Kaleme almış olduğu biyografik cinsten yapıtları ve bir ekip romanları ile Türkiye’de en çok okunan ve isminden bahsettiren yazarlardan biri olmuştur. Üslubunun akıcı olması ve yalın bir dil kullanması büyük övgüler almış ve bu sayede bir hayli ödül kazanmıştır. Bir Hayli yapıtı beyaz perdeye uyarlanmış olan yazarın, İsmi Aylin, Sevdalinka gibi romanları Türk edebiyat mecrasında büyük alaka görmüştür.
İstanbul, Beyazıt’ta 1941 senesinde doğmuş olan Ayşe Kulin’in baba tarafı Bosnalı anne tarafı ise Çerkez’dir. Babasının ismi Muhittin, annesinin ismi Sitare’dir. İlkokulu Ankara’da okumuş olan yazar, hocalarının birinden yediği bir tokat nedeni ile mektebe bir sene ara verdi. Mektebin adı Ankara Koleji olduğu zaman, Ayşe Kulin üçüncü sınıfa gidiyordu. Ayşe Kulin ilkokul öğrenimini tamamladıktan sonra İstanbul’da Arnavutköy ilçesinde Amerikan Kız Koleji Edebiyat kısmına başladı. Burada yatılı olarak yedi sene okumuş olan yazarın bu yaşantısının yapıtlarına olan tesiri büyüktür. 1961 senesinde buradan mezun olarak hayalini kurduğu ve üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü yazarlık işine başlamaya karar verdi. 1960 senesinin yaz ayında İstanbul Büyükada’da tanışmış olduğu Mehmet ile aşk yaşamaya başlayan Ayşe Kulin, onunla nişanlanmaya karar vermiştir. Mehmet İngiltere’de okumuş bir fabrikatörün oğludur. Bu sayede yurtdışında üniversite okuma hayaline de erişmiş olan Ayşe, 1961 senesinde onunla evlenir. Hilton’da dünya evine giren çift, yurtdışına çıkarlar. Roma ve Paris’deri sonra Londra’ya yerleşmekte karar kılarlar. İki çocuğunun olması onun eğitim hayallerini bir nebze aksatsa da Ayşe Kulin bu gidişatın üstesinden gelmeyi muvaffak oluyor.
Gazete ve mecmuaların editörlüğünü yapan ve muhabir olarak çalışan Ayşe Kulin, uzun seneler süresince televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne üretimcisi olarak misyon aldı. Aynı zamanda sanat rejisörlüğü ve senaryoculuğu ile de öğrenilir. 1967’de Araba mecmuasında yazı işleri müdürü olarak misyon aldı. Beş sene süresince Cumhuriyet Gazetesinde yazı ve köşe yazıları yazdı. İsmi Aylin isimli romanının çıkış yapması ile Milliyet Gazetesi’nde yazmaya başladı. 1997 senesinde bu hikaye İstanbul Üniversitesi Bağlantı Fakültesi’nce senenin yazarı olarak seçildi.
Yapıtları:
*Güneşe Dön Suratını hikaye
*Bir Tatlı Huzur yaşam öykü
*İsmi: Aylin biyografik roman
*Geniş Zamanlar hikaye
*Foto Sabah Fotoğrafları hikaye
*Sevdalinka roman
*Füreya biyografik roman
*Köprü roman
*Soluk Soluğa roman
*İçimde Kızıl Bir Gül Gibi sınama
* Babama otobiyografi
* Kardelenler araştırma
* Gece Sesleri roman
* Bir Gün roman
* Bir Varmış Bir Yokmuş hikaye
* Veda roman
* Sit Nene`nin Masalları çocuk kitabı
* Umut roman
* Taş Duvar Sarih Pencere derleme
* Türkan biyografik roman
* Hayat
* Üzüntü
* Saklı Anların Yolcusu roman
* Bora’nın Kitabı roman
* Dönüş roman
* Hayal biyografik roman
* Handan
* Esir Güneş
* Kanadı Kırık Kuşlar
*Kördüğüm