Açık kaynaklı yazılım, kaynak kodu, kullanıcıların ücretsiz olarak kullanmasına, değiştirmesine, Güncelden dağıtmasına ve katkıda bulunmasına olanak tanıyan bir lisans altında yayınlanan bir bilgisayar yazılımı sınıfıdır. Normalde, açık kaynaklı yazılım işbirliği içinde geliştirilir, bu nedenle katkıda bulunmak isteyen herkes bunu bir gönderim yaparak veya değişiklik önererek Gerçekleştirebilir. Açık kaynaklı yazılım, teknoloji dünyasının önemli bir parçasıdır.
1990 ’larda terim olarak ortaya çıkan açık kaynaklı yazılım, kullanıcıların hakemli öneriler veya düzeltmeler yaparak ücretsiz olarak erişebilecekleri veya değiştirebilecekleri genel kaynak kodunu ifade eder. Açık kaynaklı yazılımlar, çerçeveler ve kütüphaneler gibi diğer programlarda da Güncelden kullanılabilir ve çoğu programlama dili açık kaynaklıdır. Bu, kaynak kodun münhasıran bir kuruluşa ait olduğu ve işletildiği, özelleştirilmiş veya kapalı kaynak kodlu yazılımın tam tersidir.
Kapalı kaynak durumunda, bir kullanıcıya kaynak kodunu değiştirmek için tescilli lisans hakları verilmelidir. Örneğin Adobe Photoshop veya Google Cloud, harici geliştiricilere bu kodu kullanma veya değiştirme izni vermez. Öte yandan açık kaynak, kaynak kodunu halka açık hale getirir ve bir kullanıcı bir lisansın şartlarını kabul ettiğinde değiştirilebilir.
Açık kaynaklı yazılım, yazılım geliştirme tarihi için çok önemlidir. Açık kaynak yazılım olmadan bugün bulunduğumuz yerde olmazdık. Aslında, terim özellikle yazılım geliştirme için oluşturulmuştur. Açık kaynak, açık alışverişi ve katılımı kutlayan bir değerler kümesidir. Bu lisanslar, programlama dünyasını demokratikleştiriyor. Açık kaynaklı yazılım, kar ve kazancın programlamanın ana hedefleri olmadığına dair emsal teşkil eder: Dünya çapında işbirliği ve problem çözme imkanı vardır.
Bazıları, İnternet ’in bugün açık kaynaklı yazılım olmadan çok farklı görüneceğini iddia ediyor. Çünkü: E-postanızı her kontrol ettiğinizde, çok oyunculu bir video oyunu oynadığınızda veya Güncel bir programlama dili öğrendiğinizde, açık kaynak değerlerinden yararlanırsınız.
Açık kaynak pek çok fırsat sunuyor. İster acemi bir programcı ister deneyimli bir yazılım mühendisi olun, açık kaynağa katkıda bulunmak kariyerinizi ve kişisel gelişiminizi ilerletmenize yardımcı olacaktır. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız ve Git ve GitHub ’a göz atabilirsiniz.