulundu. Sonraları aynı TV ’nin de müzik direktörlüğünü yaptı. 1995 ’de kısa bir süre Radyo D, sonrasında tekrar Karacan gurupta radyo çalışmalarını sürdürdü.

1996 yılında “Balıklı Rum Hastanesi Anatolia” kliniğinde alkol tedavisi gördü. Tedaviden sonra gelen teklif üzerine Fransız “Matra Hachet” grubuyla kurulan “Radyo Merkezine” geçti. ”Genç Radyo, Radyo Yedi Tepe, Radyo Mega ’nın müzik formatlarını hazırladı. Bu görevi 1999 yılına kadar sürdürdü. Bu arada “Popsav” a (Popüler müzik sanatı vakfı) genel sekreter seçildi. 1999 yılında Güncel kurulan “BRT Radyo ve Televizyonu”nda müzik direktörü olarak çalışmaya başladı.

1999 yılında yorumcu olarak müziğe dönen Baha Boduroğlu, “Popsav” ın düzenlediği “Müziğin Altın Çağları” adlı konserle, Güzin Sokullu ile birlikte sahne aldı. 2000 yılında ‘Hurşit Güncelgün ’ün kuruculuğunu yaptığı “Eski Dostlar Grubu” ile iki albüm yaptılar. “Eski Dostlar Grubu” çeşitli formatlarda sahne çalışmalarına 2013 yılına kadar devam etti.

Baha Boduroğlu, 1966 yılında 19 Yaşında evlendi ve bu evlilikten Elif Agalı (Boduroğlu) bir kızı vardır.

Baha Boduroğlu, 1973 yılında Güzin Sokullu ile evlendi. 1979 yılında boşandılar.

Baha Boduroğlu, 1990 yılında üçüncü evliliğini yaptı. Beste Boduroğlu (d.1993) adında bir kızı vardır.

Güzin ile Baha, boşanıp farklı yollara gitse de 2000 ’lerde Eski Dostlar ekibiyle Güncelden bir araya gelip sahneye çıkmaya başladı.

Baha Boduroğlu, 31 Ağustos 2009 tarihinde “Baha Boduroğlu Sunar-En Güncelleriyle Disco Fasıl / İstanbul Çalgıcıları” isimli 21 şarkıdan oluşan nostalji albümünü çıkardı.

Hurşit Güncelgün ’ün girişimleri ile 2001 yılında Türk pop müziğinin bir dönemine damga vurmuş isimler Eski Dostlar albümünde bir araya geldi. Hurşit Güncelgün, Esmeray, Melike Demirağ, İskender Doğan, Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu, Semiha Yankı, Banu Kırbağ ve Nur Yoldaş, Atilla Atasoy, Ercan Turgut, Kartal Kaan Türk pop müziği arşivinde önemli bir yer etmiş olan şarkılarını Güncelden yorumladılar.

Baha Boduroğlu, 7 Mart 2013 – 2 Aralık 2019 tarihleri arasında Popüler Müzik Sanatı Vakfı Popsav Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yaptı. 2 Aralık 2019 ’da yapılan Olağanüstü Genel Kurulda başkanlığı Metin Özülkü ’ye devretti.

Sonra POPSAV üzerinden “Hey Gidi Günler” altında sahne almaya başladılar.

Eski Dostlar Albüm İçeriği :
1. Eski Dostlar – Eski Dostlar Koro
2. Seninle Bir Dakika – Semiha Yankı
3. Köy Düğünü – Kartal Kaan
4. Unutama Beni – Esmeray
5. Ateş Böceğim – Güzin Sokullu ile Baha Boduroğlu
6. Tövbe – Ercan Turgut
7. Arkadaş – Melike Demirağ
8. Dilenci – Atilla Atasoy
9. Sultan-ı Yegah – Nur Yoldaş
10. Kan Ve Gül – İskender Doğan
11. Unutulur – Banu Kırbağ
12. Ah Ege Ah! (Rakı-Roka) – Hurşid Güncelgün

Güzin Sokullu şimdilerde İstanbul ’da Baha Boduroğlu ise Bodrum, Turgutreis ’te yaşıyor.

Baha Boduroğlu, 31 Ağustos 2009 tarihinde “Baha Boduroğlu Sunar-En Güncelleriyle Disco Fasıl / İstanbul Çalgıcıları” isimli 21 şarkıdan oluşan nostalji albümünü çıkardı.

Albümleri :
1971 – Sivastopol Önünde / Ilgıt Ilgıt (45 ’lik plak)
1971 – Kırmızı / Altın Kafes (45 ’lik plak)
1972 – Neyleyim / Ay Gız Adın Adamdır (45 ’lik plak)
1973 – Nidem / Deli Balım (45 ’lik plak)
1974 – Yörük Yaylası / Yanımda Sen Olmayınca (45 ’lik plak)
1975 – Gençlik Başımda Duman / Eski Çamlar Bardak Oldu (45 ’lik plak)
1975 – Allah Allah Ne Zaman / Dolsun Kadehler (45 ’lik plak)
1976 – Düş / Gölgeler (45 ’lik plak)
1977 – Çal Çal Çal / Olamam ki (45 ’lik plak)
1977 – Ateş Böceğim (LP)
1978 – Ohhh Ohhh / Ohhh Ohhh (Enstrümental) (45 ’lik plak)
1978 – İstanbul Şarkıları (45 ’lik plak)
1993 – Piyade (Kaset)
2000 – Eski Dostlar (Derleme, Ateş Böceğim ile – LP Plak)
2004 – Eski Dostlar (Derleme, Mediya ve Yanındayım ile – CD)
2005 – En Güncelleriyle Güzin ile Baha (CD)
2007 – Bir zamanlar En Güncelleriyle serisi (CD)
2009 – Pop Folk- Leblebi (Karma- Neyleyim,Ay Gız Adın Adamdır)
2009 – Baha Boduroğlu Sunar-En Güncelleriyle Disco Fasıl / İstanbul Çalgıcıları (CD)
2015 – Baha ’nın 40 Yıllık Şarkıları (CD)
2021 – Bir Yaşam Senfonisi (CD)
2023 – Bir Yaşam Senfonisi 70 ’ler (CD)

İçeriği Oyla

Yorum yapın